5 min read

Ανακοινώνοντας το Optics: Ένα πρότυπο διαλειτουργικότητας με αποδοτική χρήση gas για επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων

Αποστολή του Celo είναι να οικοδομήσει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία για όλους. Ως ειδική προσθήκη στο Kuneco Community All-Hands, η cLabs είναι υπερήφανη που ανακοινώνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το ταξίδι.
Ανακοινώνοντας το Optics: Ένα πρότυπο διαλειτουργικότητας με αποδοτική χρήση gas για επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων
Πώς το Celo συνδέει αποκεντρωμένα οικοσυστήματα και βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα blockchain.

Αποστολή του Celo είναι να οικοδομήσει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία για όλους. Ως ειδική προσθήκη στο Kuneco Community All-Hands, η cLabs είναι υπερήφανη που ανακοινώνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το ταξίδι.

Kuneco σημαίνει "συντροφικότητα", και καθώς φέρνουμε κοντά την ομάδα, την κοινότητα και τους υποστηρικτές μας, δημιουργούμε επίσης συνδέσεις στο χαμηλότερο επίπεδο - μεταξύ των blockchains του πρώτου επιπέδου. Σήμερα, ανακοινώνουμε επίσημα το Optics, ένα νέο πρότυπο γεφύρωσης με αποδοτική χρήση gas, και μια επερχόμενη ανάπτυξη που συνδέει το Celo με το Ethereum. Στο πνεύμα του Kuneco, αυτή η σύνδεση μεταξύ Celo και Ethereum καταργεί τα όρια μεταξύ αυτών των δικτύων και επιτρέπει στις δύο κοινότητες να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν μαζί νέες ισχυρές αποκεντρωμένες εφαρμογές.


Χτίζοντας γέφυρες, όχι περιφραγμένους κήπους

Ενώ blockchains όπως το Ethereum και το Celo μοιράζονται πολλές ομοιότητες, είναι εντελώς ξεχωριστά και αυτοτελή οικοσυστήματα.

Η ανάπτυξη μεθόδων για την επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων που είναι γρήγορες και προσιτές είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την ευρεία υιοθέτηση αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps). Με τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των blockchains, οι προγραμματιστές μπορούν να συνδέσουν τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που επιτρέπουν σε όλους να επωφεληθούν από ένα πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο οικοσύστημα blockchain.

Blockchains are entirely separate ecosystems that cannot communicate with each other.
Τα blockchains είναι εντελώς ξεχωριστά οικοσυστήματα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Οι σημερινές λύσεις για την ανάπτυξη επικοινωνίας μεταξύ αλυσίδων είναι πολύπλοκες, δαπανηρές και απρόσιτες για τον μέσο προγραμματιστή. Οι εξελίξεις στις υπάρχουσες μεθόδους γεφύρωσης έχουν οδηγήσει σε σταδιακές βελτιώσεις, αλλά δεν επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα του blockchain και την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ αλυσίδων να κλιμακωθούν αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση για dApps.

Έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση, η cLabs (μια εταιρεία του οικοσυστήματος Celo) εξαγόρασε τη Summa, προσφέροντας μια ταλαντούχα ομάδα ηγετών στον τομέα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των αλυσίδων. Με την εξαγορά αυτή ξεκίνησε η κατασκευή ενός προτύπου διαλειτουργικότητας για την επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων με την ονομασία Optics, το οποίο είναι αποδοτικό ως προς το gas. Το έργο επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση της απρόσκοπτης διαλειτουργικότητας μεταξύ blockchains επιπέδου ένα. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου έργων, συμπεριλαμβανομένων των Cosmos και Polkadot, που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενός μελλοντικού οράματος για έναν συνδεδεμένο κόσμο των blockchains.


Οφέλη του Optics

Σε αντίθεση με άλλα σχέδια γεφυρών, το Optics έχει σχέση ένα προς πολλά - που σημαίνει ότι σε κάθε αλυσίδα, ένας μόνο μηχανισμός αποστολής μηνυμάτων χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με όλες τις άλλες αλυσίδες. Αυτό επιτρέπει στις αλυσίδες να εισέλθουν σε ένα πλούσιο οικοσύστημα επικοινωνίας μεταξύ των blockchains. Σημαίνει επίσης ότι η προσθήκη πρόσθετων αλυσίδων είναι εύκολη!

Το Optics έχει μια σχέση ένα προς πολλά που επιτρέπει στο Celo να επικοινωνεί με όλες τις άλλες αλυσίδες.

Επιπλέον, το Optics έχει σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση του κόστους gas για τους χρήστες του συστήματος. Είναι χωρίς εμπιστοσύνη και χωρίς επιμέλεια, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για τους προγραμματιστές για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών μεταξύ αλυσίδων.

Για ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει πράγματα όπως η αγορά CELO ή cUSD με τη χρήση Ether ή η κατοχή κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων DeFi σε Valora. Επίσης, άλλες αλυσίδες με λιγότερο από επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως υψηλά τέλη συναλλαγών, μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα ή μεγάλους χρόνους επιβεβαίωσης μπλοκ, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη του Celo και των σύγχρονων επιπέδων.


Αξιοποιώντας το Optics: Γεφυρώνοντας το χάσμα προς το Ethereum

Προκειμένου να αναδείξουμε τη δύναμη και την αποδοτικότητα του Optics, το πρώτο κανάλι επικοινωνίας που αναπτύσσουμε είναι η γέφυρα Celo προς Ethereum. Ξεκινάμε με το Ethereum λόγω του συντριπτικού ενδιαφέροντος για τη σύνδεση αυτών των οικοσυστημάτων και των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η συνένωση αυτών των μεγάλων και διαφορετικών κοινοτήτων.

Ενώ το Ethereum έφερε ρευστότητα και πρωτόκολλα όπως ο δανεισμός και η ασφάλιση στα dApps, η πρόσβαση σε αυτά έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω των υψηλότερων χρεώσεων και των βραδύτερων χρόνων συναλλαγών. Με τη χρήση του Optics, οι προγραμματιστές αποκτούν πρόσβαση στα καλύτερα και από τα δύο blockchains και μπορούν να δημιουργήσουν πιο προσιτά dApps που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στους προγραμματιστές να:

  • Δημιουργία προσαρμοσμένων εφαρμογών μεταξύ αλυσίδων χωρίς άδεια
  • Φθηνή μετακίνηση token και δεδομένων μεταξύ αλυσίδων
  • Βοηθήστε τους χρήστες να προσεγγίσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές σε κάθε αλυσίδα

Καθώς συνεχίζουμε το έργο μας με το Optics, θα επεκτείνουμε τις εφαρμογές σε πολλά blockchains, σχεδιάζοντας ένα ενοποιημένο και διαλειτουργικό δίκτυο blockchain που θα συνδέει την αυξανόμενη κοινότητά μας με γρήγορες, χαμηλού κόστους και προσβάσιμες εφαρμογές DeFi.


Συμμετέχετε στο Optics

Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προόδους που έχουμε κάνει στο Optics και τη γέφυρα Celo στο Ethereum, γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την έρευνα, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών λύσεων για τη διαλειτουργικότητα blockchain και την επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων.

Ψάχνουμε ενεργά να συνεργαστούμε με συνεργάτες, επιχειρηματίες και προγραμματιστές που ενδιαφέρονται για την οικοδόμηση ενός πιο ανοιχτού και συνδεδεμένου οικοσυστήματος blockchain. Αν θέλετε να συνεργαστείτε, επικοινωνήστε ανά πάσα στιγμή με το bridges@clabs.co για να συμμετάσχετε στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία για όλους.


Πρόσθετοι πόροι

Για να αποκτήσετε μια πιο τεχνική επισκόπηση του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της υλοποίησης του Optics διαβάστε Optics: OPTimistic Interchain Communication.

Μάθετε περισσότερα για το πρωτόκολλο Celo στην Τεκμηρίωση για προγραμματιστές Celo και δοκιμάστε το Celo στο Alfajores Testnet. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να βρείτε απαντήσεις στο Φόρουμ Celo ή να συνομιλήσετε με τους προγραμματιστές του Celo στο Discord.


Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τους James Prestwich, Anna Carroll, Pranay Mohan, Brandy Camacho, Erin Hales, Luke Tchang και πολλούς άλλους για την ηγεσία της έρευνας, του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης και της τεκμηρίωσης τόσο του Optics όσο και της γέφυρας Celo προς Ethereum.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Announcing Optics: A Gas-efficient Interoperability Standard for Cross-chain Communication

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 21 Απριλίου 2021