4 min read

Επιβολή Εντολών Nonce

Επιβολή Εντολών Nonce

Ένα από τα πιο υποτιμημένα και κρίσιμα σημαντικά χαρακτηριστικά του LayerZero είναι η επιβολή εντολών nonce. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πακέτο πρέπει να παραδίδεται διαδοχικά, ακριβώς με τη σειρά που δεσμεύτηκε στην αλυσίδα πηγής.

Γιατί λοιπόν αυτό έχει σημασία; Για να το διερευνήσουμε, ας δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός πρωτοκόλλου ανταλλαγής μηνυμάτων χωρίς δίκαιη διάταξη.

Σενάριο: Η μικρή (φανταστική) Ευρωπαϊκή χώρα της Μαλτοβανίας έχει μεταφέρει την ψηφοφορία για τις εκλογές επί της αλυσίδας, έτσι ώστε οι χρήστες της να μπορούν να ψηφίζουν από πολλαπλά blockchains και οι ψήφοι να συγκεντρώνονται και να καταμετρώνται στο Arbitrum. Όταν το έξυπνο συμβόλαιο λήξει τα μεσάνυχτα της 7ης ημέρας, οι ψήφοι θα κλειδώσουν και οι εκλογές θα έχουν κριθεί και η χώρα (ή το DAO) έχει συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα του έξυπνου συμβολαίου, το οποίο θα εκδώσει ένα 4ετές soulbound NFT στον νέο πρόεδρό της.

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές είναι εξαιρετικά στενή, με το νυν κόμμα να συγκεντρώνει το 49,7% των ψήφων του πληθυσμού και το κόμμα που το διεκδικεί το 49,6% των ψήφων του πληθυσμού. Σε μια παρασκηνιακή συμφωνία το κατεστημένο κόμμα δωροδοκεί τους υπάρχοντες επικυρωτές για να ξεχάσουν να παραδώσουν μερικά πακέτα με ψήφους για το διεκδικητικό κόμμα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα για να αποφευχθεί αυτό, η ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με το κατεστημένο κόμμα να παραμένει στην εξουσία και ανακαλύπτεται μόνο αργότερα ότι τα πακέτα έπεσαν και αποδίδονται σε τεχνικό σφάλμα που υπάρχει στο σύστημα.

Σενάριο: Μία από τις μεγαλύτερες εδραιωμένες εταιρείες HFT (Συναλλαγών Υψηλής Συχνότητας) στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ανταγωνιστεί. Συνήθιζαν να καλύπτουν σχεδόν το 25% του ετήσιου κέρδους των 10 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποκομίζει κάθε χρόνο ο κλάδος HFT, καθώς ήταν ο ταχύτερος που μπορούσε να προωθήσει τη ροή εντολών λιανικής και θεσμικών πελατών σε κάθε άλλο χρηματιστήριο κατά την εκτέλεση των εντολών. Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που άρχισαν πραγματικά να αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτού του όλο και πιο ανταγωνιστικού τοπίου HFT, όταν ανακάλυψαν τον κόσμο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης και των blockchains.

Καθώς εξερευνούσαν αυτόν τον κόσμο, άρχισαν να σχεδιάζουν ένα σύστημα τέτοιο ώστε να έχουν πάντα το μονοπώλιο στον κλάδο της πρωτοπορίας και της εξαγωγής αξίας σε όλη την εκτέλεση των συναλλαγών. Αρχικά κατέληξαν στο προφανές συμπέρασμα, ότι αν απλά μας ανήκει η ροή της ανταλλαγής μηνυμάτων, μπορούμε πάντα να είμαστε πρώτοι και να εκτελούμε κάθε συναλλαγή κατά την υποβολή της, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο ανταγωνιστικό μέρος.

"Όσο μπορούμε να πείσουμε τους άλλους να χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων που σκέφτηκαν, θα έχουμε πάντα πλήρη δικαιώματα σε όλη την εξαγώγιμη αξία. Αυτό που δεν συνειδητοποίησαν μέχρι αργότερα είναι ότι αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, τελικά συνειδητοποίησαν ότι χωρίς κανένα είδος επιβεβλημένης τάξης δεν μπορούσαν μόνο να προηγηθούν σε κάθε μεμονωμένο μήνυμα, αλλά μπορούσαν επίσης να αναδιατάξουν τα μηνύματα! Με την παράλειψη της αναγκαστικής ταξινόμησης ήταν πλέον σε θέση να συγκρατήσουν και να καθυστερήσουν συγκεκριμένες συναλλαγές και να αναδιατάξουν ολόκληρη την διάταξη εν πτήσει μνήμης έτσι ώστε αντί να εξάγουν απλώς το μέγιστο από κάθε μεμονωμένο μήνυμα να μπορούν να εξάγουν το μέγιστο σε ολόκληρη την επιφάνεια των εν πτήσει μηνυμάτων. Δημιουργώντας ένα εντελώς νέο τμήμα εξαγώγιμης αξίας που δεν υπήρχε προηγουμένως (και συνεπώς έναν πρόσθετο φόρο για κάθε τελικό καταναλωτή).

Η αποστολή μηνυμάτων του LayerZero εγγυάται ότι κάθε πακέτο θα παραδοθεί με την ακριβή σειρά που το έλαβε. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα δεν μπορούν ποτέ να επαναδιαταχθούν.

Και αφαιρεί εντελώς τη δυνατότητα λογοκρισίας μεμονωμένων πακέτων, όπου κάθε απόπειρα απόρριψης ενός μεμονωμένου πακέτου θα σταματούσε ολόκληρη τη διαδρομή.

Κατά το σχεδιασμό του συστήματός μας, η βασική αρχή της Αντίστασης στη Λογοκρισία στήριξε κάθε τεχνική απόφαση που ελήφθη. Γνωρίζαμε ότι κατασκευάζαμε ένα σύστημα που έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα σε περιπτώσεις χρήσης τόσο διαφορετικές όσο η διεξαγωγή κυβερνητικών εκλογών και η υποκείμενη υποδομή ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, κατά συνέπεια, αν κατασκευάσετε ένα σύστημα που μπορεί να εκμεταλλευτεί, θα εκμεταλλευτεί.

Τα μηνύματα του LayerZero είναι αμετάβλητα, ανθεκτικά στη λογοκρισία και εντελώς χωρίς άδεια.

Ελάτε να ξεκλειδώσετε την αμετάβλητη ανταλλαγή μηνυμάτων στην εφαρμογή σας σήμερα https://layerzero.gitbook.io/docs/


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)Nonce-Order Enforcement

Συντάκτης Πρωτότυπου ΆρθρουLayerZero Official

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 27 Σεπτεμβρίου 2023