3 min read

Bitcoin έναντι Blockchain: Δύο καινοτομίες Τεχνολογίες σε Έναν Ψηφιακό Κόσμο

Bitcoin έναντι Blockchain: Δύο καινοτομίες Τεχνολογίες σε Έναν Ψηφιακό Κόσμο

Η τεχνολογία blockchain πρωτοσχεδιάστηκε το 1991 από τους Stuart Haber και W. Scott Stornetta, δύο ερευνητές που επιθυμούσαν την εφαρμογή ενός συστήματος όπου οι χρονοσφραγίδες έγγραφων δεν θα μπορούσαν να παραβιαστούν. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, με την εκκίνηση του Bitcoin, που η τεχνολογία blockchain είχε την πρώτη πραγματική εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Το πρωτόκολλο του Bitcoin βασίζεται σε ένα blockchain. Σε ένα έγγραφο έρευνας που παρουσίασε το ψηφιακό νόμισμα, ο προσωνύμιος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, το αναφέρει ως "ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών που είναι πλήρως από ομότιμους, χωρίς καμία αξιόπιστη τρίτη αρχή."

Το καίριο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί το blockchain ως ένα μέσο για τη διαφανή καταγραφή ενός λογιστικού βιβλίου πληρωμών ή άλλων συναλλαγών μεταξύ των μερών.

Blockchain

Το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναμετάδοση αναλλοίωτων δεδομένων. Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή συναλλαγών, ψήφων σε μια εκλογή, αποθεματικών προϊόντων, ταυτοποιήσεων κατάστασης, εγγραφών ιδιοκτησίας σπιτιών και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή, δεκάδες χιλιάδες έργα επιδιώκουν να εφαρμόσουν blockchains διαφόρων τρόπων για να βοηθήσουν την κοινωνία πέραν της απλής καταγραφής συναλλαγών, όπως για παράδειγμα, ως έναν τρόπο ασφαλούς ψηφοφορίας σε δημοκρατικές εκλογές.

Η φύση της αμετακίνητης τεχνολογίας του blockchain σημαίνει ότι η απάτη στις εκλογές θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, ένα σύστημα ψηφοφορίας θα μπορούσε να λειτουργεί ως εξής: σε κάθε πολίτη της χώρας θα εκδίδονταν ένα κρυπτονόμισμα ή τοκεν. Έπειτα, κάθε υποψήφιος θα λάμβανε μια συγκεκριμένη διεύθυνση πορτοφολιού, και οι ψηφοφόροι θα έστελναν το τοκεν ή το κρυπτονόμισμα τους στη διεύθυνση του υποψηφίου για τον οποίο θέλουν να ψηφίσουν. Η διαφανής και εντοπίσιμη φύση του blockchain θα εξαλείψει την ανάγκη για ανθρώπινη καταμέτρηση ψήφων και τη δυνατότητα κακόβουλων παρεμβάσεων σε φυσικά ψηφοδέλτια.

Blockchain έναντι Τραπεζών

Τα blockchains έχουν χαιρετιστεί ως μια δυσλειτουργική δύναμη στον χώρο της χρηματοπιστωτικής σφαίρας, ειδικά όσον αφορά στις λειτουργίες πληρωμών και τραπεζικών συστημάτων. Ωστόσο, οι τράπεζες και τα αποκεντρωμένα blockchains διαφέρουν σημαντικά.

Για να δούμε πώς μια τράπεζα διαφέρει από την υλοποίηση blockchain του Bitcoin, ας συγκρίνουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την υλοποίηση του Bitcoin στο blockchain.

Το Bitcoin λειτουργεί χωρίς την ανάγκη για κεντρική αρχή. Οι συναλλαγές επιβεβαιώνονται από τους κόμβους του δικτύου, και η εμπιστοσύνη δημιουργείται μέσω της αξιολόγησης της εργασίας (proof-of-work). Αντίθετα, οι τράπεζες διαχειρίζονται τις συναλλαγές και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα, με την ανάγκη για εμπιστοσύνη στον ενδιάμεσο (την τράπεζα) και ελέγχους ασφαλείας.

Στο Bitcoin, οι κόμβοι επιβεβαιώνουν και καταγράφουν συναλλαγές σε ένα αποκεντρωμένο λογιστικό βιβλίο, το blockchain. Αυτό διασφαλίζει διαφάνεια και εμπιστοσύνη χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσης αρχής.

Χρήσεις του Blockchain σε Εκτός Χρηματοπιστωτικούς Τομείς: Εκλογές

Η εφαρμογή του blockchain σε δημοκρατικές εκλογές είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα. Κάθε πολίτης λαμβάνει ένα κρυπτονόμισμα ή τοκεν, και με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων, μπορεί να στείλει την ψήφο του στον υποψήφιο της επιλογής του. Οι συναλλαγές καταγράφονται διαφανώς στο blockchain, εξαλείφοντας την ανάγκη για περαιτέρω ανθρώπινη επέμβαση και μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης.

Blockchain έναντι Τραπεζών: Κοινό Σημείο Σύγκρισης

Και στα δύο σενάρια, όμως, υπάρχει μια κοινή προκλητική ερώτηση: Ποιο σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα; Ενώ τα κρυπτονομίσματα και το blockchain απειλούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά και τη διακυβέρνηση, οι τράπεζες εξακολουθούν να παρέχουν πολλά χρήσιμα οφέλη, όπως ο πελατοκεντρικός έλεγχος, η υποστήριξη σε περιόδους οικονομικής αναστάτωσης, και η δυνατότητα εκδίδοντος δανείου.

Συμπεράσματα

Το Bitcoin και το blockchain εκπροσωπούν δύο διαφορετικές καινοτομίες που αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το ψηφιακό κόσμο. Καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και περιορισμούς, και η εφαρμογή τους συχνά εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και προτεραιότητες μιας κοινωνίας.

Το blockchain, με τη δυνατότητα αξιόπιστης εγγραφής και επαλήθευσης πληροφοριών, μπορεί να αλλάξει πολλούς τομείς της ζωής μας, από τις ψηφιακές συναλλαγές έως τη δημοκρατική συμμετοχή. Από την άλλη πλευρά, το Bitcoin ως κρυπτονόμισμα ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο μέσο ανταλλαγής, ανεξάρτητο από κρατικές αρχές.

Στο τέλος, είναι η συνύπαρξη και η ισορροπία των δύο αυτών καινοτομιών που μπορεί να διαμορφώσουν το μέλλον του ψηφιακού κόσμου μας.

@John13ph