Τα Stablecoins εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή των κρυπτονομισμάτων το 2014. Παρακολουθώντας την αξία ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, στόχευαν στην προστασία των χρηστών από τη μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Αυτή η σταθερότητα επέτρεψε στα stablecoins να λειτουργήσουν ως μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας. Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας, οι μεγάλοι χρόνοι συναλλαγών, το υψηλό κόστος και η περιορισμένη πρόσβαση σήμαιναν ότι η υιοθέτηση ήταν αρχικά αργή.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, το δίκτυο Celo λάνσαρε το πρώτο του stablecoin, το Celo Dollar (cUSD), τον Ιούνιο του 2020. Το cUSD παρακολουθεί το δολάριο ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα σχεδόν αμέσως από κινητό τηλέφωνο -χωρίς τραπεζικό λογαριασμό- έναντι αμελητέας αμοιβής.

Για να διατηρηθεί η σταθερότητά του, το cUSD υποστηρίζεται από το αποθεματικό Celo που αποτελείται από ένα καλάθι κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του CELO, του εγγενούς περιουσιακού στοιχείου του δικτύου. Το απόθεμα Celo προσαρμόζει αλγοριθμικά την προσφορά των stablecoins στη ζήτηση των χρηστών. Εάν η αξία του cUSD αυξηθεί πάνω από 1 δολάριο, τότε το δίκτυο αυξάνει την προσφορά του cUSD επιτρέποντας στους χρήστες να αγοράσουν νεοσύστατα cUSD από το αποθεματικό Celo με αντάλλαγμα CELO αξίας 1 δολαρίου. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η τιμή πέφτει κάτω από 1 δολάριο.

Ένα δεύτερο σταθερό περιουσιακό στοιχείο, το Celo Euro (cEUR), ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και στο μέλλον μπορούν να προστεθούν και άλλα σταθερά νομίσματα για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινότητας. Αυτά θα μπορούσαν να παρακολουθούν άλλα νομίσματα fiat, όπως το Ρεάλ Βραζιλίας, το πέσο των Φιλιππίνων, το ιαπωνικό γεν ή ένα καλάθι περιουσιακών στοιχείων που λειτουργεί ως κοινοτικό νόμισμα ή τοπική μονάδα λογαριασμού.

Μετά την κυκλοφορία του cEUR, φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε ορισμένες περιπτώσεις χρήσης των stablecoins. Αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες - συναλλαγές και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi).

Συναλλαγές

Η αρχιτεκτονική του Celo είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων cUSD και cEUR είναι τόσο εύκολες. Το Celo είναι ένα blockchain με προτεραιότητα στην κινητή τηλεφωνία, σχεδιασμένο για γρήγορες και ελαφριές συναλλαγές (περίπου 5 δευτερόλεπτα) με επικεφαλίδες μπλοκ βελτιστοποιημένες για συγχρονισμό μέσω κινητού τηλεφώνου. Με τα πορτοφόλια χωρίς επιμέλεια, όπως το Valora, οι χρήστες μπορούν να στέλνουν πληρωμές σε τηλεφωνικούς αριθμούς, γεγονός που καθιστά τις συναλλαγές στο blockchain του Celo τόσο εύκολες όσο η αποστολή ενός γραπτού μηνύματος σε μια τηλεφωνική επαφή. Τα τέλη συναλλαγών στο blockchain του Celo είναι αμελητέα και καταβάλλονται σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες που στέλνουν cUSD σε φίλους ή συγγενείς είναι σε θέση να πληρώνουν τα τέλη από το υπόλοιπο cUSD και δεν χρειάζεται να κατέχουν ξεχωριστό υπόλοιπο CELO για να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Για την ιστορία, η αρχιτεκτονική είναι επίσης φιλική προς το κλίμα. Το Celo blockchain βασίζεται σε έναν μηχανισμό συναίνεσης γνωστό ως Proof-of-Stake, ο οποίος καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από τον μηχανισμό Proof-of-Work του Bitcoin χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. Το δίκτυο αντισταθμίζει τις υπόλοιπες εκπομπές του μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως η συνεργασία του με το Project Wren.

Εναλλακτικές λύσεις πληρωμής

Τα stablecoins του Celo προσφέρουν στους εμπόρους μια φθηνότερη και ταχύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες λύσεις πληρωμών. Οι συναλλαγές στο blockchain του Celo κοστίζουν ένα κλάσμα του λεπτού του δολαρίου ανεξάρτητα από την αξία και διεκπεραιώνονται γρήγορα, ενώ οι πάροχοι πληρωμών που χρησιμοποιούν παλαιές υποδομές πληρωμών συνήθως χρεώνουν ένα πάγιο τέλος συν ένα επιπλέον 1,5% έως 3%.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης της τεχνολογίας blockchain είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου εξαλείφοντας τον μεσάζοντα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους και όχι μέσω τρίτου παρόχου πληρωμών, εξαλείφοντας ένα πιθανό σημείο αποτυχίας.

Η MugglePay της Σιγκαπούρης ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές των stablecoins, ενώ η Deutsche Telekom, το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Opera και η PayU, η οποία εξυπηρετεί 450.000 εμπόρους στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, προσχώρησαν πρόσφατα στη Συμμαχία για την Ευημερία του Celo και ανακοίνωσαν την υποστήριξη των stable assets του Celo.

Εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς

Τα Stablecoins προσφέρουν επίσης στους χρήστες έναν προσιτό τρόπο να στέλνουν χρήματα απευθείας από τα σύνορα χωρίς μεσάζοντα. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, η αποστολή 200 δολαρίων σε cUSD ή cEUR κοστίζει λιγότερο από ένα σεντ, σε σύγκριση με την παγκόσμια μέση χρέωση των 12 δολαρίων σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ξεπερνά τα 30 δολάρια σε ορισμένες χώρες.

Χάρη σε έργα όπως το Kotani Pay, οι χρήστες μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα και να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια από τις πιο βασικές κινητές συσκευές που κατέχει περίπου το 60% της αφρικανικής αγοράς.

Δίνοντας εναλλακτικές λύσεις

Τα stablecoins του Celo επιτρέπουν τη στοχευμένη, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική διανομή ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής βοήθειας. Τον Ιούνιο του 2020, το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Grameen ξεκίνησε ένα έργο για την αποστολή έκτακτης χρηματικής βοήθειας σε γυναίκες επιχειρηματίες στις Φιλιππίνες. Η παράδοση φυσικών αγαθών αποτελούσε πρόκληση δεδομένων των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας των κολοβακτηριδίων, οπότε το ίδρυμα χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Celo για να στείλει σχεδόν 160.000 δολάρια σε cUSD σε περισσότερους από 730 δικαιούχους. Οι παραλήπτες ξόδεψαν τα χρήματα μέσω ενός προσαρμοσμένου μικροτόπου (microsite) που πωλούσε είδη παντοπωλείου και καθημερινές ανάγκες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η Mercy Corps και η CARE έχουν επίσης ανακοινώσει έργα στο Celo

Εναλλακτικές λύσεις κέρδους

Ο κόσμος μετατοπίζεται σταδιακά προς την οικονομία της συναυλίας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν γενικά μεγάλες, άτυπες αγορές εργασίας. Εν τω μεταξύ, η βελτίωση της συνδεσιμότητας έχει δημιουργήσει ευκαιρίες μικροεργασίας, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία είτε να κερδίζουν τα προς το ζην με πλήρη απασχόληση είτε να συμπληρώνουν τον μισθό τους. Ωστόσο, οι πληρωμές μικροεργασίας είναι συνήθως μικρές, οπότε είναι καταλληλότερες για λύσεις χαμηλής αμοιβής που χρησιμοποιούν stablecoins. Και όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, η τεχνολογία του Celo είναι συμβατή με βασικά κινητά τηλέφωνα.

Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi)

Τα Stablecoins δίνουν στους χρήστες πρόσβαση σε μια νέα γενιά εναλλακτικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, που παραδοσιακά ήταν διαθέσιμα μόνο μέσω τράπεζας, από το κινητό τους τηλέφωνο. Το οικοσύστημα DeFi μπορεί να καταστεί σημαντικό σε χώρες με περιορισμένη χρηματοπιστωτική υποδομή, όπου είναι δύσκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό ή να υποβάλει αίτηση για πιστωτικές ή δανειοδοτικές διευκολύνσεις.

Εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης

Με τη μετατροπή του τοπικού νομίσματος σε cUSD και cEUR, οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις τους από τον κίνδυνο του υπερπληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να μειώσει γρήγορα την αξία ορισμένων νομισμάτων. Και ο υπερπληθωρισμός παραμένει μια πραγματική ανησυχία για εκατομμύρια ανθρώπους με τα ποσοστά πληθωρισμού το 2020 να ξεπερνούν τις εκατοντάδες και χιλιάδες ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες χώρες. Πάρτε για παράδειγμα τη Ζιμπάμπουε. Οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 100% φέτος, αν και αυτό είναι μια βελτίωση σε σχέση με το 550% το 2020. Αλλού, η Αργεντινή αντιμετωπίζει πάνω από μια δεκαετία διψήφιου πληθωρισμού με σημερινά ποσοστά πληθωρισμού μεταξύ 40% και 50%.

Ακόμη και σε χώρες με χαμηλό πληθωρισμό, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, τα stablecoins μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της διάβρωσης των αποταμιεύσεων. Τα επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προς το παρόν αρνητικά και οι εμπορικές τράπεζες μετακυλύουν το κόστος αυτό στους πελάτες λιανικής, είτε ως αρνητικά επιτόκια είτε ως αυξημένες χρεώσεις. Ωστόσο, τα ευρώ που διατηρούνται ως cEUR δεν εκτίθενται σε αυτά τα επιτόκια ή, για την ακρίβεια, στον συναλλαγματικό κίνδυνο μετατροπής του ευρώ σε άλλα νομίσματα fiat. Τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ η κοινότητα Celo έχει βάλει στην άκρη κεφάλαια για να παρέχει στους χρήστες του Valora ανταμοιβές 5% επί των τοποθετήσεων σε cUSD.

Ορισμένα μέλη της κοινότητας έχουν λανσάρει τα δικά τους stablecoins στο δίκτυο Celo για να καλύψουν τη ζήτηση των τοπικών κοινοτήτων. Το stablecoin cXOF της DuniaPay παρακολουθεί την αξία του φράγκου CFA της Δυτικής Αφρικής - ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους σε περισσότερες από δεκατέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής - και επιτρέπει στους κατόχους να κερδίζουν 8% επί των cXOF που κατέχουν.

Εναλλακτικές λύσεις δανεισμού

Σε πλατφόρμες όπως η Moola Market, οι χρήστες μπορούν να δανείζουν stablecoins και να κερδίζουν ή να δανείζονται stablecoins έναντι εγγύησης, εάν δεν θέλουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους. Τα κέρδη εξαρτώνται από τη ζήτηση για ένα περιουσιακό στοιχείο: αυξάνονται όταν η ζήτηση αυξάνεται και μειώνονται όταν συρρικνώνεται.

Συγκέντρωση

Στις παραδοσιακές αγορές, τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω βιβλίων εντολών σε κεντρικά χρηματιστήρια που καθορίζουν τις τιμές εκκαθάρισης σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση. Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια (DEX), όπως το Ubeswap, καταργούν την ανάγκη για μεσάζοντα. Αντ' αυτού, οι χρήστες συναλλάσσονται απευθείας έναντι των δεξαμενών ρευστότητας, μιας συλλογής νομισμάτων που διατηρούνται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο στο blockchain. Τα DEX χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για να προσαρμόζουν την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου με βάση τις ροές προς και από τις δεξαμενές.

Τα DEX μπορούν να εκτελούν συναλλαγές μόνο εάν η δεξαμενή έχει επαρκή ρευστότητα, οπότε προσφέρουν ένα κίνητρο πληρώνοντας τους παρόχους ρευστότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι απώλειας, ειδικά όταν τα νομίσματα είναι ευμετάβλητα.

Παρακολουθήστε τα επόμενα άρθρα που θα εξερευνήσουν αυτές τις περιπτώσεις χρήσης σε μεγαλύτερο βάθος.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): The many and varied uses of stablecoins

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 18 Αυγούστου 2021