5 min read

Ένα Blockchain αρνητικό σε άνθρακα; Είναι εδώ και είναι το Celo.

Η τεχνολογία blockchain δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αντιθέτως, με μελετημένο σχεδιασμό και πολιτικές επιλογές, είναι δυνατόν να συγχωνευθεί η αποτελεσματικότητα των αμετάβλητων, αποκεντρωμένων συστημάτων με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Αυτό είναι το Celo.
Ένα Blockchain αρνητικό σε άνθρακα; Είναι εδώ και είναι το Celo.

Η τεχνολογία blockchain δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αντιθέτως, με μελετημένο σχεδιασμό και πολιτικές επιλογές, είναι δυνατόν να συγχωνευθεί η αποτελεσματικότητα των αμετάβλητων, αποκεντρωμένων συστημάτων με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Αυτό είναι το Celo.

Με τις συνεχείς συζητήσεις γύρω από τη βιωσιμότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας blockchain και τα δημοφιλή, αλλά ενεργοβόρα κρυπτονομίσματα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε ότι το Celo είναι ένα blockchain με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα. Πολύ απλά, ο αλγόριθμος συναίνεσης Proof-of-Stake (POS) του δικτύου Celo απαιτεί φυσικά ένα ελάχιστο κλάσμα της χρήσης ενέργειας των αλγορίθμων Proof-of-Work (POW), όπως χρησιμοποιούνται από το Bitcoin και το Ethereum. Και σε κατάσταση δυναμικότητας, το δίκτυο Celo θα μπορούσε να επεξεργαστεί έως και 7 εκατομμύρια συναλλαγές ανά τόνο CO2 που εκπέμπει η υποδομή του.

Η δέσμευση του Celo να είναι φιλικό προς το περιβάλλον υπερβαίνει το POS. Ξεκίνησε το 2020 με την πρόθεση να γίνει η πρώτη ουδέτερη από άποψη άνθρακα πλατφόρμα, συνεισφέροντας καθημερινά αντισταθμιστικά στοιχεία μέσω του πρωτοκόλλου του δικτύου, καθιστώντας τους λειτουργικούς πόρους που τροφοδοτούν την πλατφόρμα Celo αρνητικούς από άποψη άνθρακα από την αρχή. Μέχρι σήμερα, το Celo έχει αντισταθμίσει 2.285 τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέσω της συνεργασίας του με το Project Wren και αναμένει ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που έχουν ήδη τεθεί στην άκρη από το πρωτόκολλο θα αντισταθμίσουν άλλους 4.696 τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με περπάτημα αντί για οδήγηση πάνω από 17 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ισούται με το CO2 που απορροφάται από 320.000 πεύκα για ένα χρόνο. Είναι αρκετό για να καταστήσει τη Celo 8 φορές αρνητική ως προς τον άνθρακα με βάση τις εκτιμήσεις του Wren για το αποτύπωμα του δικτύου στο σύνολό του.

Ενώ αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, έχει γίνει απίστευτη δουλειά με επίκεντρο τις αναγεννητικές προσπάθειες σε όλη την κοινότητα Celo κατά το τελευταίο έτος. Για την περαιτέρω ενθάρρυνση της δημιουργίας φυσικών περιουσιακών στοιχείων στο blockchain του Celo, ξεκινώντας με tokenized, υψηλής ποιότητας, εθελοντικά περιουσιακά στοιχεία πίστωσης άνθρακα, μεταξύ άλλων για το αποθεματικό Celo, υπάρχει μια ενεργή διαδικασία RFP σε εξέλιξη. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το RFP μπορείτε να βρείτε εδώ. Η ουδετερότητα του άνθρακα είναι μόνο ένα στοιχείο της δέσμευσης του Celo για αναγεννητικές πρακτικές. Τις επόμενες εβδομάδες ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερα σχετικά με την κατάσταση του άνθρακα, τα αναγεννητικά έργα που κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Celo και το όραμά μας για συμβολαιοποιημένο φυσικό κεφάλαιο και νομίσματα που υποστηρίζονται από το φυσικό κεφάλαιο στο Celo.

Υπάρχει κάποια συναρπαστική δραστηριότητα στον ορίζοντα, αλλά πριν φύγουμε, θέλαμε να μοιραστούμε μερικά έργα που σήμερα βασίζονται ή/και συνεργάζονται με το Celo για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Loam

Το Loam δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει κίνητρα στους αγρότες να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία. Το έργο βοηθά τους αγρότες που επιθυμούν να φυτέψουν καλλιέργειες κάλυψης για τη δέσμευση του άνθρακα, να μεταβούν στη βιολογική γεωργία και να αλλάξουν τους σπόρους από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO) σε μη γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (non-GMO) για να εφαρμόσουν πραγματικά καλύτερες πρακτικές για την αλλαγή του κλίματος που θα παράγουν καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και θα βοηθήσουν την υγεία του εδάφους της μητέρας γης. Για λόγους σύγκρισης, υπάρχουν 80 τρις δολάρια καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως και έχουμε χάσει 100 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμου εδάφους στις ΗΠΑ λόγω της απώλειας του πλούτου άνθρακα που υπήρχε στο έδαφος.

Χτισμένο στο blockchain του Celo, χρησιμοποιώντας τεχνολογία βαθιάς γεωργίας και αξιοποιώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλο τον κόσμο, το Loam δημιουργεί μια παγκόσμια αγορά, συμβολαιοποιώντας κίνητρα για την αλλαγή συμπεριφοράς με tokens Loam που θα επιτρέψουν στις γεωργικές εκτάσεις, την ξυλεία, τους βοσκότοπους και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της φύσης να αντισταθμίσουν τον άνθρακα, προωθώντας παράλληλα υγιή τρόφιμα, εδάφη, καθαρό νερό και αέρα με ένα κοινό κίνητρο. Με ένα παγκόσμιο ποσοστό υιοθέτησης 5%, το Loam μπορεί να δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα ετησίως (σχεδόν το 20% όλων των εκπομπών των ΗΠΑ). Πριν από τη δημόσια κυκλοφορία του, το Loam επιδιώκει να αυξήσει τη βάση των πρώτων χρηστών του, τόσο από την πλευρά της προσφοράς/καλλιέργειας όσο και από την πλευρά της ζήτησης.

MOSS

Η MOSS εργάζεται για τη διατήρηση του Αμαζονίου με τη μετατροπή των πιστώσεων άνθρακα από έργα αναδάσωσης, αναδάσωσης και διατήρησης του Αμαζονίου σε tokens και την πώληση αυτών των tokens στη λιανική αγορά. Το token mCO2 της MOSS όχι μόνο επιτρέπει στους ανθρώπους και τις εταιρείες να αντισταθμίζουν εύκολα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό πρωτότυπο για τα πρωτόκολλα DeFi για την εγγενή αντιστάθμιση των εκπομπών. Μπορεί κανείς να φανταστεί, για παράδειγμα, ένα περιτυλιγμένο περιουσιακό στοιχείο που περιτυλίγει ένα εγγενές token με ένα token mCO2 που αντισταθμίζει τον άνθρακα.

Το mCO2, το οποίο βασίζεται στο Celo, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2020 και συγκεκριμένα στο Celo από τον Απρίλιο του 2021. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα έχουν συναφθεί μέσω πρωτογενών αγορών mCO2.

Δίκτυο Regen

Το Regen Network είναι ένα blockchain Proof-of-Stake (PoS) που επικεντρώνεται σε οικολογικά δεδομένα, περιουσιακά στοιχεία και συμφωνίες. Το Regen Ledger παρέχει μια αποκεντρωμένη επιχειρηματική λύση με δύο βασικές δυνατότητες: την παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων σχετικά με την οικολογία της Γης και μια λύση DeFi για τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και διαχείρισης πιστωτικών μορίων άνθρακα που δίνουν ρευστότητα και δυνατότητα ελέγχου στην αγορά υπηρεσιών οικοσυστήματος.

Το Regen Ledger είναι ένα ανεξάρτητο blockchain της οικογένειας Cosmos. Νωρίτερα φέτος, το Ίδρυμα Celo και η Regen Network Development έκαναν μια ανταλλαγή token. Μαζί με την εισαγωγή του Donut hardfork, η γεφύρωση μεταξύ του οικοσυστήματος Cosmos και του blockchain Celo είναι πλέον δυνατή. Αυτά τα δύο γεγονότα διευκολύνουν τη χρήση οικολογικών περιουσιακών στοιχείων από το Regen ως primitives στο Celo, καθώς και τη χρήση οικολογικά ορθών stablecoins που έχουν δημιουργηθεί στο Celo από την ευρύτερη κοινότητα του Cosmos. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας διακλαδικής αγοράς και ενός νομισματικού συστήματος στην υπηρεσία των οικολογικών αποτελεσμάτων.

Wren

Η Wren είναι μια εταιρεία που διευκολύνει τον υπολογισμό και την αντιστάθμιση του αποτυπώματος άνθρακα, χρηματοδοτώντας έργα που φυτεύουν δέντρα, προστατεύουν τα τροπικά δάση ή αντισταθμίζουν με άλλο τρόπο τις εκπομπές από τη ζωή σας. Η Wren ξεκίνησε το 2019 με αποστολή να καταστήσει εύκολο για τον καθένα να αναλάβει δράση για την κλιματική κρίση.

Από την έναρξη της συνεργασίας πέρυσι, το πρωτόκολλο Celo έχει αντισταθμίσει πάνω από 2.219,5 τόνους CO2. Η χρηματοδότηση από το κοινοτικό ταμείο Celo βοήθησε μια κοινότητα άνω των 100.000 αγροτών που ζουν με βιοπορισμό να φυτέψουν δέντρα στη γη τους. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν απομακρύνουν το CO2 που εκπέμπει το blockchain του Celo. Μπορείτε να δείτε το προφίλ του Celo στο Wren εδώ, και να συμμετάσχετε ακόμη και στην αντιστάθμιση του CO2.

*Σημείωση των συντακτών

Στις 27 Μαΐου 2021 η Wrapped του Tokensoft, ανακοίνωσε το Eco BTC (eBTC), το πρώτο παγκοσμίως ουδέτερο από άποψη άνθρακα, περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζεται από Bitcoin. Το eBTC συνδυάζει Bitcoin και MOSS.Earth Carbon Credits (MCO2) σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που διατίθεται στην blockchain του Celo μέσω της εφαρμογής Ubeswap.

Το αποθεματικό Celo δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στον υπολογισμό της κατάστασης άνθρακα του Celo. Όπως σημειώνεται στο περιεχόμενο αυτού του ιστολογίου, το Celo διερευνά επιλογές για να επεκτείνει το αρνητικό καθεστώς άνθρακα πέρα από το blockchain.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): A Carbon Negative Blockchain? It’s Here and it’s Celo.

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 26 Μαΐου 2021