12 min read

Κοινή χρήση δεδομένων με τις τελευταίες τεχνολογίες Web3

Κοινή χρήση δεδομένων με τις τελευταίες τεχνολογίες Web3

Αυτό είναι το αντίγραφο της τελευταίας ομιλίας του ιδρυτή του Ocean Bruce Pon στη σειρά διαλέξεων της κοινότητας MOBI. Στην τέταρτη παρουσίασή του στην κοινότητα MOBI από το 2019, ο Bruce προσφέρει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση στην ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων με την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Η διάλεξή του υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του Ocean Protocol και των τελευταίων τεχνικών επιτευγμάτων του - ασφαλές κλείδωμα και Data NFTs - στην αιχμή του δόρατος αυτού του οράματος.

Η αξία των δεδομένων

Τα δεδομένα είναι ένα ανεκμετάλλευτο περιουσιακό στοιχείο που περιμένει να ξεκλειδωθεί. Με ένα συνδυασμό νέας τεχνολογίας, αλλαγής νοοτροπίας και νέων επιχειρηματικών διαδικασιών, αυτό είναι εφικτό. Ως σημείο εκκίνησης, οι οργανισμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι εκδότες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, προστατευμένοι και άνετοι για να μοιράζονται δεδομένα. Εάν αυτό έχει επιλυθεί, τότε η επόμενη φάση είναι η ανάπτυξη σημάτων τιμολόγησης των δεδομένων για να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους, να τους αποκαλυφθεί η αξία των προσωπικών δεδομένων και να ξεκινήσει ο κύκλος.

Η ομάδα μου εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια για να δημιουργήσει τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ασφαλέστερη ανταλλαγή δεδομένων και έχουμε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain και το κρυπτονόμισμα για τον σκοπό αυτό. Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο κοντά στο να έχει τα κομμάτια που είναι έτοιμα για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα. Η τεχνολογική στοίβα ωριμάζει γρήγορα και πολλά από τα βασικά κομμάτια της υποδομής είναι έτοιμα για χρήση. Με επιτυχημένα μοντέλα εκκίνησης και νέες οικονομίες που διαμορφώνονται στον χώρο Web3 μέσω της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, των non-fungible tokens και των αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών, ο χώρος Defi έχει συνολική αξία 3+ τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αξία όλων των startups και των unicorns στη Γη.

Ο αποκεντρωμένος χώρος κινείται πολύ γρήγορα, υπάρχει μεγάλη αξία που απορροφάται από αυτόν, γεγονός που καθιστά τα δεδομένα ώριμα για αυτόν τον κύκλο κρύπτο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των ανθρώπων και εξορθολογισμού της διαδικασίας εισόδου, διότι αυτή δεν είναι διαισθητική. Η ανάγκη της ώρας είναι να διδάξουμε στους ανθρώπους ότι αν είναι σε θέση να βάλουν τα πράγματα σε ψηφιοποιημένη μορφή χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, θα είναι επίσης σε θέση να εφαρμόσουν τα εργαλεία της χρηματοοικονομικής για να το πραγματοποιήσουν.

Πρωτόκολλο Ocean: Το κλειδί για το ξεκλείδωμα μιας οικονομίας ανοικτών δεδομένων

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στην τεχνολογική στοίβα του Ocean που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους και να τα αξιοποιούν με τους δικούς τους όρους. Στην επερχόμενη τεχνική έκδοση V4 του Ocean, τα χαρακτηριστικά αυτά παρουσιάζουν ένα σύνολο νέων ευκαιριών.

1. Αγορά Ocean

Το Ocean Market είναι ο κύριος τρόπος αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με το Ocean. Είναι η εφαρμογή που μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης. Οι χρήστες μπορούν να δουν τα σύνολα δεδομένων, να τα κλειδώσουν, να τα αγοράσουν και να τα καταναλώσουν. Αυτό που το Ocean θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σύντομα είναι ένα κοινόχρηστο ταμείο για να προσελκύσει τους ανθρώπους, είτε μέσω ενός ευρύτερου φάσματος χρήσιμων δεδομένων, είτε μέσω boounties ή φορμών αιτημάτων που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζητούν τον τύπο δεδομένων που αναζητούν.

Για τους παρόχους δεδομένων, το Ocean Market είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα που διατίθεται ελεύθερα σε οποιονδήποτε για να κλωνοποιήσει και να δημιουργήσει τη δική του αγορά. Ο κώδικας είναι πλήρως διαθέσιμος για επιθεώρηση και τυχόν ευπάθειες που εντοπίζονται μπορούν να διορθωθούν πολύ γρήγορα. Στην V4 οι πάροχοι μπορούν να ορίσουν τα δικά τους προγράμματα τελών για κάθε συναλλαγή καθώς και να τιμολογούν τα δεδομένα στα νομίσματα που επιθυμούν. Οι πρόοδοι που έχει κάνει το Ocean τους τελευταίους 14 μήνες είναι να επεκτείνει τα εργαλεία, τα χαρακτηριστικά και τον έλεγχο σε όλους τους συμμετέχοντες και τους ενδιαφερόμενους. Το Ocean έχει επίσης ενσωματώσει τόσο τα DeFi όσο και τα NFTs στην αγορά Ocean επιτρέποντας στους χρήστες να κλειδώνουν και να κερδίζουν τέλη συναλλαγών. Το Ocean Market έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα πιο ώριμο front end με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες Web3. Αυτό περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα του Ocean, οτιδήποτε άλλο αλληλεπιδρά με αυτό, την έννοια των NFTs και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Η ιδέα που το οδηγεί σε αυτό είναι ότι οι τεχνολογίες Web3 είναι μελλοντικές- προς τα εκεί θα κατευθυνθεί ο κόσμος και η δυνατότητα να έχεις μια ζωντανή επίδειξη που βρίσκεται σε παραγωγή, εξασφαλίζοντας δεδομένα αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και επιτρέποντας στους ανθρώπους να αρχίσουν να μοιράζονται τα δεδομένα τους είναι πολύ σπάνια. Αυτό καθιστά το Ocean Market μία από τις πρώτες διαθέσιμες αγορές δεδομένων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες Web3.

2. Έξυπνες συμβάσεις Ocean

Με το Ocean ως λειτουργικό σύστημα για την τεχνητή νοημοσύνη και την ανταλλαγή δεδομένων, οι έξυπνες συμβάσεις είναι οι κινητήριες δυνάμεις που το προωθούν. Χρησιμεύουν για την επιβολή όρων πρόσβασης, τη διευκόλυνση πληρωμών, την εκτέλεση μιας συναλλαγής ή επιχειρηματικής λογικής. Πρόκειται για έναν παγκοσμίως κοινόχρηστο υπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, γεγονός που επιτρέπει σε αυτές τις συναλλαγές να συμβαίνουν οπουδήποτε στη Γη και ανά πάσα στιγμή, με τις κατάλληλες εισροές.

Υπάρχουν πολλά είδη δικτύων blockchain και το Ocean αλληλεπιδρά με όλα αυτά μέσω έξυπνων συμβολαίων - αυτά είναι τα βασικά δομικά στοιχεία στα οποία βασίζονται όλα τα πρωτόκολλα. Επιτρέπουν την άνευ εμπιστοσύνης ανταλλαγή αξιών, αλλά παρέχουν επίσης μια διαδρομή ελέγχου σχετικά με τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή περίπτωση χρήσης, επειδή οποιοσδήποτε συμμετέχων μπορεί να ανιχνεύσει και να δει τι συνέβη απευθείας στο blockchain, ανοίγοντας τον δρόμο για αυτοματοποιημένους ελέγχους και επιθεωρήσεις - συνεχή παρακολούθηση του τι συμβαίνει με τα δεδομένα και τα σύνολα προσωπικών δεδομένων. Οι εκδότες θα μπορούσαν να λαμβάνουν καθημερινές αναφορές σχετικά με το πόσα σύνολα δεδομένων πωλήθηκαν, τι τους έγινε και να ενημερώνονται για τυχόν εξαιρέσεις ή κακή χρήση.

3. Υπολογισμός-σε-δεδομένα (Compute-to-Data)

Το τρίτο κομμάτι που δημιούργησε το Ocean για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων να μοιράζονται τα δεδομένα τους χωρίς να τα εκθέτουν, είναι μια εφαρμογή αναφοράς που ονομάζεται Compute-to-Data. Προσφέρει πρόσβαση με διατήρηση της ιδιωτικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να σταματήσουν να κλέβονται. Σήμερα, αναπτύσσεται μια πληθώρα εργαλείων σε ολόκληρο τον χώρο, τα οποία επιτρέπουν τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των υπολογιστών σε πολλαπλά επίπεδα λεπτών κόκκων. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε τύπος υπολογισμού σε ένα σύνολο δεδομένων, οποιοσδήποτε τύπος ενέργειας που εκτελείται σε αυτό, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιωτικότητά του. Το Compute-to-Data είναι η πρώτη μας τομή σε αυτό και η ομάδα μας συνεργάζεται με διάφορες άλλες οντότητες για να ενσωματώσει τους αλγορίθμους και τις λύσεις τους που διατηρούν την ιδιωτικότητα απευθείας στην αγορά του Ocean. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τύπο προστασίας της ιδιωτικής ζωής που θέλουν να εφαρμόσουν πάνω στις υπηρεσίες τους, ώστε να μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια. To Ocean εξοπλίζει τους χρήστες με άνεση και ασφάλεια για την παροχή των δεδομένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση της βιομηχανίας.

4. OCEAN token

Ακούμε πολλά για τα κρυπτονομίσματα στις μέρες μας, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να τα αποκτούν, να τα κατέχουν και να τα χρησιμοποιούν για να περιηγηθούν στις οικονομίες blockchain. Το 15% του αμερικανικού κοινού προφανώς κατέχει κρυπτονομίσματα και σε περίπου δώδεκα άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία και άλλα μέρη που δεν θα πίστευε κανείς απαραίτητα ότι βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας, ο αριθμός του πληθυσμού που έχει πραγματικά κρυπτονομίσματα ξεπερνά το 20%. Αυτό είναι που κάνουν τα κρυπτονομίσματα, προσκαλούν τον κόσμο και επιτρέπουν σε όλους να συμμετάσχουν. Αυτό είναι το θετικό αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται το OCEAN token. Πρόκειται για ένα εγγενές κρυπτογραφικό token για το δίκτυο Ocean, το οποίο βοηθά στη λειτουργία των έξυπνων συμβάσεων και το χρησιμοποιούμε για ένα σωρό άλλους σκοπούς, όπως η διακυβέρνηση, οι ανταμοιβές κλειδώματος και οι αμοιβές. Είναι ένα πρότυπο για αυτή την οικονομία δεδομένων και το μέσο πληρωμής στο οικοσύστημα. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να εισάγουμε και άλλα κρυπτονομίσματα στο οικοσύστημα. Όλος μας ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η ανταλλαγή δεδομένων θα γίνει ευκολότερη. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, είναι υποχρεωτικό οι άνθρωποι να έχουν πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων για να αλληλεπιδρούν μαζί μας, αλλά προσβλέπουμε στην ευκολότερη ένταξη καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

5. Datatokens και Data NFTs

Σκεφτείτε το ως εξής: αν θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι φλίπερ, πρέπει να ρίξετε ένα token για να παίξετε το παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε σχεδιάσει τα datatokens είναι μέσω της ιδέας ότι κάποιος χρειάζεται ένα token για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Ένας εκδότης θα μπορούσε να ορίσει την τιμή του datatoken στα 100 δολάρια στην αγορά του Ocean. Υπάρχει επίσης καινοτόμος τεχνολογία που επιτρέπει τη δυναμική τιμολόγηση των token από την κοινότητα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να επηρεάζονται τα ίδια τα δεδομένα. Εάν η κοινότητα ρίξει μια ματιά στα δεδομένα και κατανοήσει τι παρέχεται, μπορεί να βοηθήσει στην τιμολόγηση των δεδομένων. Η έννοια του datatoken επιτρέπει σε ένα περιουσιακό στοιχείο δεδομένων να αναπτύξει τη δική του δυναμική τιμή, η ρευστότητα πίσω από το datatoken δίνει μια τιμή, οι άνθρωποι μπορούν να εμπορεύονται datatoken κερδοσκοπικά χωρίς να μετακινούν τα πραγματικά υποκείμενα δεδομένα - και στο τέλος, επειδή υπάρχει μια δυναμική τιμή στο datatoken, αυτή γίνεται de facto η τιμή του περιουσιακού στοιχείου δεδομένων. Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα για να δούμε πώς μπορούμε να τιμολογήσουμε τα δεδομένα στο μέλλον, ειδικά για περιουσιακά στοιχεία δεδομένων για τα οποία δεν γνωρίζουμε πραγματικά την τιμή.

Αν κάποιος φτάσει την έννοια του datatoken στο λογικό της συμπέρασμα, όταν ένα σύνολο δεδομένων χρησιμοποιείται τόσο καλά και διαπραγματεύεται τόσο ευρέως, θα μπορούσε να πει ότι το σύνολο δεδομένων έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο - και είναι μια μετοχή που παρέχει επίσης πρόσβαση στη χρήση των δεδομένων, αν το επιθυμεί.

Ένα από τα πράγματα που έχουμε συνειδητοποιήσει στο χώρο του Web3 είναι ότι η κερδοσκοπία και η τιμολόγηση είναι θεμελιώδη κομμάτια μιας αγοράς. Σε μια εκκολαπτόμενη αγορά, υπάρχει μόνο κερδοσκοπία. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική, μπορούμε να αρχίσουμε να ξεκλειδώνουμε δεδομένα μέσω των datatokens.

6. NFTs Δεδομένων (Data NFTs)

Φανταστείτε ότι έχετε ένα σύνολο δεδομένων, το οποίο δημιουργήσατε για τη διδακτορική σας έρευνα, αλλά δεν χρειάζεστε πλέον τα δεδομένα. Τώρα αποδεικνύεται ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να έχει αυτό το σύνολο δεδομένων. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα datatoken και να παραδώσετε την πρόσβαση στην εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός Data NFT για τα δικαιώματα αδειοδότησης ενός περιουσιακού στοιχείου δεδομένων. Όχι μόνο μπορείτε να πουλήσετε αυτό το Data NFT στην αυτοκινητοβιομηχανία και να την αφήσετε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα, αλλά τώρα μπορούν επίσης να βελτιωθούν και να προωθηθούν στην αγορά.

Με άλλα λόγια, έχετε παραχωρήσει την πνευματική σας ιδιοκτησία σε κάποιον άλλον για να τη χρησιμοποιήσει και να την αξιοποιήσει. Σκεφτείτε ένα NFT για ένα αυτοκίνητο - όπου κάποιος ουσιαστικά πουλάει το αυτοκίνητο με το NFT - το φυσικό αντικείμενο με το ψηφιακό NFT. Ή μπορεί κανείς να επενδύσει στην αδειοδότηση, όπου η διαδικασία είναι απλώς η χορήγηση πρόσβασης σε συγκεκριμένο χρόνο σε ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεδομένων. Ακριβώς όπως ένα τραγούδι και πολλαπλά CD με πρόσβαση σε αυτό, υπάρχουν σύνολα δεδομένων και μερικά NFTs για την παροχή πρόσβασης σε αυτά που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των δεδομένων τους.

Συνοπτικά, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία είναι το datatoken, όπου οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο του περιουσιακού στοιχείου δεδομένων, παρακολουθούν πόσοι άνθρωποι το διαπραγματεύονται και ποια είναι η τιμή του από μια δυναμική προοπτική. Η δεύτερη είναι τα Data NFTs, όπου οι χρήστες δημιουργούν υποάδειες και τις πωλούν. Αυτά τα NFTs είναι ελεύθερης κυκλοφορίας, αλλά όποιος έχει αυτό το NFT συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων.

Πρόκειται για εγγενείς, μελλοντικές τεχνολογίες για τις οποίες θα ακούσουμε πολλά περισσότερα. Με αυτά τα δομικά στοιχεία, το Ocean δίνει στους χρήστες τα εργαλεία για την πώληση δεδομένων και την αξιοποίησή τους. Οποιοσδήποτε εκδότης μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα του χρησιμοποιώντας αυτά τα καινοτόμα κανάλια χωρίς καμία εξάρτηση από ένα κεντρικό μέρος ή έναν πάροχο λογισμικού ως υπηρεσία. Έχουν τον πλήρη έλεγχο των προμηθειών τους και δεν μπορούν να αποπλατυνθούν. Αυτό επιτρέπει την άνθηση της καινοτομίας, αλλά και τη δοκιμή διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να ξεκινήσει μια οικονομία δεδομένων.

Γιατί τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται συχνότερα;

Η απάντηση είναι απλή: υπάρχουν 100 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να συλλεχθούν δεδομένα, αλλά αυτά παραμένουν κλειδωμένα. Πολλά άτομα σήμερα θέλουν να μοιραστούν και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους, ωστόσο δεν γνωρίζουν πώς να ξεκινήσουν. Θέλουν να έχουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των νομικών επιπτώσεων, της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής που συνεπάγεται η διαδικασία. Υπάρχει μια περιέργεια να μάθουν, μια αίσθηση της ευκαιρίας να αρχίσουν να δημιουργούν νέες επιχειρηματικές γραμμές και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της οικονομίας των ανοικτών δεδομένων που στοχεύουμε να απελευθερώσουμε στο Ocean.

Χρειαζόμαστε περισσότερα πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο μικρές ποσότητες αξίας και φήμης, για να μάθουμε και να προσαρμοστούμε οργανικά. Οι ενδιαφερόμενοι εκδότες πρέπει να κάνουν αυτό το πρώτο βήμα, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση της αγοράς. Ο δρόμος δεν είναι ξεκάθαρος για κανέναν και κανείς δεν ξέρει πώς να συσκευάσει και να πουλήσει τα δεδομένα σε έναν κόσμο Web3. Όλοι μαθαίνουν σε αυτό το νέο περιβάλλον και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε δεδομένα τώρα μόνο αν κάνουμε κάποια τολμηρά βήματα προς τα εμπρός. Πολλοί άνθρωποι διαθέτουν ακριβώς το είδος των δεδομένων που αναζητούν πολλοί οργανισμοί προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης τους και, επομένως, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να καταδυθούμε στους ευκολότερους τρόπους για να αρχίσουμε να τα μοιραζόμαστε και να τα αξιοποιούμε.

Η προσέγγιση 3 βημάτων για την αξιοποίηση των δεδομένων σας

Βήμα 1 - Συλλογή και δημοσίευση δεδομένων

Συγκεντρώστε δεδομένα που θεωρείτε ότι είναι πολύτιμα, αλλά δεν αξιοποιούνται οικονομικά.

Βρείτε κάποια δεδομένα σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού, την παραγωγή, την κατανάλωση ενέργειας, δεδομένα αισθητήρων, δεδομένα αποθηκών - ό,τι άλλο συλλέγετε και πιστεύετε ότι έχει αξία. Ωστόσο, αποφύγετε οτιδήποτε εκθέτει προσωπικές πληροφορίες.

Βρείτε το, συσκευάστε το, δημοσιεύστε το στο Ocean Market.

Αυτό σας επιτρέπει να γνωρίσετε τα εργαλεία και τα παραδείγματα του Web3 - από τη δημιουργία ενός πορτοφολιού, μέχρι την αυτο-δημιουργία αναγνωριστικών ταυτότητας και στη συνέχεια τη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε και να επιδείξετε στους ενδιαφερόμενους πώς να περιηγείστε στον κόσμο του Web3.

Βήμα 2 - Εξερευνήστε την αξία

Εάν δεν γνωρίζετε για ποιο λόγο τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα, δώστε μια αμοιβή.

Δίνετε μια αμοιβή στην κοινότητα για να σας βοηθήσει να μάθετε για ποιο σκοπό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα βραβείο 15 χιλιάδων δολαρίων για τις καλύτερες ιδέες σχετικά με το πώς τα δεδομένα είναι πολύτιμα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα - 5 χιλιάδων δολαρίων στους 3 πρώτους νικητές. Το Ocean Protocol μπορεί επίσης να δημοσιοποιήσει την αμοιβή στην κοινότητά του που αριθμεί 250.000 άτομα. Αυτή η επικήρυξη σας επιτρέπει να συγκεντρώσετε ιδέες από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με κίνητρα.

Βήμα 3 - Αποκτήστε αξία

Τέλος, αν έχετε κάποια καυτά ερωτήματα και πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει μια απάντηση ή τουλάχιστον μια προσέγγιση για την επίλυση των ερωτημάτων, μπορείτε επίσης να τα επικηρύξετε για την κοινότητα.

Δώστε ένα βραβείο σε όποιον μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τον γρίφο ή την ερώτηση, χρησιμοποιώντας τα σύνολα δεδομένων που δημοσιεύσατε.

Ένα παράδειγμα: το 1999, η Goldcorp Challenge ξεκίνησε από τον νέο ιδιοκτήτη ενός χρυσωρυχείου - ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να τον βοηθήσει να βρει το χρυσό στη γη του για μια ευκαιρία να πάρει 1 εκατομμύριο δολάρια σε χρηματικό έπαθλο. Ανέβασε ένα μικρό αρχείο με τα γεωλογικά του δεδομένα για επιθεώρηση. 20 χρόνια αργότερα, η Goldcorp πωλήθηκε για 10 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Γη. Και όλα αυτά επειδή πήρε την ευκαιρία, άνοιξε τα δεδομένα της και άφησε τους άλλους να την βοηθήσουν να καταλάβει πού να σκάψει για χρυσό.

Τα δεδομένα - όταν αξιοποιούνται ανοιχτά και με διαφάνεια - μπορούν να είναι εξαιρετικά ισχυρά και πολύτιμα.

Μέσω αυτής της απλής προσέγγισης 3 βημάτων, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα δεδομένα σας και να δώσετε κίνητρα σε μια παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων δεδομένων χρησιμοποιώντας αμοιβές. Μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι μόνο αν κάποιος το ρισκάρει.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, με το Ocean, έχουμε δημιουργήσει υποδομές που επιτρέπουν αυτό το είδος ασφαλούς ανταλλαγής δεδομένων. Υπάρχει και είναι έτοιμη προς χρήση- πρέπει απλώς να βάλουμε μπροστά τον τροχό. Στο πλαίσιο της μελλοντικής μας έκδοσης Ocean V4, το Ocean θα δώσει στους εκδότες περισσότερο έλεγχο, διαφάνεια και τρόπους για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους. Πρόκειται για την πιο προηγμένη στοίβα τεχνολογιών σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο. Ωστόσο, οι πραγματικές δυνατότητές του μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν υπάρξει περισσότερος πειραματισμός. Φανταστείτε τις ανακαλύψεις που περιμένουν να συμβούν αν τα δεδομένα μπορούσαν να ανοίξουν. Στο Ocean, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας ενθαρρύνουμε σε αυτό το ταξίδι.


Το Ocean Protocol είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων που πρωτοστατεί στο κίνημα για το ξεκλείδωμα μιας νέας οικονομίας δεδομένων, την κατάργηση των σιλό δεδομένων και την ανοικτή πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα.

Παρακολουθήστε τις προηγούμενες ομιλίες του Bruce Pon για την κοινότητα του MOBI μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

Πώς να μετατρέψετε σε token και να νομισματοποιήσετε τα δεδομένα σας - MoCo Λος Άντζελες, 12 Νοεμβρίου 2019

Νομισματοποίηση δεδομένων για την κινητικότητα, 25 Νοεμβρίου 2020

Κοινή χρήση δεδομένων με τις τελευταίες τεχνολογίες Web3- 23 Φεβρουαρίου 2022


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Data sharing using the latest Web3 technologies

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Ocean Protocol Team

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 03 Μαρτίου 2022