3 min read

Η Optics είναι εδώ

Το μέλλον είναι πολλαπλών αλυσίδων. Το Bitcoin και το Ethereum ξεκίνησαν το πάρτι, και τώρα το τοπίο του 1ου Επιπέδου (L1) ανθίζει, με αλυσίδες όπως Polkadot, Solana και Avalanche, που όλες φέρνουν κάτι νέο στο τραπέζι.
Η Optics είναι εδώ

Το μέλλον είναι πολλαπλών αλυσίδων. Το Bitcoin και το Ethereum ξεκίνησαν το πάρτι, και τώρα το τοπίο του 1ου Επιπέδου (L1) ανθίζει, με αλυσίδες όπως Polkadot, Solana και Avalanche, που όλες φέρνουν κάτι νέο στο τραπέζι.

Η κοινότητα Celo δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενθουσιασμένη με αυτό! Καταλαβαίνουμε βαθιά ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες και ότι απαιτείται μια οικολογία δικτύων για την οικοδόμηση ενός πιο ευημερούντος χρηματοπιστωτικού συστήματος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το DeFi for the People - για να φέρουμε σπουδαία έργα DeFi που πρωτοπορούν στο Ethereum στο Celo, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους χρήστες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από ένα blockchain με προτεραιότητα στην κινητή τηλεφωνία.

Σήμερα, είμαστε ενθουσιασμένοι που προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την v1 ανάπτυξη των έξυπνων συμβολαίων Optics σε Celo, Ethereum και Polygon!

Τι είναι το Optics;

Το Optics είναι ένα νέο πρωτόκολλο για διαλειτουργικότητα με αποδοτική χρήση gas και ελαχιστοποίηση της εμπιστοσύνης. Το όνομά του είναι ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από την περιγραφή του: OPTimistic Inter-chain Communication Standard.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα επικοινωνίας διασταυρούμενης αλυσίδας, το Optics δεν είναι ούτε γέφυρα θεματοφυλακής, ούτε γέφυρα βασισμένη σε επικυρωτές, ούτε αναμετάδοση κεφαλίδας. Αντ' αυτού, αξιοποιεί έναν αισιόδοξο μηχανισμό γεφύρωσης για να επιτρέψει ριζικά φθηνότερη επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων, διατηρώντας παράλληλα την αποκέντρωση.

Επιπλέον, η Optics διαθέτει μερικά φοβερά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη γεφύρωση:

  • Συνδέει αλυσίδες σε ένα μοντέλο 1 προς Ν, κάνοντας τις γέφυρες του περισσότερο σαν κόμβους αεροδρομίων 🛫.
  • Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε αλυσίδα έξυπνων συμβολαίων και σε πολλαπλές αλυσίδες ταυτόχρονα (εμείς το αναπτύσσουμε σε 3 για να ξεκινήσουμε!)
  • Είναι αποδοτικό ως προς το gas και φθηνότερο από τα ρελέ κεφαλής κατά 10 φορές στο Ethereum
  • Δεν απαιτεί να προστεθούν νέα primitives ή ελλειπτικές καμπύλες στο βασικό στρώμα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του, ανατρέξτε στα έγγραφα του πρωτοκόλλου.

Τι μπορώ να κάνω με αυτό τώρα;

⚠️ Η Optics είναι ακόμη μια πειραματική τεχνολογία. Την αναπτύσσουμε για πρώτη φορά σε περιβάλλοντα mainnet, οπότε είναι σημαντικό να αξιολογείτε προσεκτικά τους κινδύνους και να πραγματοποιείτε συναλλαγές μόνο με κεφάλαια με τα οποία είστε πρόθυμοι να παίξετε!

Τα συμβόλαια πυρήνα της Optics και τα συμβόλαια γέφυρας token έχουν αναπτυχθεί στα δίκτυα Celo, Ethereum και Polygon. Μπορείτε να βρείτε τις διευθύνσεις των συμβολαίων πυρήνα και των συμβολαίων γέφυρας token στο repo της Optics.

Εκτελούμε επίσης πράκτορες εκτός αλυσίδας για την ενημέρωση, αναμετάδοση και επεξεργασία μηνυμάτων μεταξύ των αλυσίδων. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε απευθείας με τις συμβάσεις για να στείλετε tokens ERC-20 μεταξύ και των 3 αλυσίδων.

Τα συμβόλαια Optics έχουν αναπτυχθεί και είναι ζωντανά στο Celo, το Ethereum και το Polygon.

Λάβετε υπόψη ότι η Optics περιλαμβάνει ένα παράθυρο αμφισβήτησης 3 ωρών για τον εντοπισμό τυχόν απάτης, επομένως θα χρειαστούν περίπου 3 ώρες + τυχόν χρόνος επιβεβαίωσης στην αλυσίδα προέλευσης για να δείτε τα χρήματα να διακανονίζονται σε μια αλυσίδα προορισμού.

Τι ακολουθεί;

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα παρακολουθούμε την υγεία και την απόδοση των καναλιών Optics και της γέφυρας token. Εάν υπάρχουν προβλήματα, ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσουμε τη γέφυρα. Τα κεφάλαιά σας είναι πάντα SAFU, αλλά αν είναι απαραίτητη η αποσύνδεση και η εγκατάσταση για την επανεκκίνηση της γέφυρας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια καθυστέρηση στην πρόσβαση στα κεφάλαιά σας.

Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε μια γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) που θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση με τη γέφυρα και την αποστολή token μπρος-πίσω.

Τέλος, ο στόχος της Optics είναι να είναι ένα πρότυπο διαλειτουργικότητας που να μην εξαρτάται από αλυσίδες, και σχεδιάζουμε να το επεκτείνουμε σε περισσότερες αλυσίδες στο εγγύς μέλλον. Το πλεονέκτημα της Optics είναι ότι κάθε αλυσίδα γεφυρώνει αυτόματα με κάθε αλυσίδα στο δίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε οποιαδήποτε προσαρμοσμένη ρύθμιση για κάθε μεμονωμένο κανάλι.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το πρώτο βήμα για το λανσάρισμα της Optics και ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες ενημερώσεις. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν πρόκειται για μια τελική έκδοση, αλλά μάλλον για ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που θα καταστήσουν την επικοινωνία μεταξύ των αλυσίδων απρόσκοπτη και θα εγκαινιάσουν πραγματικά ένα διαδίκτυο των blockchains.

Αν σας ενθουσιάζει αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμμετάσχετε:

  • Αν είστε προγραμματιστής, ελέγξτε το ρεπο της Optics στο Github - χρησιμοποιούμε το Discussions! 😃
  • Επικοινωνήστε απευθείας με το bridges@celo.org αν θέλετε να συζητήσετε τη συνεργασία σας.
  • Μπείτε στο Discord του Celo για να αράξετε και να συζητήσετε στο κανάλι #bridging.

Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Optics is Here

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 13 Σεπτεμβρίου 2021