4 min read

Εξερευνώντας Νέα Σύνορα με το Aave

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, το DeFi ωρίμασε, ανέπτυξε και καθόρισε την προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά. Τώρα, ήρθε η ώρα για το πρωτόκολλο Aave να εισέλθει στη φάση της επεκτασιμότητας
Εξερευνώντας Νέα Σύνορα με το Aave

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, το DeFi ωρίμασε, ανέπτυξε και καθόρισε την προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά. Τώρα, ήρθε η ώρα για το πρωτόκολλο Aave να εισέλθει στη φάση της επεκτασιμότητας και να φέρει την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση πίσω στα χέρια όλων, ακόμη και εκείνων με τριψήφια χαρτοφυλάκια.

Εστίαση στο Ethereum

Το Aave γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ethereum L1 και η κοινότητα του Ethereum αποτέλεσε τεράστιο καταλύτη για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου και την ανάπτυξη της κοινότητας του Aave. Το Ethereum και το EVM είναι το κέντρο βάρους για το DeFi και κανένα άλλο δίκτυο δεν πλησιάζει το δικτυακό αποτέλεσμα του Ethereum. Ωστόσο, σε ένα δημόσιο blockchain, η κατοχή μιας θέσης σε ένα block καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Η προσφορά χώρου block σήμερα είναι σπάνια και περιορισμένη, και από το "Καλοκαίρι του DeFi" του 2020, η ζήτηση για τη χρήση του Ethereum και του DeFi δεν έχει επιβραδυνθεί ποτέ.

Τα υψηλά τέλη συναλλαγών αποτελούν χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου δημοσίου blockchain, καθώς καθορίζουν τους φορείς που είναι έτοιμοι να πληρώσουν την τιμή της αγοράς για να χρησιμοποιήσουν τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Τούτου λεχθέντος, το DeFi είχε πάντα ως στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς εναλλακτικής λύσης στην παραδοσιακή χρηματοδότηση. Αν το DeFi είναι σπουδαίο αλλά περιορίζεται μόνο σε ορισμένους χρήστες με υψηλή καθαρή περιουσία, το DeFi δεν θα ανταποκριθεί στην αποστολή του να είναι χρηματοδότηση για όλους.

Προσέγγιση πολλαπλών αγορών, ETH L1 ως επίπεδο διακανονισμού

Η λύση βρίσκεται στην πλευρά των επιπέδων κλιμάκωσης του Ethereum:

Οι παράπλευρες αλυσίδες (sidechains), τα rollups και οι λύσεις που βασίζονται στη μηδενική γνώση είναι αρκετά πολύπλοκες, αλλά ευτυχώς για εμάς, ο ρόλος των μηχανικών είναι να κάνουν τη σπουδαία τεχνολογία καλά εφαρμοσμένη και διαισθητική, έτσι ώστε τα πολύπλοκα πράγματα να γίνονται αόρατα στα μη εκπαιδευμένα μάτια, όπως ακριβώς και η μασκότ του Aave.

Το πρωτόκολλο Aave έχει μια προσέγγιση πολλαπλών αγορών και θα το εφαρμόσει σε λύσεις κλιμάκωσης σε μια εξερεύνηση "Νέων Συνόρων". Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του DeFi είναι η δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών με άλλα έργα, και με την ύπαρξη μιας αγοράς Aave σε όλους τους χώρους που έχουν σημασία, δεν υπάρχει ανάγκη για μια λύση επεκτασιμότητας "ο νικητής τα παίρνει όλα" και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη λύση με την οποία αισθάνονται άνετα.

Η ελευθερία της επιλογής κερδίζεται από μια τεχνολογική νίκη. Σε όλες τις παράπλευρες αλυσίδες (sidechains) που έχουν σημασία, το EVM από το Ethereum είναι το πρότυπο για την εκτέλεση εφαρμογών έξυπνων συμβάσεων. Η αντιγραφή και η ανάπτυξη του κώδικα Ethereum L1 είναι ως επί το πλείστον μια απρόσκοπτη διαδικασία.

Το πρώτο κύμα: Παράπλευρες αλυσίδες με το Polygon

Η πρώτη εφαρμογή της εξερεύνησης των Νέων Συνόρων θα γίνει με το Polygon (πρώην γνωστό ως MATIC). Αυτή η κλιμακούμενη παράπλευρη αλυσίδα του Ethereum επιτρέπει γρήγορες και σχεδόν δωρεάν συναλλαγές και το Polygon έχει ένα εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εφαρμογών, όπως το αγαπημένο της κοινότητας Aavegotchi και το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Quickswap.

Το Polygon είναι επίσης ένα δίκτυο που τροφοδοτείται από το Chainlink, επιτρέποντας στο πρωτόκολλο Aave να διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας για τις τροφοδοσίες τιμών του πρωτοκόλλου.

Τα νέα σύνορα είναι επίσης μια ευκαιρία να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές!

Εάν η αγορά ανάπτυξης ξεκινά με ένα περιορισμένο σύνολο ασφαλειών, η συμμετοχή στο Polygon είναι μια ευκαιρία για την κοινότητα του Aave να ενσωματώσει νέα είδη ασφαλειών που θα ταιριάζουν φυσικά σε αυτά τα δίκτυα.

Η αγορά Aave στο Polygon είναι μια ευκαιρία να καλωσορίσετε το περιουσιακό στοιχείο MATIC ως εγγύηση, για παράδειγμα.

Κατά την έναρξη λειτουργίας, τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην αγορά Polygon Aave Market :

 • MATIC
 • USDC
 • USDT
 • DAI
 • WETH
 • AAVE
 • WBTC

Για να γίνει η εμπειρία απρόσκοπτη για τους πρωτοπόρους που είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν μαζί μας αυτό το νέο σύνορο, σύντομα θα είναι διαθέσιμη μια γέφυρα έξυπνων συμβολαίων για να φέρετε τα αγαπημένα σας περιουσιακά στοιχεία στο Polygon. Οι χρήστες της γέφυρας θα λαμβάνουν μέρος του τέλους συναλλαγής που χρησιμοποιείται σε MATIC tokens για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των τελών συναλλαγής τους στο blockchain του Polygon.

Εν τω μεταξύ, το Polygon Bridge είναι διαθέσιμο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από το Ethereum στο Polygon

Χάρη στην ενσωμάτωση του EIP-3085, η μετάβαση από το Ethereum στο δίκτυο Polygon είναι τόσο εύκολη όσο ένα κλικ για κάθε χρήστη του Metamask, απλά προσθέστε το δίκτυο Polygon όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο του Metamask και επιβεβαιώστε.

αν δεν χρησιμοποιείτε το Metamask, παρακαλούμε ανατρέξτε στην επίσημη τεκμηρίωση του δικτύου Polygon για να ρυθμίσετε το RPC του δικτύου σας

Κατά την κατάθεση στο Aave στο Polygon, μπορεί να δείτε μια αναφορά "0.00$" για το τέλος gas στο Metamask.

Αυτό συμβαίνει επειδή το περιβάλλον εργασίας χρήστη Metamask δεν εμφανίζει συναλλαγές που κοστίζουν κάτω από 0.01$ και το Polygon είναι πολλαπλάσια φθηνότερο στη χρήση από αυτό το όριο.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό κόστος των αλληλεπιδράσεων του πρωτοκόλλου Aave, σημειώστε ότι το κόστος αυτό ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον με την πιθανή συμφόρηση του δικτύου και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων MATIC.

 • Κατάθεση AAVE : $0.000061
 • Δανεισμός USDC : $0.000102
 • Ανάληψη AAVE : $0.000109
 • Επιστροφή USDC : $0.000072

Το Aave έχει επίσης ενσωματωθεί με την Transak για να επιτρέψει την άμεση αγορά περιουσιακών στοιχείων Polygon με νομίσματα fiat.

Μη διστάσετε να γίνετε μέλος της οικογένειας Aave στο Twitter ή στο Discord!


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Exploring New Frontiers with Aave

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Aave Blog

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 31 Μαρτίου 2021