6 min read

Με έπεισες στο "Celo" - Γιατί να χτίσετε στο blockchain του Celo

Με την εκτόξευση των τιμών του gas του Ethereum στα ύψη, οι προγραμματιστές dapp του Ethereum κοιτάζουν τον αυξανόμενο κατάλογο των νέων αλυσίδων Layer 1 και αναρωτιούνται αν οι λύσεις Layer 2, όπως το Optimistic Rollup,
Με έπεισες στο "Celo" - Γιατί να χτίσετε στο blockchain του Celo

Με την εκτόξευση των τιμών του gas του Ethereum στα ύψη, οι προγραμματιστές dapp του Ethereum κοιτάζουν τον αυξανόμενο κατάλογο των νέων αλυσίδων Layer 1 και αναρωτιούνται αν οι λύσεις Layer 2, όπως το Optimistic Rollup, θα έρθουν αρκετά σύντομα ή αν θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να κάνουν το μεγάλο βήμα και να προχωρήσουν σε πολλαπλές αλυσίδες τώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι λαμβάνουν ήδη την απόφαση:

Είναι κατανοητό ότι οι προγραμματιστές Dapp του Ethereum είναι επιφυλακτικοί ως προς την επέκταση της εστίασής τους σε πολλαπλά οικοσυστήματα. Για όσους έχουν ήδη δεσμευτεί να κάνουν το άλμα, το ερώτημα είναι σε ποια αλυσίδα θα πρέπει να ξεκινήσετε στη συνέχεια; Δεδομένου ότι οι προγραμματιστές dapp έχουν πολλές επιλογές Layer 1 το 2020, παραθέτουμε μερικούς λόγους για τους οποίους το Celo είναι ιδανικός υποψήφιος για τους προγραμματιστές του Ethereum.

Εξαιρετικά επεκτάσιμη

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε το dapp σας σε άλλη αλυσίδα, αν αυτό θα συμβάλει στα ίδια προβλήματα φόρτου που βλέπουμε σήμερα στο Ethereum. Χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο συναίνεσης PoS που βασίζεται στο pBFT, το Celo μπορεί να επεξεργαστεί και να επιτύχει συναίνεση σε μπλοκ εξαιρετικά γρήγορα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε υψηλούς αριθμούς TPS, διατηρώντας παράλληλα ένα ισχυρό και αποκεντρωμένο σύνολο επικυρωτών. Εκτός από την υψηλή απόδοση, το pBFT σας παρέχει επίσης οριστικότητα 1 μπλοκ, ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για τους χρήστες σας που οι συναλλαγές τους θα ανακληθούν ή θα ξανασυσχετιστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές οριστικοποιούνται σε 5 δευτερόλεπτα και το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί εύκολα να μειωθεί καθώς το δίκτυο μεγαλώνει. Το Celo παρέχει όλα αυτά, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα ισχυρότερο μοντέλο ασφάλειας έναντι των διακλαδώσεων της αλυσίδας (κάτι που ο Vitalik επισημαίνει συχνά ότι αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα του PoS).

Παραδοσιακά, υψηλότεροι αριθμοί TPS σημαίνουν μεγαλύτερα μεγέθη αλυσίδων και μεγαλύτερους χρόνους συγχρονισμού, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους διαχειριστές πλήρους κόμβου που δεν έχουν έσοδα. Το Celo λύνει αυτό το πρόβλημα προσφέροντας κίνητρα για πλήρη κόμβο, υιοθετώντας την EIP-1559 και βάζοντας ένα μέρος της αμοιβής κάθε συναλλαγής να πηγαίνει στον πλήρη κόμβο που εξυπηρετεί τον ελαφρύ πελάτη client που ξεκίνησε τη συναλλαγή. Επιπλέον, λόγω του πρωτοκόλλου του ελαφρύ πελάτη Plumo του Celo που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα (το οποίο χρησιμοποιεί SNARKs για αποτελεσματικό συγχρονισμό), τα μεγαλύτερα μεγέθη αλυσίδων δεν αποτελούν εμπόδιο για τους ελαφρούς πελάτες ή τους πλήρεις κόμβους που συγχρονίζονται με γρήγορη λειτουργία.

Εύκολη μεταφορά σε

Το Celo είναι μια διακλάδωση της κωδικοποιημένης βάσης Go-Ethereum, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλήρως συμβατό με το EVM μέχρι το τελευταίο hard fork (και έτσι, το Celo είναι για πάντα υπόχρεο στην κοινότητα του Ethereum). Αυτό σημαίνει ότι τα σχήματα υπογραφής σας, οι προ-μεταγλωττισμοί και όλα τα εργαλεία truffle που έχετε συνηθίσει, λειτουργούν τέλεια out of the box. Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για πολλές άλλες αλυσίδες επιπέδου 1 που διαφημίζουν την υποστήριξη Solidity. Πράγματι, ορισμένες από αυτές τις λύσεις βασίζονται στη μεταγλώττιση του ίδιου του κώδικα EVM σε bytecode που εκτελείται μέσα σε μια άλλη εικονική μηχανή, δημιουργώντας μια αναποτελεσματική κούκλα babushka 2 επιπέδων από VMs.

Μια άλλη επιλογή είναι να ξαναγράψετε το dapp σας σε άλλη γλώσσα και παράδειγμα έξυπνου συμβολαίου. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται συναρπαστικό στην αρχή, η προοπτική εισαγωγής νέων τύπων σφαλμάτων και κρίσιμων ευπαθειών μπορεί να επιφέρει πραγματικές συνέπειες για τους προγραμματιστές εφαρμογών και τους χρήστες τους. Επιπλέον, η εργασία σε νέες γλώσσες καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση του αυξανόμενου σώματος εξαιρετικών εργαλείων τυπικής επαλήθευσης που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για το Solidity (π.χ. Certora). Τούτου λεχθέντος, αν είστε ενθουσιασμένοι με τις νέες γλώσσες, δεν πειράζει και αυτό. Το Celo διερευνά την προσθήκη υποστήριξης WASM στο μέλλον, η οποία μπορεί να τρέχει παράλληλα με το EVM.

Τέλος, η μεταφορά γίνεται ευκολότερη αν είναι δυνατή η μετακίνηση των υφιστάμενων στοιχείων ενεργητικού μεταξύ των αλυσίδων. Δεδομένου ότι το Celo διαθέτει έναν πολύ αποδοτικό ελαφρύ πελάτη, είναι κατάλληλη για τη δημιουργία γέφυρας χωρίς εμπιστοσύνη προς άλλες αλυσίδες. Από τότε που εντάχθηκε στη cLabs, η ομάδα Summa εργάζεται ήδη σκληρά για την οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ Celo και Ethereum, για να μην αναφέρουμε ότι έφεραν το #BestHairInEthereum και στην κοινότητα Celo.

Ενσωματωμένα Stablecoins

Με την ανάπτυξη του DeFi, πολλά dapps χρειάζονται πρόσβαση σε stablecoins, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε σοβαρή εναλλακτική λύση στο Ethereum πρέπει να έχει ένα stablecoin στην πλατφόρμα. Ευτυχώς, η πλατφόρμα σταθερού νομίσματος Celo αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου Celo με τα Celo Dollars (cUSD) να είναι ήδη ζωντανά. Ο μηχανισμός σταθερότητας του Celo συνδυάζει τα μοντέλα seigniorage shares και crypto collateralization για να δημιουργήσει ένα stablecoin που είναι τόσο αποκεντρωμένο αλλά και εύκολο στο arbitrage κάθε φορά που η τιμή αποκλίνει από το peg. Είναι σημαντικό ότι το cUSD υποστηρίζεται εν μέρει από ETH (για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις ρίζες του Celo), οπότε αν θέλετε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε το Ethereum, μπορείτε να το κάνετε και έμμεσα μέσω του Celo. Με το DAI να είναι πλέον εξασφαλισμένο με περισσότερα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat από ό,τι το ETH, το cUSD είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Τέλος, το Celo υποστηρίζει την πληρωμή των τελών συναλλαγής με τη χρήση tokens τύπου ERC-20, με το cUSD να είναι το πρώτο από αυτά τα tokens. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του dapp σας μπορούν να στέλνουν cUSD με ευκολία, ακόμη και αν δεν έχουν το περιουσιακό στοιχείο CELO στο πορτοφόλι τους. Επιπλέον, αν η dapp σας έχει ένα token, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πρόταση διακυβέρνησης στην αλυσίδα για να το καταχωρίσετε στη λευκή λίστα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό για την πληρωμή gas.

Προσέγγιση Πρώτα για Κινητά

Τέλος, καμία ανάρτηση για το Celo δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να αναφερθεί η κινητή φύση της πλατφόρμας. Το Celo δεν διαθέτει μόνο ένα πορτοφόλι για κινητά (Valora) που συγχρονίζεται με το δίκτυο peer-to-peer χρησιμοποιώντας το απίστευτα γρήγορο πρωτόκολλο ελαφρύ πελάτη του Celo, αλλά και ένα ελαφρύ πρωτόκολλο ταυτότητας που σας επιτρέπει να στέλνετε πληρωμές σε αριθμούς τηλεφώνου, ακόμη και πριν ο παραλήπτης δημιουργήσει πορτοφόλι. Αυτό λειτουργεί με τη χρήση ενός έξυπνου συμβολαίου μεσεγγύησης που απελευθερώνει τα κεφάλαια μόνο όταν ο παραλήπτης επαληθεύσει τον αριθμό τηλεφώνου του χρησιμοποιώντας το σύστημα πιστοποίησης του Celo, ένα πρωτόκολλο επαλήθευσης τηλεφώνου χωρίς άδεια που εκτελείται από επικυρωτές. Επιτρέποντας στους χρήστες να επαληθεύουν τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς, το Celo στηρίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο: τον συνδυασμό όλων των λιστών επαφών στα 6 δις smartphones που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο σήμερα. Το Celo εκθέτει αυτό το επίπεδο ταυτότητας στους προγραμματιστές εφαρμογών χρησιμοποιώντας το dAppKit, ένα SDK για την κατασκευή εγγενών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα με χρήση της πλατφόρμας Celo.

Αυτή η κινητή προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή πολλά από τα σημερινά προϊόντα κρυπτονομισμάτων είναι κατασκευασμένα για άλλους λάτρεις των κρύπτο. Με το Celo, βλέπουμε ότι αυτό αλλάζει. Κάνοντας τα κρυπτονομίσματα φιλικά προς το χρήστη και προσβάσιμα σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, μπορούν να αξιοποιηθούν οι πραγματικές δυνατότητες αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας - και μάλιστα για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ως προγραμματιστής, αυτό σημαίνει ότι μπορώ να δημιουργήσω εύχρηστες dapps για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ότι αυτές οι dapps θα ανακαλύπτονται εύκολα σε καταστήματα εφαρμογών και όχι σε dapp browsers. Ο κόσμος είναι η δική σας αγορά και ανυπομονούμε να δούμε τι θα φτιάξετε στο Celo.

Είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα για το χτίσιμο στο Celo; Ελέγξτε τον οδηγό γρήγορης εκκίνησης για προγραμματιστές, γίνετε μέλη της κοινότητας Discord του Celo και ακολουθήστε το Celo στο Twitter.

Και τέλος, δείτε την 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ιδρύματος Celo.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): You had me at “Celo” — Why build on the Celo blockchain

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 07 Οκτωβρίου 2020