7 min read

Κρυφή ματιά στα Δάνεια Flash

Το πρωτόκολλο Aave ξεκίνησε πριν από λίγο λιγότερο από ένα μήνα και ήδη κερδίζει έδαφος με λίγο περισσότερο από 11 εκατομμύρια δολάρια στο μέγεθος της αγοράς του πρωτοκόλλου.
Κρυφή ματιά στα Δάνεια Flash

Το πρωτόκολλο Aave ξεκίνησε πριν από λίγο λιγότερο από ένα μήνα και ήδη κερδίζει έδαφος με λίγο περισσότερο από 11 εκατομμύρια δολάρια στο μέγεθος της αγοράς του πρωτοκόλλου.

από το μηδέν στα 11.3 εκ. δολ. σε λιγότερο από ένα μήνα

Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών του Aave, τα Flashloans είναι ίσως τα πιο πολυσυζητημένα στο οικοσύστημα!

Τα Flashloans αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λειτουργίας που έχει σχεδιαστεί για προγραμματιστές τρίτων μερών για να αποφέρουν κέρδη ή μπορούν να αξιοποιηθούν για να προσφέρουν νέες λειτουργίες ή υπηρεσίες στους χρήστες τους.

Ένα πιο ανθεκτικό οικοσύστημα με ρευστοποιήσεις

Το DeFi βασίζεται επί του παρόντος στα θεμέλια της υπερεξασφάλισης - κλειδώστε περιουσιακά στοιχεία στο Aave (ή σε οποιοδήποτε άλλο πρωτόκολλο) και δανειστείτε έως και το 75% της τρέχουσας αξίας τους. Εάν η αξία της κατάθεσης αυξηθεί, αυξάνεται και η δανειοληπτική ικανότητα. Από την άλλη πλευρά, εάν η αποτίμηση της κατάθεσης μειωθεί, μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα συμβάν ρευστοποίησης. Η εξασφάλιση διασφαλίζει ότι η κατάθεση είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε τρίτο εκκαθαριστή για να εξοφλήσει το χρέος για λογαριασμό του δανειολήπτη και ότι θα πληρωθεί ένα μπόνους εκκαθάρισης για την υπηρεσία αυτή.

Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ολόκληρου του οικοσυστήματος DeFi. Η ασφάλεια του πρωτοκόλλου βασίζεται σε αυτές τις ρευστοποιήσεις. Εάν αποτύχουν, τα περισσότερα από αυτά εισέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πολλές γραμμές άμυνας.

Τα δανειζόμενα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο περιουσιακό στοιχείο με αυτό που αρχικά κατέθεσε ο δανειολήπτης. Μέχρι τώρα, οι εκκαθαριστές έπρεπε να διαθέτουν τεράστιο ποσό ρευστότητας σε διάφορα κυμαινόμενα περιουσιακά στοιχεία για να είναι σε θέση να ρευστοποιήσουν γρήγορα μια θέση.

Με τα Flashloans, δεν απαιτείται κεφάλαιο για την εκτέλεση μιας ρευστοποίησης, δανεισμός κεφαλαίων από το Aave, αποπληρωμή του χρέους για λογαριασμό του δανειολήπτη, είσπραξη της κατάθεσής του, ανταλλαγή στην καλύτερη δυνατή τιμή στο paraswap.io και επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων στο Aave με μια μικρή αμοιβή, όλα σε μία μόνο συναλλαγή. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά σας για να τα κρατήσετε!

Αφαιρώντας την ανάγκη διακράτησης κεφαλαίου, στοχεύουμε στον εκδημοκρατισμό της αγοράς εκκαθάρισης και στη δυνατότητα ταχύτερων και ευκολότερων ρευστοποιήσεων. Η ασφάλεια ολόκληρου του οικοσυστήματος θα είναι καλύτερη και ο κίνδυνος "επισφαλών χρεών" πολύ μικρότερος.

Το παιχνίδι της ρευστοποίησης χωρίς την ανάγκη για κεφάλαιο.

Αυτο-οικονομική αντασφάλιση για απερίσκεπτους traders

Ένας δανειολήπτης που είναι πρόθυμος να αναλάβει κινδύνους σε μακροχρόνια μόχλευση, όπως ακριβώς το θρυλικό CDP 3228, μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Aave για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο, δημιουργώντας ένα σενάριο δανείου flash για την εκκαθάριση μιας θέσης χρέους.

1) δανειστείτε λίγο DAI από το Aave

2) αποπληρώστε μέρος του χρέους τους

3) αποσύρετε κάποια ETH

4) μετατρέψτε το σε DAI με 1inch.exchange ή Dex.ag

5) εξόφληση Aave

Όλα αυτά με μία μόνο και σχεδόν άμεση συναλλαγή!

Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενσωματωθεί ώστε να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο για να διατηρεί την εξασφάλιση σε ένα στοχευμένο ποσοστό εξασφάλισης μόλις λίγο πάνω από το όριο ρευστοποίησης!

Αυτορευστοποίηση

Αλλά γιατί να σταματήσουμε εδώ; Στο οικοσύστημα DeFi, οι ποινές ρευστοποίησης για τα δάνεια κυμαίνονται σήμερα από 3 έως 15% ανάλογα με την πλατφόρμα, ένα αρκετά υψηλό τίμημα για θέσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιοποιώντας τα Flashloans, μπορούν να δημιουργηθούν υπηρεσίες που επιτρέπουν την αυτορευστοποίηση. Εάν έχετε μια θέση ανοιχτή και δεν βρίσκεστε κοντά στις συσκευές που απαιτούνται για την πρόσβαση στα κεφάλαιά σας, απλά γεγονότα της αγοράς (που δεν είναι πολύ σπάνια στις αγορές μας με τις έντονες διακυμάνσεις) μπορούν να προκαλέσουν ρευστοποίηση.

Για να το αποφύγετε αυτό, ένα απλό σενάριο για την αυτο-εξόφληση των δανείων σας μπορεί να χρησιμοποιήσει δάνεια flash και τη δική σας κατάθεση για την αποπληρωμή τους. Τα δάνεια flash δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι πολύ καλύτερο να πληρώσετε μια προμήθεια 0.09% παρά μια ποινή ρευστοποίησης 15%, σωστά;

Για το CDP 3228, εάν τα Flashloans ήταν μια επιλογή, αυτό θα του είχε εξοικονομήσει $183 χιλ. σε κόστος ρευστοποίησης!

Arbitrage, Τα Flash Boys 3.0

Ξεκίνησε από τους τρελούς ανθρώπους της Stake Capital, το ArbitrageDAO, που αμέσως πήρε το παρατσούκλι "The Flash Boys" ως αναφορά στο μπεστ σέλερ του Lewis, είναι ένα DAO που ειδικεύεται στις ευκαιρίες arbitrage της αγοράς και στη μόχλευση των δανείων flash για να αποφύγει οποιαδήποτε απαίτηση κεφαλαίου.

Τα σενάριά τους εξαπολύθηκαν στο mainnet στα τέλη Ιανουαρίου και έκαναν κέρδη λίγο περισσότερα από 150 δολάρια σε όγκο 10 χιλ. $ σε μία ημέρα.

Αυτή η βιτρίνα προωθήθηκε στο blogpost του Julien Bouteloup. Συγκέντρωσαν κεφάλαια και ανακοίνωσαν την επίσημη κυκλοφορία των arbitrage bots τους κατά τη διάρκεια του ETHDenver 2020.

Εξαιρετικά αυτοματοποιημένο και βελτιστοποιημένο για να κερδίζει τους πρωτοπόρους, το ArbitrageDAO θα αξιοποιεί τη ρευστότητα του Aave για να εκμεταλλεύεται ένα ευρύ φάσμα νομισματικών ζευγών και ευκαιριών ρευστοποίησης.

Βγάζουν χρήματα και έχουμε μικρότερη διασπορά μεταξύ των πλατφορμών και περισσότερο αποκεντρωμένο όγκο. Ένα σενάριο που κερδίζουν όλοι.

Ανταλλαγή εξασφαλίσεων

Όλα τα πρωτόκολλα δανεισμού DeFi επιτρέπουν πλέον καταθέσεις με πολλαπλές εξασφαλίσεις. Στις εξαιρετικά ευμετάβλητες αγορές μας, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι πιο ανοδικά από άλλα, οπότε γιατί να μην ανταλλάξετε απλώς εξασφαλίσεις για να διατηρήσετε μια θέση διαπραγμάτευσης και να προσθέσετε ένα παθητικό "long" με την κατοχή ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου ως εξασφάλιση;

Εάν το νέο περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται ως κατάθεση υπεραποδίδει του αρχικού, αυτό οδηγεί σε υψηλότερα κέρδη.

Πριν από τα Flash Loans, θα έπρεπε να αποπληρώσουμε το δάνειο που ανοίξαμε, να ανταλλάξουμε εξασφαλίσεις και να ανοίξουμε ξανά ένα δάνειο, απαιτώντας πολλές συναλλαγές για να "κλείσει" το χρέος, αν δεν έχετε πολλά κεφάλαια στη διάθεσή σας για να εκτελέσετε την πράξη.

Με το Aave, η διαδικασία είναι άμεση, όπως εξηγεί ο Haydens από το Uniswap :

Η ανταλλαγή εξασφαλίσεων στο makerDAO έχει ήδη υλοποιηθεί από τον David Truong, αλλά μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο DeFi, όπως το Compound ή το DyDx.

Αναχρηματοδότηση χρέους - "Ανταλλαγή επιτοκίων

Οι ανταλλαγές εξασφαλίσεων δεν περιορίζονται να εκτελούνται από ένα μόνο πρωτόκολλο, το Aave είναι αποκεντρωμένο χωρίς δικαιώματα και αγνωστικιστικό εάν έχετε μια ανοιχτή θέση στο compound.finance και έχετε δει στους φίλους μας από το ταμπλό Loanscan.io ότι τα επιτόκια είναι ευνοϊκά στο Dydx, τα Flashloans μπορούν να χρησιμοποιηθούν για :

 1. Δανεισμό περιουσιακών στοιχείων από τη ρευστότητα του Aave
 2. εξόφληση χρέους σε Compound
 3. απόσυρση εξασφαλίσεων από το Compound
 4. κατάθεση ασφάλειας στο Dydx
 5. Νομισματοκοπή χρέους στο Dydx
 6. επιστροφή ρευστότητας στο Aave

Όλα αυτά με μία μόνο συναλλαγή. Το DeFi είναι όλα σχετικά με τη συνέργεια και τη συνθετότητα.

Δεν πιστεύουμε σε περιφραγμένους κήπους - οι χρήστες πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες και να έχουν πάντα την ελευθερία να επιλέγουν το καλύτερο γι' αυτούς. Η δουλειά μας είναι απλώς να είμαστε το πρωτόκολλο με τα καλύτερα χαρακτηριστικά και τις καλύτερες ευκαιρίες.

Αναχρηματοδότηση χρέους - "Ανταλλαγή νομίσματος

Το παραπάνω παράδειγμα περίπτωσης χρήσης δείχνει πώς το πρωτόκολλο Aave και τα δάνεια Flash χρησιμοποιούνται για την αναχρηματοδότηση χρέους με χαμηλότερο πιθανό επιτόκιο σε ένα άλλο πρωτόκολλο δανεισμού. Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να επεκταθεί για την ανταλλαγή του επιτοκίου σε άλλο νόμισμα όπου το επιτόκιο είναι ακόμη χαμηλότερο είτε προσωρινά είτε για ολόκληρη την περίοδο δανεισμού με την προσθήκη μιας πρόσθετης συναλλαγής για το κύκλωμα Flash Loan όπου το τρέχον νόμισμα δανεισμού πωλείται σε άλλο:

 1. Ο χρήστης έχει ένα σύνθετο δάνειο με 8% στο δανεισμό Dai
 2. Το Dai δανείζεται ως Flash Loan από το Aave
 3. Ο σύνθετος δανεισμός κλείνει και το ETH αποδεσμεύεται από την εγγύηση
 4. ETH αποστέλλεται στο DyDx όπου μπορεί να υπάρχει 5% στο USDC
 5. Το USDC δανείζεται από το DyDx
 6. Το USDC αποστέλλεται στο UniSwap ή στο Kyber και μετατρέπεται πίσω σε Dai
 7. Το δάνειο Dai Flash επιστρέφεται στο Aave

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δανειολήπτης αναχρηματοδότησε το δάνειο από 8% Dai σε 5% USDC χωρίς να επιστρέψει το δάνειο Dai. Αυτή η λειτουργία θα μπορούσε ακόμη και να επεκταθεί ώστε να λειτουργεί αλγοριθμικά με την επανεξισορρόπηση σε μια ισοτιμία που είναι πάντα η χαμηλότερη ισοτιμία stablecoin. Επιπλέον, θα μπορούσε να προστεθεί μια λειτουργία όπου ο δανειολήπτης θα μπορούσε να εξοφλήσει το δάνειο με οποιοδήποτε stablecoin για να κλείσει τη θέση του δανειολήπτη (τα stablecoins αποστέλλονται στο UniSwap ή στο Kyber και μετατρέπονται σε δανεικό νόμισμα και εξοφλούνται).

Και πολλά άλλα που θα έρθουν...

Όπως είπαμε, αυτές οι περιπτώσεις χρήσης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τις δυνατότητες δανείων flash. Πολλοί προγραμματιστές δημιουργούν σήμερα απίστευτες δυνατότητες αξιοποιώντας το πρωτόκολλο Aave. Αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό, ελάτε μαζί μας στο κανάλι #developers του διακομιστή Discord. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στην Τεκμηρίωσή μας!


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Sneak peek at Flash Loans

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Aave Blog

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 07 Φεβρουαρίου 2020