6 min read

Datatokens, DAO και NFTs

Datatokens, DAO και NFTs
Trent McConaghy, συνιδρυτής του Ocean Protocol για τη δομή των Αγορών Δεδομένων (Data Marketplaces), την εξέλιξη των Data NFTs και των DAOs

Σε αυτό το επεισόδιο του Voices of the Data Economy, μιλήσαμε ειλικρινά με τον Trent McConaghy, συνιδρυτή του Ocean Protocol. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, εξηγεί πώς λειτουργούν οι αγορές δεδομένων, την έννοια των Datatokens, τα Data NFTs και την πορεία προς τα εμπρός με το OceanDAO και το Ocean V4. Ακολουθούν επεξεργασμένα αποσπάσματα από το πλήρες podcast:

(Αγγλικοί και Ελληνικοί υπότιτλοι)

Η λαγότρυπα της οικονομίας των δεδομένων και των αγορών δεδομένων

Σε υψηλό επίπεδο, ο στόχος ή η ιδανική κατάσταση για τους ανθρώπους και τους οργανισμούς είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας των δεδομένων τους, όπου μπορούν να κατέχουν, να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα. Για να διευκολυνθεί αυτό, θέλετε να έχετε μια οικονομία δεδομένων που να διευκολύνει την αγορά και την πώληση δεδομένων. Αν μπορείτε να έχετε πλατφόρμες που συνδέουν πιθανούς αγοραστές με πωλητές, αυτές οι πλατφόρμες είναι αγορές - αλλά αυτό, φυσικά, από μόνο του θα ήταν συγκεντρωτικό. Αλλά διαφορετικές αγορές θα ασχολούνται με διαφορετικές κάθετες περιοχές ή σχήματα ή μεγέθη δεδομένων. Ο Trent λέει,

"Είδαμε ότι αντί για μία αγορά δεδομένων, τι θα γινόταν αν υπήρχαν 1000 διαφορετικές αγορές δεδομένων; Τι χρειάζεται για να φτάσουμε σε 1000 διαφορετικές αγορές δεδομένων για να ανθίσουμε; Έχουμε ήδη τον "ιστό" για καθαρή ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων, όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα ή οτιδήποτε άλλο. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι από μόνος του ένα πρωτόκολλο διαμοιρασμού δεδομένων. Αλλά δεν έχει τίποτα σχετικά με την αγορά και την πώληση δεδομένων".

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να κάνετε ένα στρώμα πάνω από αυτό; Αυτό μας φέρνει στην έννοια του blockchain.

Τα τέσσερα οφέλη του blockchain

  • Είναι αποκεντρωμένο: Αντί να ελέγχεται από μία μόνο οντότητα (π.χ. Facebook). Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να το ελέγχουν.
  • Είναι αμετάβλητο: Έχετε το ίχνος προέλευσης της αγοράς και της πώλησης - και όλα αυτά βρίσκονται στο blockchain. Είναι αμετάβλητο.
  • Μπορείτε να κατέχετε περιουσιακά στοιχεία: Αν έχετε στην κατοχή σας ένα Bitcoin, έχετε ένα ιδιωτικό κλειδί, ακριβώς όπως ένας κωδικός πρόσβασης. Ιδιοκτησία είναι η κατοχή αυτού του ιδιωτικού κλειδιού. Όχι τα κλειδιά σας, όχι το Bitcoin ή τα δεδομένα σας.
  • Προσφέρει κίνητρα: Τα Bitcoins είναι ένα κομμάτι λογισμικού που αρχικά έγραψε μια ομάδα ή ένα άτομο. Αυτό με κάποιο τρόπο εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με 1.000 άτομα να τρέχουν κόμβους. Η αξία του ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σήμερα και γεννά μια εντελώς νέα βιομηχανία. Και αυτό έγινε μόνο με ένα κομμάτι κώδικα που εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Και ο πυρήνας αυτού είναι ότι η ανάπτυξή του βασίζεται σε κίνητρα.

Τι είναι τα Datatokens;

Πώς μπορεί κανείς να επανασχεδιάσει τον κόσμο για νέους κανόνες γύρω από τα δεδομένα; Πώς θα αφήσουμε τα NFTs στις αγορές να ανθίσουν; Πώς κάνουμε την αγορά δεδομένων ακόμη πιο διαλειτουργική με άλλα εργαλεία blockchain εκεί έξω;

"Όταν αρχίσαμε να κατασκευάζουμε το Ocean V3 (πριν από περίπου ενάμιση χρόνο), τα κρυπτονομίσματα ήταν ήδη μια τεράστια βιομηχανία, αλλά δεν είχε φτάσει ακόμα στο τρισεκατομμύριο. Υπήρχαν όλα αυτά τα εργαλεία, όπως τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων: Metamask, Trust κ.λπ. Στη συνέχεια, υπήρχαν επίσης ένα σωρό εργαλεία γύρω από, DAOs, ομάδες ανθρώπων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία, και ανταλλαγές, αγοράζοντας και πουλώντας αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, είτε κεντρικά είτε αποκεντρωμένα. Σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές τις έννοιες για να κάνουμε το Ocean πιο διαλειτουργικό; Και συνειδητοποιήσαμε κάτι πολύ απλό στον κόσμο των δεδομένων. Αν δημοσιεύσω ένα σύνολο δεδομένων, τότε μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να αδειοδοτήσουν αυτό το σύνολο δεδομένων- θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Οπότε αυτή είναι μια έννοια που μπορεί να αναπαραχθεί".

Η συντριπτική πλειονότητα των tokens ακολουθεί το πρότυπο. Ας πούμε ότι δημοσιεύσατε ένα σύνολο δεδομένων για το DNA σας. Τι θα γινόταν αν αυτό το DNA αποκτούσε το δικό του datatoken; Τα δικά του ERC 20 tokens; Άρα ακολουθεί το πρότυπο. Βασικά, αυτή είναι η ιδέα ενός datatoken. Ένα datatoken του Ocean είναι ένα ανταλλάξιμο token που ακολουθεί το πρότυπο token ERC 20, και με πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα και την απλότητα. Διαβάστε την ανάρτηση του Trent στο ιστολόγιο σχετικά με τα datatoken.

Η αγορά Ocean είναι μια αγορά δεδομένων, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημοσιεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των δεδομένων τους για να δημιουργήσουν αυτά τα εμπορεύσιμα συμβόλαια token. Μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν σύνολα δεδομένων και κάτω από το καπό - χρησιμοποιεί τεχνολογία αποκεντρωμένης συναλλαγής από το Balancer.

"Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε έτοιμη τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για την κρυπτογράφηση και την αξιοποιούμε για να λύσουμε μακροχρόνια προβλήματα στον κόσμο των δεδομένων".

Περιπτώσεις χρήσης του Ocean Marketplace και του Ocean V4: Rug Pulls, Data NFTs και νομισματοποίηση της κοινότητας

Το Ocean V1 έλυσε την κυριαρχία των δεδομένων, το Ocean V2 έλυσε το απόρρητο των δεδομένων μέσω της ΤΝ που διατηρεί την ιδιωτικότητα και το Ocean V3 έλυσε μερικά πράγματα ταυτόχρονα. Είχε πει: Πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα απλούστερα; Πώς μπορούμε να έχουμε πραγματικά τρελή διαλειτουργικότητα για τη φύλαξη και τη διαχείριση των δεδομένων; Πώς θα τιμολογήσουμε αυτόματα τα δεδομένα;

"Αυτό που κάνουμε για το Ocean V4 είναι να λύνουμε τα rugpulls και να μπαίνουμε σε NFTs δεδομένων. Το Ocean V3 πρόσθεσε καλύτερη διαχείριση δεδομένων με κυρίαρχα δεδομένα με πορτοφόλια, αυτόματη τιμολόγηση δεδομένων και απλότητα. Το Ocean V4 προσθέτει τρία συγκεκριμένα πράγματα: την επίλυση των rug pulls, τα Data NFTs και τη βοήθεια της κοινότητας για την κερδοφορία".

Ο στόχος για το Ocean V4 είναι τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Τι είναι τα NFTs δεδομένων (Data NFTs)

Ένας ρεαλιστικός ορισμός της ιδιοκτησίας είναι η κατοχή μιας "δέσμης δικαιωμάτων".

Ποιο ήταν το κίνητρο του ascribe; Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν να δοθεί σε όλους περισσότερος έλεγχος πάνω στο έργο τους: για πρώτη φορά στην ιστορία, οι δημιουργοί θα μπορούσαν να σπάσουν το κλείδωμα του περιεχομένου, της διανομής και της αδειοδότησης από τους εδραιωμένους παίκτες. Όταν δημοσιεύεις την αρχική σου ψηφιακή τέχνη, ισχυρίζεσαι ότι έχεις όλα τα δικαιώματα γύρω από αυτήν - είτε τα πνευματικά δικαιώματα, που είναι το βασικό πράγμα που αποκτάς ως δημιουργός, το οποίο σημαίνει όλα τα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό το βασικό πνευματικό δικαίωμα, είτε όλα τα δικαιώματα για υποαδειοδότηση. Το ίδιο ισχύει και για τα δεδομένα.

Ας πούμε ότι όταν δημοσιεύετε ένα αρχείο CSV που περιέχει το DNA σας, ισχυρίζεστε ότι έχετε πνευματικά δικαιώματα σε αυτό. Για παράδειγμα, δημοσιεύετε τα δεδομένα DNA που σας ανήκουν- θα πρέπει να έχετε όλα τα δικαιώματα - δημιουργείται ένα εμπορεύσιμο datatoken. Αυτό σημαίνει ότι όλοι λαμβάνουν μια άδεια χρήσης όποτε τους στέλνετε την άδεια χρήσης.

"Αυτό που κάνει το Ocean V4 είναι ότι, όταν δημοσιεύετε αρχικά μόνο αυτόν τον ισχυρισμό, πρόκειται για ένα μόνο NFT. Πρόκειται για ένα μη εμπορεύσιμο token, επειδή δεν μπορείς να κάνεις τα πνευματικά δικαιώματα εμπορεύσιμα- υπάρχει μόνο μία οντότητα που έχει τον έλεγχό τους. Έτσι, θα το έχουμε ρητά, όπου αντιπροσωπεύεται ως token, και όχι σιωπηρά με όποιον δημοσίευσε τη σύμβαση, και αυτό κάνει το Ocean V4. Αλλά αυτό που κάνει επίσης, είναι ότι μπορείτε να εξακολουθείτε να έχετε τις υποάδειες έναντι αυτού, τα εμπορεύσιμα tokens".

Ο Trent προσθέτει ότι

"Το 2021, τα NFTs απογειώθηκαν, κυρίως οντότητες για την ψηφιακή τέχνη, γεγονός που με κάνει πολύ χαρούμενο, σαν να πληρώνονται οι καλλιτέχνες. Ζήτω. Οι καλλιτέχνες πληρώνονται και η εργαλειοποίηση γύρω από τα NFTs είναι επίσης εκρηκτική. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πορτοφόλια που έχουν πραγματικά καλή υποστήριξη για αυτά τα NFTs. Περισσότερα συναλλακτήρια αγοράζουν και πωλούν NFTs. Αν πραγματικά αντιπροσωπεύουμε ρητά τα "πνευματικά δικαιώματα" ως NFT, τότε τώρα υπάρχει πραγματικά μεγάλη υποστήριξη πορτοφολιών και γι' αυτό. Έτσι, τα Data NFTs, χάρη στην έκρηξη των NFTs, έχουν μεγάλη υποστήριξη για τα πορτοφόλια, τα συναλλακτήρια".

OceanDAO

Το OceanDAO είναι ένα κρίσιμο κομμάτι και αποτελεί το θεμέλιο ενός πλήρως αποκεντρωμένου οικοσυστήματος του Ocean.

"Με την πάροδο του χρόνου, συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε με τους χρήστες μας και την κοινότητά τους και να μαθαίνουμε τι έχει νόημα και τι όχι. Καθώς προχωρούσαμε στην πορεία του σχεδιασμού του V3, είδαμε ότι είχαμε επίσης την ευκαιρία, όχι μόνο να απλοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάναμε την ανταλλαγή δεδομένων, αλλά και να βελτιώσουμε τον μακροεπίπεδο συμβολικό σχεδιασμό του ίδιου του Ocean προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας".

Εδώ είναι που μπαίνει στην εικόνα το OceanDAO. Με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το Ocean αποκεντρώνεται όλο και περισσότερο. Οι ομάδες μπορούν να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, αλλά και οι άνθρωποι που είναι στις ομάδες, καθώς και άλλοι στην κοινότητα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες εργασίας για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του Ocean με διάφορους τρόπους που ταιριάζουν στις δεξιότητες και το πάθος τους.

Ακολουθεί μια λίστα με τις επιλεγμένες χρονοσφραγίδες για τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του podcast:

2.00 - 10.38: Η πορεία του Trent από την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη στον ιδρυτή του Ocean Protocol

10.38- 27.28: Τι είναι ένα Datatoken; Πώς λειτουργεί η Αγορά Δεδομένων;

27.28- 43.47: Το ταξίδι του Ocean από την V1 στην V4 και περιπτώσεις χρήσης στο Ocean Marketplace

43.00- 53.20: OceanDAO

53,20 μέχρι το τέλος: Το έτος 2022 για το Ocean


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Datatokens, DAOs and NFTs

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Diksha Dutta

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 20 Δεκεμβρίου 2021