3 min read

Παρουσιάζοντας την Climate Collective του Celo

Σήμερα, η κοινότητα Celo ενισχύει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό XPRIZE για την πρόκληση απομάκρυνσης άνθρακα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, εγκαινιάζουμε την Climate Collective,
Παρουσιάζοντας την Climate Collective του Celo

Σήμερα, η κοινότητα Celo ενισχύει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό XPRIZE για την πρόκληση απομάκρυνσης άνθρακα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, εγκαινιάζουμε την Climate Collective, μια προσπάθεια της κοινότητας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή με τη συμβολαιοποίηση των τροπικών δασών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύουν τον άνθρακα. Η Collective, η οποία περιλαμβάνει δέκα εταιρείες κατά την έναρξη, συμπεριλαμβανομένων των Curve Labs, Kolektivo, Moss και Regen Network, θα προτείνει ότι κατά τα επόμενα 4 χρόνια, αυτά τα tokenized δέντρα θα προστεθούν στο αποθεματικό Celo, έτσι ώστε τα stablecoins Celo να υποστηρίζονται εν μέρει από τα τροπικά δάση, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η δέσμευση του άνθρακα και η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι οι ταχύτεροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποφυγή των κολοσσιαίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς η IPCC προβλέπει ότι πρέπει να απομακρύνουμε 10 γιγατόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2050 για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2C. Αυτό καθιστά τον διαγωνισμό XPRIZE του Elon Musk για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα ύψους 100 εκατ. δολαρίων, τον μεγαλύτερο στην ιστορία του XPRIZE, εξαιρετικά σημαντικό για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Το βλέπουμε αυτό ως μια ευκαιρία να έχουμε έναν μαζικά θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, δεσμεύοντας τον άνθρακα μέσω της διατήρησης και της μαζικής φύτευσης δέντρων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Εμπνευσμένοι από την έννοια του "νομίσματος που υποστηρίζεται από το φυσικό κεφάλαιο" στο βιβλίο Sacred Economics του Charles Eisenstein, προτείνουμε μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, έως και το 40% του αποθεματικού του Celo (το οποίο υποστηρίζει τα σταθερά νομίσματα cUSD και cEUR) να μετατραπεί σε συμβολαιοποιημένα τροπικά δάση και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύουν τον άνθρακα. Τα νομίσματα που υποστηρίζονται από το φυσικό κεφάλαιο λειτουργούν υποστηρίζοντας τα χρήματα με πράγματα που θέλουμε να δούμε περισσότερα στον κόσμο. Τα υπάρχοντα και τα πρόσφατα φυτεμένα τροπικά δάση αποτελούν μια ελκυστική επιλογή λόγω της εγγενούς αξίας τους και του αντίκτυπου που έχουν στη συμβολή τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Το σημαντικότερο είναι ότι η υποστήριξη χρημάτων με τροπικά δάση είναι σημαντικά πιο αποδοτική από την αναζήτηση δωρεών για τη φύτευση τροπικών δασών. Ενώ οι προσπάθειες αυτές είναι αξιέπαινες, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά δυσκολότερο να συγκεντρωθούν και να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για τη φύτευση δέντρων από το να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να πραγματοποιούν συναλλαγές με ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από φυσικό κεφάλαιο.

Πώς φαίνονται λοιπόν οι αριθμοί; Το απόθεμα Celo έχει σήμερα μέγεθος περίπου 850 εκατ. δολάρια. Το 40% αυτού του ποσού θα επέτρεπε στο πρωτόκολλο να αγοράσει και να αποκτήσει τροπικό δάσος αξίας 340 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των σταθερών νομισμάτων Celo Dollar και Celo Euro. Ένα οικόπεδο τροπικού δάσους στο μέγεθος του Λιβάνου κοστίζει 25 εκατ. δολάρια στον Αμαζόνιο, πράγμα που σημαίνει ότι με το σημερινό μέγεθος του αποθεματικού, το 40% του αποθεματικού Celo θα μπορούσε να υποστηριχθεί από περίπου 135 εκατ. μεγάλα τροπικά δέντρα.

Τα δέντρα αυτά θα δεσμεύσουν περίπου 43 μεγατόνους CO2 ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,43% του στόχου της IPCC. Επιπλέον, αν η κυκλοφορία του Celo Dollar και του Celo Euro αυξανόταν στο μέγεθος του USDC, θα φτάναμε το 16% του στόχου της IPCC.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τραβηγμένα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει. Η κοινότητα του Celo αποφάσισε να διαθέσει το 0,5% του αποθεματικού του Celo σε εθελοντικές πιστώσεις άνθρακα και ξεκίνησε την αγορά tokenized πιστώσεων άνθρακα Moss.Earth που προστατεύουν πολυάριθμα δάση. Υπάρχουν επίσης υφιστάμενες προσπάθειες στην κοινότητα Celo για τη φύτευση και αναδάσωση αποψιλωμένων εκτάσεων. Επιπλέον, το δίκτυο Celo είναι ήδη αρνητικό ως προς τον άνθρακα - αγοράζει αυτόματα μονάδες αντιστάθμισης άνθρακα από το Project Wren με ανταμοιβές μπλοκ και υπεραντισταθμίζει έτσι τις εκπομπές CO2.

Φυσικά, ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά μακρύς και δύσκολος, οπότε αν σας ενθουσιάζει η προοπτική της χρήσης κρυπτονομισμάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ελάτε μαζί μας σε αυτή την πρόκληση. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε, ορίστε μερικές ιδέες.

Πρώτα απ' όλα, ελάτε μαζί μας στην Climate Collective. Αν είστε προγραμματιστής του web3 και ενδιαφέρεστε για τη μετατροπή του φυσικού κεφαλαίου σε tokens, επικοινωνήστε μαζί μας! Χρειαζόμαστε πολλές και διαφορετικές προσπάθειες για την αγορά και μετατροπή σε tokens  όλων των ειδών του φυσικού κεφαλαίου, ώστε το αποθεματικό να παραμείνει αποκεντρωμένο.

Δεύτερον, να συμμετάσχετε στο Defi4ThePeople Hackathon (το οποίο προσφέρει 2,5 εκατ. δολάρια σε βραβεία και χρηματοδότηση), να αναζητήσετε επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Celo ή να αντλήσετε κεφάλαια από τη Flori Ventures ή το Polychain Celo Ecosystem Fund.

Και τέλος, αν θέλετε απλώς να υποστηρίξετε την προσπάθεια, σας καλούμε να ακολουθήσετε το @CeloOrg στο twitter και να κάνετε retweet αυτή την ανακοίνωση.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Introducing the Celo Climate Collective

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 06 Οκτωβρίου 2021