4 min read

Η Γέφυρα Aptos από το LayerZero

Η Γέφυρα Aptos από το LayerZero

Ένα νέο οικοσύστημα απαιτεί την εκτέλεση εφαρμογών, περιουσιακών στοιχείων και υποδομών. Μαζί με την έναρξη της λειτουργίας του πρωτοκόλλου LayerZero στο Aptos, παρουσιάζουμε επίσης το The Aptos Bridge απο το LayerZero. Με αυτή την ανάπτυξη, οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν USDC, USDT και ETH στο Aptos από τα Etheruem, Arbitrum, Optimism, Avalanche, Polygon και BNB Chain.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η Γέφυρα Aptos είναι τώρα διαθέσιμη και μπορείτε να τη βρείτε στη διεύθυνση www.theaptosbridge.com. Η εύχρηστη διεπαφή θα σας εισάγει στο οικοσύστημα Aptos με λίγα μόνο κλικ και η γέφυρα θα σας μεταφέρει APT με το που φτάσετε!

Μπαίνοντας στο οικοσύστημα Aptos, μπορεί να βιώσετε μια ελαφρώς διαφορετική ροή από ό,τι έχετε συνηθίσει από τα περισσότερα άλλα οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, εάν αλληλεπιδράτε με ένα περιουσιακό στοιχείο για πρώτη φορά στο Aptos, η αλυσίδα απαιτεί να καταχωρίσετε το περιουσιακό στοιχείο. Στη συνέχεια, οι χρήστες θα λάβουν προτροπές για να καταχωρήσουν ή να διεκδικήσουν το περιουσιακό στοιχείο με βάση το αν έχουν αλληλεπιδράσει με το περιουσιακό στοιχείο στο παρελθόν και αν έχουν ήδη APT στο πορτοφόλι τους ή όχι. Εάν έχετε ήδη αλληλεπιδράσει με το περιουσιακό στοιχείο στο παρελθόν και έχετε APT, τότε η γέφυρα θα λειτουργήσει ακριβώς όπως έχετε συνηθίσει με μια απρόσκοπτη εμπειρία ενός κλικ.

Κίνδυνοι

Η εκκίνηση του Aptos ως ένα εντελώς νέο οικοσύστημα σημαίνει ότι πολλά χαρακτηριστικά που οι χρήστες έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν σε άλλες αλυσίδες δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.Αυτό περιλαμβάνει κοινά εργαλεία, βιβλιοθήκες και πράγματα όπως τα εγγενή περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται από ομάδες όπως η Circle (USDC) και η Tether (USDT).

Προκειμένου να εισάγουν περιουσιακά στοιχεία σε ένα οικοσύστημα, οι νέες αλυσίδες βασίζονται σε περιτυλιγμένα περιουσιακά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία από άλλες αλυσίδες. Ένα παράδειγμα ενός περυτιλιγμένου περιουσιακου στοιχείου είναι το WETH ή Wrapped Ether: το WETH δημιουργείται όταν το ETH κλειδώνεται στην αρχική του αλυσίδα (Ethereum) και δημιουργείται μια συνθετική (wrapped) έκδοση στη νέα αλυσίδα.

Τα περιτυλιγμένα περιουσιακά στοιχεία έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα εγγενή περιουσιακά στοιχεία, κυρίως στο ότι το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο φέρει μέρος του κινδύνου της υποκείμενης γέφυρας. Καθώς τα εγγενή περιουσιακά στοιχεία εισάγονται στο οικοσύστημα, το LayerZero θα παραδώσει τον έλεγχο ή θα διευκολύνει τη μετάβαση των περιουσιακών στοιχείων μας στην εγγενή έκδοση των περιουσιακών στοιχείων. Προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανοί κίνδυνοι ενός νεότερου οικοσυστήματος, η γέφυρα θα ξεκινήσει με κάποιες πρώιμες προστατευτικές μπάρες, οι οποίες θα αρθούν σιγά-σιγά καθώς το περιβάλλον θα αποδεικνύεται σταθερό. Εκτός από την ενεργοποίηση του Pre-crime για όλες τις συναλλαγές της γέφυρας, θα ενεργοποιήσουμε ένα όριο εξερχόμενου ρυθμού (1 εκατ. δολάρια εξερχόμενο ανά 24 ώρες ανά διαδρομή) και μια περίοδο μεταφοράς 3 ημερών για τις εξερχόμενες συναλλαγές. Οι εισερχόμενες μεταφορές προς το Aptos δεν θα έχουν όριο ρυθμού και καθυστέρηση στις μεταφορές.

Μόλις τα εγγενή περιουσιακά στοιχεία εισέλθουν στο οικοσύστημα, η γέφυρα Aptos θα παραδώσει ή θα διευκολύνει τη μετάβαση των συμβάσεων στους εκδότες εγγενών περιουσιακών στοιχείων, οπότε οι γέφυρες εγγενών περιουσιακών στοιχείων, όπως η Stargate, θα είναι σε θέση να διευκολύνουν την απρόσκοπτη μεταφορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ του Aptos και εξωτερικών οικοσυστημάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο των γεφυρών περιτυλιγμένων περιουσιακών στοιχείων.

Νέα αλυσίδα, νέα αμοιβή για σφάλματα!

Πέρα από τα $15,000,000 δολάρια που έχουμε ήδη δώσει για την επικύρωση σφαλμάτων τόσο για το LayerZero όσο και για το Stargate στις υπάρχουσες αλυσίδες, σήμερα ανακοινώνουμε μια επικύρωση σφαλμάτων ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση την ανάπτυξη μας στο οικοσύστημα Aptos. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η αμοιβή θα αυξηθεί ώστε να είναι στο πεδίο εφαρμογής του συνόλου των 15 εκατ. δολαρίων της υφιστάμενης ανάπτυξης και να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή μας στην ευρύτερη κοινότητα ασφάλειας. Το LayerZero έχει καταβάλει 4 εκατ. δολάρια και πλέον σε επίσημους ελέγχους φέτος και έχει επιπρόσθετα απονείμει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια σε ενεργητικούς χάκερς που εντοπίζουν σφάλματα!

Το πεδίο εφαρμογής αυτής της αμοιβής περιλαμβάνει αρχεία τόσο από το τελικό σημείο LayerZero όσο και από τη γέφυρα Aptos. Όλα τα έξυπνα συμβόλαια που έχουν αναπτυχθεί που σχετίζονται με το τελικό σημείο LayerZero στο Aptos ή την Γέφυρα Aptos θεωρούνται ότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής.

Κρίσιμα - έως 2 εκατ. δολάρια USD

  • 2 εκατ. δολάρια για την γέφυρα από την πλευρά του ETH
  • 2 εκατ. δολάρια το τελικό σημείο από την πλευρά Aptos
  • 500 χιλ. δολάρια την γέφυρα από την πλευρά Aptos

Υψηλά - έως $100k

Μέτρια - έως 10 χιλ. δολάρια

Χαμηλά - έως 3 χιλ. δολάρια

Παραδείγματα χαρακτηρισμού σοβαρότητας:

Κρίσιμα:

Δυνατότητα του επιτιθέμενου να αποδείξει την κλοπή κεφαλαίων από το έξυπνο συμβόλαιο EVM

Δυνατότητα επιτιθέμενου να επιδείξει αυθαίρετη κοπή tokens στο Aptos

Δυνατότητα παραποίησης μηνύματος προς UA από τελικό σημείο του LayerZero

Υψηλά:

Δυνατότητα του επιτιθέμενου να ορίσει ή να τροποποιήσει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του LayerZero

Μέσαία:

Δυνατότητα επιτιθέμενου να επιδείξει επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών στη γέφυρα Aptos

Χαμηλά:

Όλα τα άλλα

Εκτός πεδίου εφαρμογής:

Επιθέσεις που έχουν ήδη αξιοποιηθεί

Επιθέσεις που έχουν ήδη αποκαλυφθεί

Αναφέρετε ένα σφάλμα απευθείας στο bounty@layerzerolabs.org.

Χτίστε στο Aptos με το LayerZero

Το LayerZero εγκαινιάζει επί του παρόντος εγγενείς ενσωματώσεις Aptos με δεκάδες ομάδες και πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν. Στους επιλεγμένους συνεργάτες εκκίνησης περιλαμβάνονται οι Econia, Martian Wallet, Pontem Network, Notifi, Aries Market και Blocto!

Το πρωτόκολλο μηνυμάτων omnichain του LayerZero επιτρέπει ήδη αμέτρητες περιπτώσεις χρήσης για ομάδες που συνδέουν τις εφαρμογές τους με το Aptos. Οι χρήστες μπορούν να γεφυρώνουν περιουσιακά στοιχεία απευθείας στο Aptos και να μεταφέρουν με ασφάλεια USDC, USDT και ETH (θα ακολουθήσουν και άλλα).

Οι ομάδες που επιθυμούν να ενσωματώσουν το LayerZero για να συνδεθούν απρόσκοπτα με το Aptos μπορούν να το κάνουν με λίγες μόνο γραμμές κώδικα και να αλληλεπιδράσουν απευθείας με το widget μας ή τα πλήρη έγγραφα. 🛠


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική)The Aptos Bridge by LayerZero

Συντάκτης Πρωτότυπου ΆρθρουLayerZero Official

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 19 Οκτωβρίου 2023