10 min read

Ενημέρωση Πρωτοκόλλου Ocean || 2022

Ενημέρωση Πρωτοκόλλου Ocean || 2022
Ocean 2022 Περίληψη

1. Εισαγωγή

Το 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά για το Ocean: βελτιώσαμε το τεχνολογικό μας θεμέλιο που βασίζεται σε datatoken, είδαμε να αναδύεται ένα εκπληκτικό οικοσύστημα κατασκευαστών με εκατοντάδες έργα και κερδίσαμε το βραβείο WEF Technology Pioneer.

Το 2022 υπόσχεται να είναι ακόμη καλύτερο! Δείτε τι έρχεται.

 • Προϊόντα ανταλλαγής δεδομένων: παράδοση του Ocean V4, συμπεριλαμβανομένων των Data NFTs και της επίλυσης των rug pulls, και μια έκρηξη προϊόντων οικοσυστήματος από πορτοφόλια δεδομένων έως ομοσπονδιακή μάθηση.
 • Προϊόντα κλειδώματος: και veOCEAN.
 • OceanDAO: Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του OceanDAO ώστε να περιλαμβάνει ένα ταμείο με δραστηριότητες που παράγουν αποδόσεις.
 • Χρηματοδότηση οικοσυστήματος: μια εκλεπτυσμένη διαδρομή για ομάδες που λαμβάνουν επιχορηγήσεις σε αρχικό στάδιο και στη συνέχεια επεκτείνονται με επιχορηγήσεις ή επενδύσεις. Εισάγει το Ocean Shipyard (redux).

Οι ενότητες που ακολουθούν αναλύουν καθεμία από αυτές.

2. Προϊόντα ανταλλαγής δεδομένων

Πρόκειται για προϊόντα που καθοδηγούν τη λειτουργικότητα ανταλλαγής δεδομένων του Ocean: έξυπνα συμβόλαια, ενδιάμεσο λογισμικό (οδηγοί JS & Py, προσωρινή μνήμη μεταδεδομένων κ.λπ.) και frontends που το χρησιμοποιούν, όπως το Ocean Market.

2.1 Ocean V4

Οι δημόσιες δοκιμές του Ocean V4 θα πραγματοποιηθούν το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ η παραγωγή της V4 το 2ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά.

 • Λύση των rug pulls. Στο Ocean V3, ένας εκδότης θα έπαιρνε όλα τα αρχικά datatokens- οι κακόβουλοι εκδότες θα μπορούσαν στη συνέχεια να κάνουν το rug pull. Για την V4, ο εκδότης δεν παίρνει κανένα αρχικό datatoken. Αντ' αυτού, όταν κάποιος προσθέτει ρευστότητα OCEAN σε ένα κοινόχρηστο ταμείο datatoken, ένα ειδικό ρομπότ μονόπλευρου κλειδώματος εξαργυρώνει αρκετά datatokens στο κοινόχρηστο ταμείο για να κρατήσει την τιμή σταθερή. Ομοίως, όταν αφαιρείται η ρευστότητα του OCEAN, το ρομπότ καίει datatokens. Δεδομένου ότι ο εκδότης δεν είναι φάλαινα στην αρχή, δεν έχει τίποτα να τραβήξει (!). Αυτός ο μηχανισμός εξαλείφει επίσης την ολίσθηση κατά την προσθήκη/αφαίρεση ρευστότητας OCEAN.
 • NFTs Δεδομένων. Διαμορφώνουμε τη βασική IP σε NFT για να επιτρέψουμε τη μεταβίβαση της ίδιας της βασικής IP, να υποστηρίξουμε >1 ροές εσόδων στη βασική IP, να συσσωρεύσουμε αξία στη βασική IP πριν από τη νομισματοποίηση και να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη ανάπτυξη των εργαλείων στο οικοσύστημα NFT. Τα datatokens ERC20 παραμένουν όπως πριν: άδειες χρήσης της βασικής IP.
 • Βοηθήστε την κοινότητα να κερδοσκοπήσει. Τώρα, οι αγορές τρίτων μερών μπορούν να κερδίζουν αμοιβές από την ανταλλαγή, το κλείδωμα και την κατανάλωση (σε σχέση με τη V3 που κατανάλωνε μόνο) και έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των ποσοστών αμοιβής (σε σχέση με τη V3 που είναι σκληρά κωδικοποιημένη). Η V4 περιλαμβάνει επίσης αρχιτεκτονική για >1 τύπο datatoken, για πιο ευέλικτα τέλη, διανεμητική βάση, Υπολογισμός-σε-Δεδομένα και πολλά άλλα.

Το Ocean V4 θα περιλαμβάνει εργαλεία που θα βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των στοιχείων και των κοινόχρηστων ταμείων δεδομένων από το Ocean V3. Το Ocean V4 θα αναπτυχθεί αρχικά σε όλες τις ίδιες αλυσίδες EVM με το V3: Ethereum mainnet, Polygon, Binance Smart Chain, Moonriver, Energy Web Chain. Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε να το αναπτύξουμε σε περισσότερες αλυσίδες EVM με την πάροδο του χρόνου.

2.2 Προϊόντα ανταλλαγής δεδομένων οικοσυστήματος

Εισερχόμενοι στο 2022, αρκετές ομάδες του οικοσυστήματος του Ocean εργάζονται σε προϊόντα/τεχνολογίες που προωθούν τη λειτουργικότητα ανταλλαγής δεδομένων του Ocean. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Πορτοφόλια δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Σκεφτείτε το Ocean Market σε μια εφαρμογή για κινητά, με ενσωματωμένη λειτουργία πορτοφολιού που αντιμετωπίζει τα datatokens ως πολίτες πρώτης κατηγορίας. Το πορτοφόλι ALGA της Datawhale θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2022. Έρχονται και άλλα.
 • #DataFi dapps. Αρκετές ομάδες στέλνουν και βελτιώνουν συνεχώς τις εφαρμογές data-for-DeFi, όπως το DataX Protocol με datapolis (και άλλα), και το DataLatte για παθητικό εισόδημα από τα κλειδωμένα δεδομένα.
 • Ενίσχυση του Υπολογισμού-σε-δεδομένα του Ocean. Αρκετές ομάδες προσθέτουν μοναδικές λειτουργίες στο Ocean C2D. Αυτές περιλαμβάνουν: η mPowered κατασκευάζει πιο ευέλικτες παραμέτρους για το C2D στο Ocean Market, το Drive & Stake της Riddle & Code διαθέτει αξιόπιστα περιβάλλοντα εκτέλεσης που εκτελούνται μέσα στο C2D και η πλατφόρμα LYNX διατηρεί το απόρρητο των δεδομένων του εγκεφάλου.
 • Ομοσπονδιακή ανάλυση και μάθηση. Αυτό επιτρέπει την εκτέλεση αναλύσεων και τη δημιουργία μοντέλων ΤΝ σε πολλαπλά σιλό δεδομένων ταυτόχρονα, παραμένοντας ταυτόχρονα αποκεντρωμένη. Αξιοποιεί επίσης το C2D. Το Raven Protocol και το FELToken συνεργάζονται το καθένα με την ομάδα πυρήνα του Ocean για να γίνει αυτό πραγματικότητα.
 • Καλύτερη επιμέλεια στο Ocean Market. Η UTU εργάζεται για την εισαγωγή κοινωνικών σημάτων στο Ocean Market. Και, αυτό το έργο OceanDAO εργάζεται πάνω σε αποκεντρωμένα σχόλια και βαθμολογία για το Ocean Market.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα. Το Ocean Pearl απαριθμεί πολλά ακόμη εξαιρετικά έργα που σχετίζονται με την ανταλλαγή δεδομένων. Δεδομένου ότι το 2021 έγιναν τόσα πολλά νέα, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα για το 2022. 💯 για το οικοσύστημα του Ocean:)

3. Κλείδωμα

Είναι σαφές ότι η κοινότητα του Ocean ενδιαφέρεται πολύ για το κλείδωμα. Μέχρι στιγμής, η βασική ομάδα το έχει υποστηρίξει μέσω του κλειδώματος σε κοινόχρηστα ταμεία datatoken και των προγραμματισμένων κινήτρων Data Farming. Πέρα από αυτό, τα DEXes και άλλα μέρη προσφέρουν άλλα μέρη για να κλειδώσετε το Ocean, όπως περιγράφεται σε αυτό το άρθρο.

Το 2022, η βασική ομάδα και οι συνεργάτες της θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές κλειδώματος στην κοινότητα του Ocean, ως εξής, με αυτή τη σειρά.

 1. Σταθερό περιουσιακό στοιχείο H2O. Οι χρήστες μπορούν να δεσμεύσουν το OCEAN για να κερδίσουν απόδοση. Το H2O είναι μια διακλάδωση του σταθερού περιουσιακού στοιχείου RAI, που κατασκευάστηκε από τη New Order σε συνεργασία με την Reflexer Labs. Αναμένουμε ότι τα κοινόχρηστα ταμεία H2O-datatoken θα γίνουν το πρότυπο.
 2. Εκμετάλλευση δεδομένων Ocean. Η πρόθεση της ανακοίνωσης Data Farming παραμένει η ίδια. Επιβραβεύει - με γενναιόδωρο APY - αυτούς που έχουν κλειδώσει σε κοινόχρηστα ταμεία datatoken με υψηλό όγκο κατανάλωσης δεδομένων. Είμαστε πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ από την υπόσχεση του Data Farming να αυξήσει τη χρήση του Ocean.
 3. veOCEAN. Η προσθήκη του "ve" θα δώσει κίνητρο στους κατόχους OCEAN να κλειδώσουν τα token τους για μεγαλύτερες ανταμοιβές Data Farming, δύναμη διακυβέρνησης και πολλά άλλα. veOCEAN θα αξιοποιήσει τα συμβόλαια Curve "ve", τα οποία υιοθετεί το Balancer και το ευρύτερο οικοσύστημα DeFi. Τα συμβόλαια περιλαμβάνουν επίσης μετρητές Curve, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε για την αυτοματοποίηση του Data Farming.

Όλα αυτά θα είναι προσβάσιμα μέσω μιας υπο-εφαρμογής OceanDAO που ονομάζεται OceanFarm, η οποία έχει γρήγορες διαδρομές προς το H2O κ.λπ.

Ακολουθεί ένα πρόχειρο πρόγραμμα. Το H2O έρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το Data Farming έρχεται μετά την παραγωγή του Ocean V4. Με αισιοδοξία, το veOCEAN θα κυκλοφορήσει το 3ο τρίμηνο.

4. OceanDAO

Το OceanDAO είναι επί του παρόντος DAO επιχορηγήσεων, με μηνιαίες επιχορηγήσεις παρτίδων (ομάδες χρηματοδότησης). Για το 2022, θα επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής του OceanDAO ως εξής.

 • Το OceanDAO θα αποκτήσει ταμείο. Το ταμείο θα λάβει κάποια αρχικά κεφάλαια από το ταμείο του Ocean Protocol Foundation (OPF), και θα αξιοποιήσει επίσης μέρος της προσφοράς του 51%. Το OceanDAO θα μεγαλώσει το ταμείο μέσω ενεργών δραστηριοτήτων που δημιουργούν αποδόσεις, όπως LPing σε ζεύγη OCEAN, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία παραγωγής αποδόσεων και μαθαίνοντας βέλτιστες πρακτικές από το GnosisDAO και άλλους.
 • Το OceanDAO θα περιλαμβάνει εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων βάσει DAO.
 • Το OceanDAO θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες επιχορηγήσεις παρτίδων (για το στάδιο της εκκίνησης) με κυλιόμενες επιχορηγήσεις (για το στάδιο της κλιμάκωσης).
 • Πιθανότατα θα το υλοποιήσουμε αυτό μέσω ενός κήπου 1hive, ο οποίος έχει λειτουργικότητα για το ταμείο, τη λήψη αποφάσεων βάσει DAO (συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας) και τις κυλιόμενες επιχορηγήσεις (Conviction Voting). Στη συνέχεια, αυτό θα είναι μια υπο-εφαρμογή του OceanDAO που πιθανότατα θα ονομάζεται OceanGarden. Από άποψη χρονοδιαγράμματος, η αρχική έκδοση του OceanGarden θα αποσταλεί ταυτόχρονα με το veOCEAN.

5. Χρηματοδότηση του οικοσυστήματος

Για το 2022, εισάγουμε μια βελτιωμένη διαδρομή για τις ομάδες ώστε να λάβουν επιχορηγήσεις σε αρχικό στάδιο και στη συνέχεια να επεκταθούν με επιχορηγήσεις ή επενδύσεις.

5.1 Ιστορικό, διδάγματα, ευκαιρίες

Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της χρηματοδότησης στο οικοσύστημα του Ocean, τα πράγματα που μάθαμε στην πορεία και κάποια προβλήματα/ευκαιρίες που παρατηρήθηκαν.

 • Το Shipyard ξεκίνησε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2020 ως πρόγραμμα επιχορηγήσεων που επιμελήθηκε η βασική ομάδα το φθινόπωρο του 2020. Το OceanDAO ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 ως επιχορήγηση από την κοινότητα σε παρτίδες. Καθώς το OceanDAO επεκτάθηκε, η βασική ομάδα διέκοψε το Shipyard την άνοιξη του 2021. Τώρα, βλέπουμε ότι η επιμέλεια της ομάδας πυρήνα και η επιμέλεια της κοινότητας είναι συμπληρωματικές, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα.
 • Κατά τη διάρκεια του 2021, εντοπίσαμε αρκετές ομάδες με δυνατότητες για εργασίες στρατηγικής σημασίας για το οικοσύστημα του Ocean. Για ορισμένες δημιουργήσαμε συμβάσεις με ορόσημα. Οι ομάδες υλοποιούν σταθερά τα συμβόλαια αυτά. Αν και αυτές οι "συμβάσεις προϊόντων" δεν αποτέλεσαν ποτέ επίσημο πρόγραμμα, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο επίσημο;
 • Το 2021 είδε πολλές ομάδες του οικοσυστήματος Ocean να γίνονται σταθερά πιο αποτελεσματικές και να αναπτύσσονται. Πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις ομάδες ώστε να γίνουν επενδύσιμες; Και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινότητα του Ocean να επενδύσει σε αυτές;
 • Η βασική ομάδα του Ocean έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την αξία των επιχειρηματικών επενδύσεων. Είναι συμπληρωματικές προς άλλες χρηματοδοτήσεις.
 • Οι επιχορηγήσεις παρτίδων του OceanDAO με επιμέλεια της κοινότητας έχουν χαμηλό φραγμό εισόδου. Οι νέες ομάδες που προσφέρουν και εμπλέκουν την κοινότητα τείνουν να λαμβάνουν περισσότερες επιχορηγήσεις και να επεκτείνονται. Ωστόσο, ο χαρακτήρας της "παρτίδας" σημαίνει ότι οι ομάδες που αναπτύσσονται σε κλίμακα μπορεί να μην λάβουν επιχορήγηση σε έναν γύρο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οδυνηρές απολύσεις παρά την αποτελεσματική παράδοση. Τι θα γινόταν αν οι ομάδες που αναπτύσσονται σε κλίμακα είχαν πρόσβαση σε κυλιόμενες επιχορηγήσεις; Αυτό θα ήταν επίσης συμπληρωματικό.

5.2 Ολιστική προσέγγιση για χρηματοδότηση και επενδύσεις

Αυτές οι εμπειρίες και τα ερωτήματα μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας μεγάλης εικόνας για (α) τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες έργων μπορούν να αναπτύξουν τα έργα τους, με μια καλά καθορισμένη διαδρομή από την απόκτηση επιχορηγήσεων αρχικών σταδίων, στη συνέχεια την κλιμάκωση με επιχορηγήσεις ή επενδύσεις, και (β) τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιώτες επενδυτές και το OPF μπορούν να επενδύσουν σε έργα του οικοσυστήματος του Ocean. Ακολουθεί αυτή η άποψη.

Οι ομάδες έργων ακολουθούν μια διαδρομή από τις επιχορηγήσεις σταδίου εκκίνησης, στις επιχορηγήσεις κλιμάκωσης, στην επένδυση (από την επάνω σειρά προς την κάτω σειρά).

Οι ομάδες παρακολουθούν τη διαδρομή από τις επιχορηγήσεις σταδίου εκκίνησης, στις επιχορηγήσεις κλιμάκωσης, στην επένδυση (από την επάνω σειρά προς την κάτω σειρά). Οι νέες ομάδες ξεκινούν από πάνω δεξιά, με επιχορηγήσεις σταδίου εκκίνησης από το OceanDAO (η επιμέλεια από πάνω προς τα κάτω δεν είναι καλή για τη μακρά ουρά του σταδίου εκκίνησης). Καθώς η ομάδα αποδίδει, μπορεί να μεταβεί σε κυλιόμενες επιχορηγήσεις (κοινότητα - κέντρο στη μέση) ή στο shipyard (στρατηγική - κέντρο δεξιά). Μόλις μια ομάδα γίνει επενδύσιμη, τότε μπορεί να λάβει επενδύσεις από την κοινότητα (κάτω στη μέση) ή από το Ocean Ventures (κάτω δεξιά).

Σημειώστε ότι υπάρχουν διαδρομές τόσο για την επιμέλεια από κάτω προς τα πάνω όσο και για την επιμέλεια από πάνω προς τα κάτω (αριστερή και δεξιά στήλη).

Αυτή η συνολική εικόνα περιλαμβάνει τα ακόλουθα νέα στοιχεία:

 • Shipyard. Επιχορηγήσεις που επιμελείται η βασική ομάδα Ocean, συχνά με ορόσημα. Βασίζεται στα διδάγματα από το προηγούμενο πρόγραμμα Shipyard και τις συμβάσεις οργανικών προϊόντων. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα:)
 • Ocean Ventures. Επενδύσεις που επιμελείται η βασική ομάδα Ocean.
 • Κυλιόμενες επιχορηγήσεις. Αυτό θα είναι μέρος του OceanDAO (ενότητα 4.1), πιθανότατα με τη χρήση Conviction Voting, όπως γίνεται από το Giveth και το Token Engineering Commons.
 • Η επένδυση σε κερδοσκοπικά tokens σημαίνει ότι τα έργα που μπορούν να γίνουν επενδύσιμα, θα πρέπει να γίνουν επενδύσιμα. Αυτό περιλαμβάνει κερδοσκοπικά έργα (token ή εταιρεία) και έργα δημόσιας ωφέλειας ή DAO (token, ίσως μη κερδοσκοπικά συνδεδεμένα). Τα έργα μπορούν να δημιουργήσουν tokens με προσαρτημένο DAO, ξεκινώντας ένα 1Hive Garden. Κάποια στιγμή, πιθανότατα θα υπάρξουν (δίκαιοι) περιορισμοί σχετικά με το πόσο καιρό ένα έργο μπορεί να πάρει επιχορηγήσεις, αν το έργο μπορεί να είναι επενδύσιμο.

6. Συμπέρασμα

Συνοπτικά, το Ocean 2022 έχει ως εξής: (α) Ocean V4, και μια έκρηξη των προϊόντων του οικοσυστήματος, (β) H2O, Data Farming, και veOCEAN staking, (γ ) OceanDAO με ενεργή διαχείριση του ταμείου, και (δ) μια εκλεπτυσμένη πορεία για τις ομάδες να προχωρήσουν από τις επιχορηγήσεις αρχικών σταδίων μέχρι τις επενδύσεις.

7. Παράρτημα: DAOification του OPF

Το Ίδρυμα Πρωτοκόλλου Ocean (OPF) έχει εδώ και χρόνια διάφορες υποομάδες. Για το 2022, κάναμε κάθε ομάδα πιο ανεξάρτητη ως Φάροι. Κάθε φάρος έχει το δικό του σαφώς καθορισμένο πεδίο δραστηριοτήτων ("API" ) και προϋπολογισμό, γεγονός που βοηθάει κάθε ομάδα να προχωρήσει ταχύτερα.

Οι φάροι είναι:

 • Φάρος του Δούναβη. Προϊόντα ανταλλαγής δεδομένων (τμήμα 2), συμπεριλαμβανομένων των backend, frontend και των σχετικών με το Gaia-X. Δραστηριότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Επιχορηγήσεις shipyard (τμήμα 5). Επικεφαλής: Razvan Olteanu.
 • Φάρος του Νείλου. Παγίδευση, συμπεριλαμβανομένου του veOCEAN και του Data Farming (τμήμα 3). OceanDAO, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων, των επιχορηγήσεων παρτίδων, των κυλιόμενων επιχορηγήσεων (τμήμα 4, μέρος του τμήματος 5). Με επικεφαλής τον Trent McConaghy.
 • Φάρος Νιαγάρα. Μάρκετινγκ και επικοινωνία. Με επικεφαλής την Monica Botez.
 • Φάρος του Γιούκον. Διοίκηση. Ocean Ventures (λεπτομέρειες στο τμήμα 5). Με επικεφαλής τον Bruce Pon.

Ακολουθήστε το Ocean Protocol στο Twitter, το Telegram, το LinkedIn, το Reddit, το GitHub και το Newsletter για ανακοινώσεις έργων. Και συνομιλήστε απευθείας με την κοινότητα Ocean στο Discord.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Ocean Protocol Update || 2022

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Trent McConaghy

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 15 Φεβρουαρίου 2022