8 min read

Πώς η DeSci χρηματοδοτεί την έρευνα μακροζωίας

Πώς η DeSci χρηματοδοτεί την έρευνα μακροζωίας

Ο Paul Kohlhaas, συνιδρυτής του Molecule Protocol και συν-συγγραφέας του VitaDAO για την έρευνα μακροζωίας και τον ρόλο της αποκέντρωσης στην επιστήμη.

Σε αυτό το επεισόδιο του Voices of the Data Economy, μιλήσαμε με τον Paul Kohlhaas, συνιδρυτή του Molecule Protocol και συν-συγγραφέα του VitaDAO. Το VitaDAO είναι μια κοινοτική συλλογικότητα που χρηματοδοτεί έρευνα μακροζωίας σε πρώιμο στάδιο. Ο Paul Kohlhaas είναι επιχειρηματίας και οικονομολόγος με πάθος για τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ανοικτού κώδικα. Η κίνησή του για φαρμακευτική καινοτομία τον οδήγησε στην ίδρυση του Molecule - μιας δικτυακής αγοράς που επιτρέπει την κατανεμημένη Ε&Α και τη χρηματοδότηση νέας χημικής πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε μια συνομιλία μαζί μας, μίλησε για την ανάγκη για έρευνα μακροζωίας, IP-NFTs, DeSci και άλλα. Ακολουθούν επεξεργασμένα αποσπάσματα του επεισοδίου.

Γιατί να επενδύσετε στην έρευνα μακροζωίας και πώς μπορούν τα DAO να προσθέσουν αξία;

Η έρευνα για τη μακροζωία και η θεραπευτική της μακροζωίας αποτελούν τα τελευταία σύνορα της ιατρικής. Αν μπορέσουμε να σταματήσουμε τη γενετική διαδικασία γήρανσης στο σώμα μας, μπορούμε επίσης να σταματήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών, από τον καρκίνο μέχρι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτό θα σήμαινε την εξοικονόμηση ενός τεράστιου ποσού κόστους σε ολόκληρη την κοινωνία. Η ανάπτυξη θεραπευτικών προϊόντων μακροζωίας αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μειωθούν τα υψηλά ιατρικά έξοδα που συνήθως συνδέονται με την ηλικία.

Οι περισσότερες ιατρικές δαπάνες που σχετίζονται με τη ζωή ενός ατόμου, συμβαίνουν συνήθως τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια της ζωής του. Μέσω της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, είτε πρόκειται για καρδιαγγειακές παθήσεις είτε για όγκους που αναπτύσσονται στο σώμα σας, ή ακόμη και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το ερώτημα παραμένει - θα μπορούσαμε να αντισταθμίσουμε την εμφάνιση αυτών των ασθενειών κατά 10-20 χρόνια; Ο στόχος δεν θα ήταν να ζήσουμε μέχρι την ηλικία των 150 ετών, αλλά να έχουμε την ίδια παρακμή που γνωρίζουμε σήμερα, όπου κανείς δεν μπορεί να κινηθεί πια τόσο γρήγορα. Πώς μπορούμε να έχουμε ένα πιο παραγωγικό και ευτυχισμένο τέλος της ζωής;

"Οι περισσότερες έρευνες για τη μακροζωία που γνωρίζουμε, χρηματοδοτούνται σήμερα από δισεκατομμυριούχους. Τα θεραπευτικά της μακροζωίας δεν έχουν περάσει πραγματικά στην αρμοδιότητα μιας φαρμακευτικής εταιρείας και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η γήρανση δεν θεωρείται ασθένεια. Αν θέλετε να αναπτύξετε ένα φαρμακευτικό προϊόν ή φάρμακο και θέλετε να το περάσετε από τον κλασικό αγωγό φαρμακευτικής ανάπτυξης - αυτό που αναπτύσσετε πρέπει να θεωρείται ασθένεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ή από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων). Ωστόσο, η γήρανση βρίσκεται σε αυτό το περίεργο πεδίο, όπου αν ουσιαστικά αναπτύξετε ένα φάρμακο που θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να νοσήσουν από μια ασθένεια, αυτή δεν θεωρείται θεραπεύσιμη ασθένεια. Αυτό μπορεί πράγματι να αλλάξει στο μέλλον".

Υπάρχει επίσης μια ανθούσα βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται μόνο στην υποστήριξη εταιρειών βιοτεχνολογίας και ερευνητών που εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπευτικών προϊόντων μακροζωίας.

"Παρόλο που υπάρχει μια μεγάλη ερευνητική κοινότητα για τη μακροζωία, νομίζω ότι ήταν αρκετά δύσκολο για το ευρύ κοινό να συμμετάσχει σε αυτή και να εμπλακεί πραγματικά. Ο τομέας της βιοτεχνολογίας έχει πάντα αυτό το πεδίο της μυστικότητας γύρω του. Εξετάζοντάς το από τη σκοπιά ενός DAO, ή μιας αποκεντρωμένης κοινότητας, μπορεί να είναι πραγματικά ισχυρό στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην έρευνα και επίσης στον εκδημοκρατισμό της συμμετοχής στις θεραπευτικές ουσίες που έχουν αναπτυχθεί. Μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο ανάπτυξης γερασμένων θεραπευτικών προϊόντων με μονοπωλιακό τρόπο".

Η ιδιοκτησία της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) στη φαρμακοβιομηχανία και ο ρόλος του blockchain

Μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία διαθέτει μόνο λίγα πράγματα από την άποψη των περιουσιακών στοιχείων. Βασίζεται στα χαρτοφυλάκια πνευματικής ιδιοκτησίας τους με τη μορφή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο στην αγορά. Από τη στιγμή που το έχεις στην αγορά, υπάρχει ένα μακρύ χωνί, και συνήθως ξεκινάει από τον ακαδημαϊκό χώρο σε μικρά ερευνητικά εργαστήρια, όπου ένας ερευνητής έχει μια ιδέα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ενός νέου καρκίνου και ξεκινάει την πορεία για την απόκτηση χρηματοδότησης για την απόδειξη της διατριβής της και την ανάπτυξη φαρμάκου.

Η άλλη συνιστώσα της ανάπτυξης φαρμάκων είναι η παραγωγή δεδομένων. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας φαρμακευτικής ανάπτυξης, χρειάζεστε διαφορετικές οντότητες που ουσιαστικά χρηματοδοτούν την παραγωγή δεδομένων. Σε αντάλλαγμα, διανέμετε την κυριότητα της διανοητικής ιδιοκτησίας σταδιακά καθώς προχωράτε. Σήμερα, η διανομή της κυριότητας της διανοητικής ιδιοκτησίας γίνεται στην πραγματικότητα μέσω της καθαρής θέσης. Ας πούμε ότι αυτός ο ερευνητής αποφασίζει να δημιουργήσει μια εταιρεία βιοτεχνολογίας και λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας μπορεί να καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πιθανώς στη συνέχεια μια σειρά νέων ανακαλύψεων θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση για να αρχίσει την έρευνα και την παραγωγή δεδομένων σχετικά με αυτή την IP. Αυτές οι εταιρείες αναπτύσσονται και προχωρούν, και συνήθως κάποια στιγμή αποκτώνται από μια βιοφαρμακευτική εταιρεία. Συνήθως οι εταιρείες VC που χρηματοδοτούν αυτές τις εταιρείες υποστηρίζονται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες.

"Το πρόβλημα ξεκινά από ένα μικρό εργαστήριο σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και στη συνέχεια φτάνει μέχρι αυτές τις μεγάλες εταιρείες. Η IP ουσιαστικά λέει: "Έι, εδώ είναι ένα νέο μόριο, και θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη θεραπεία για αυτή την ασθένεια, και στη συνέχεια παράγετε δεδομένα για να εδραιώσετε αυτή τη θέση. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η πνευματική ιδιοκτησία σήμερα με τη μορφή που λειτουργεί είναι ουσιαστικά ένα μονοπώλιο και αν περιορίσουμε τη πνευματική ιδιοκτησία μέσα στις εταιρείες, οι εταιρείες αυτές έχουν κίνητρο μόνο να παρουσιάσουν θετικά δεδομένα. Για παράδειγμα, αν είμαι μια εταιρεία που υποστηρίζεται από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων με μια συγκεκριμένη αποτίμηση - δείχνουμε μόνο θετικά δεδομένα για αυτό το φάρμακο. Στο σημείο όπου μια φαρμακευτική εταιρεία θα ενδιαφερόταν στη συνέχεια να αγοράσει τη πνευματική ιδιοκτησία ή να αγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας. Δεν έχω την υποχρέωση να σας δείξω τα αρνητικά δεδομένα, θα σας δείξω μόνο τα θετικά δεδομένα για να μάθετε έτσι και έτσι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 50 μελέτες σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο ή την IP και μόνο δύο από αυτές λειτουργούν. Έτσι, οι 48 δεν λειτούργησαν, δύο από αυτές λειτούργησαν και μία από αυτές είναι ίσως κάπως ασαφής. Έτσι θα σας δείξουμε μόνο τα θετικά δεδομένα. Και στη συνέχεια, ας πούμε ότι αυτό το οξύ, αυτή η εταιρεία ή αυτή η IP αγοράζεται τώρα, πηγαίνει σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Και η φαρμακευτική εταιρεία επενδύει τώρα, μια άλλη λέει ότι αγόρασε την εταιρεία για 100 εκατομμύρια δολάρια".

Τι είναι τα IP NFTs;

Το πρόβλημα είναι ότι η μονοπώληση της πνευματικής ιδιοκτησίας και ο τρόπος με τον οποίο μοιραζόμαστε τα δεδομένα ουσιαστικά δημιουργεί πολλές αναποτελεσματικότητες σε όλη αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων.

"Εργαζόμασταν πάνω σε αυτό στο πρωτόκολλο Molecule και το VitaDAO είναι πραγματικά ο πρώτος οργανισμός μας που κατήγγειλε πλήρως αυτή τη θέση και απέδειξε ότι το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει. Ουσιαστικά λέμε ότι απομακρύνουμε την IP από αυτούς τους συγκεντρωτικούς οργανισμούς και μεταφέρουμε την IP σε μια πιο ανοικτή δομή όπου ουσιαστικά η συγκέντρωση κεφαλαίων γύρω από την IP δεν συνδέεται με έναν μεμονωμένο οργανισμό, αλλά μπορείτε να διανείμετε την ιδιοκτησία σε πολλούς συμμετέχοντες. Και αυτοί οι συμμετέχοντες μπορούν πλέον να εισέρχονται και να εξέρχονται από την ιδιοκτησία της IP και να επιβεβαιώνουν την IP με έναν πιο αποκεντρωμένο τρόπο".

Τα NFTs μπορούν πραγματικά να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα πάντα. Η IP, από τη φύση της, είναι ένα κατασκεύασμα, είναι εντελώς εικονική. Είναι, για παράδειγμα, μια σχέση μεταξύ δύο εταιρειών. Είναι ένα δικαίωμα που χορηγείται μεταξύ δύο εταιρειών ή δικαιώματα που χορηγούνται από την κυβέρνηση, με τη μορφή διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ωστόσο, τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, το τοπίο της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει πραγματικά εξελιχθεί και είναι πολύ δύσκολο να γίνει συναλλαγή για μια πνευματική ιδιοκτησία. Τα NFT θα μπορούσαν να είναι, ας πούμε, φορείς τεχνολογίας για την IP.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημιουργοί των καλλιτεχνικών NFTs, αφαιρούν ειδικά την ιδιοκτησία των μέσων από αυτά, έτσι ώστε στην πραγματικότητα να μην έχετε κανένα δικαίωμα. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, τα δικαιώματα του έργου τέχνης είναι πλήρως ενσωματωμένα στο NFT.

"Χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία για να συνδέσουμε ουσιαστικά από τη μία πλευρά πλήρη νομικά δικαιώματα σε ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο πνευματικής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, την ανακάλυψη ενός νέου μορίου - το συνδέουμε με ένα NFT. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό που επίσης επισυνάπτουμε στο NFT είναι ουσιαστικά όλα τα ακατέργαστα δεδομένα που συνοδεύουν τώρα αυτό το μόριο".

Έτσι, επιστρέφοντας στο αρχικό παράδειγμα ενός ερευνητή σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, μπορεί τώρα να συνδέσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας βιοτεχνολογίας της με ένα NFT. Ταυτόχρονα, μπορεί να επισυνάψει όλα τα ακατέργαστα δεδομένα, ας πούμε, όπως τα προκλινικά δεδομένα, τις μελέτες που διεξάγει στο εργαστήριο - μπορεί να τα επισυνάψει και αυτά στο NFT. Το NFT ενσωματώνει αυτά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και, στη συνέχεια, το NFT μπορεί να αγοραστεί από το ερευνητικό προσωπικό για τον καρκίνο. Αυτή η έρευνα για τον καρκίνο με την αγορά του NFT αρχίζει στην πραγματικότητα να χρηματοδοτεί την έρευνά της και το έργο της. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσατε να μεταφέρετε την IP τώρα σε μια αποκεντρωμένη κοινότητα άλλων ερευνητών ή επιστημόνων σε όλο τον κόσμο των επενδυτών και της κοινότητας χρηματοδότησης.

Κλασματικά NFTs: Το επόμενο ενδιαφέρον πράγμα που εξετάζει η VitaDAO είναι ουσιαστικά να πάρει αυτά τα IP NFTs και στη συνέχεια να τα ξανακάνει κλασματικά.

Τι εννοεί κανείς κάνοντας τα NFTs κλασματικά; Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, τώρα, ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα εκατομμύριο tokens αυτού του NFT. Και θα μπορούσατε τώρα να τα ανοίξετε στην ιδιοκτησία της κοινότητας. Ας πούμε ότι χρειαζόμαστε κάποιες πρόσθετες ερευνητικές μελέτες για το συγκεκριμένο φάρμακο που εξετάζουμε. Αν ένας ερευνητής έρθει και τις κάνει, τότε θα αποκτήσει ας πούμε Χ ποσό ιδιοκτησίας στο NFT. Μπορείτε επίσης τώρα να δημιουργήσετε μια δημόσια αγορά.

Η δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς του DeSci

Υπάρχουν εταιρείες βιοτεχνολογίας και εταιρείες VC βιοτεχνολογίας και “άγγελοι” που εργάζονται σε διάφορους ερευνητικούς τομείς, οι οποίοι αναζητούν ενεργά και συνεχώς IP και στη συνέχεια υπάρχουν ενδιαφέροντες ερευνητές. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένας καλός τρόπος για τη διαφανή εύρεση και ανακάλυψη της πνευματικής ιδιοκτησίας όπου ανακαλύφθηκε αυτή η έρευνα.

"Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρό να επιτρέπει στους ερευνητές να λαμβάνουν χρηματοδότηση με απρόσκοπτο τρόπο, αλλά και να τους επαναφέρει τον έλεγχο. Μέσω των συστημάτων και των πλαισίων που οικοδομούμε, οι ερευνητές έχουν μεγαλύτερο έλεγχο για το τι συμβαίνει με την πνευματική ιδιοκτησία που αναπτύσσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτό. Εάν ένας ερευνητής προσεγγιστεί από μια φαρμακευτική εταιρεία, η φαρμακευτική εταιρεία έχει προφανώς πολύ μεγαλύτερο έλεγχο για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, εάν ενδιαφέρεται πραγματικά να το χρηματοδοτήσει. Έτσι, το Web3 ισοπεδώνει υπό αυτή την έννοια τους όρους ανταγωνισμού καθιστώντας τις διαδικασίες πιο διαφανείς και πιο δημοκρατικές".

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις επιλεγμένες χρονικές σφραγίδες για τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του podcast:

1.15-8.30: Γιατί να επενδύσουμε στην έρευνα για τη μακροζωία; Ποιος είναι ο ρόλος των DAO στην επιστημονική έρευνα;

8.30-17:00: Ο ρόλος της πνευματικής ιδιοκτησίας στη φαρμακοβιομηχανία και πώς μπορεί να βοηθήσει η αποκέντρωση

17:00- 24:00: Τι είναι τα IP NFTs και πώς μπορείτε να κάνετε τα NFTs κλασματικά;

24:00- 28.20: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του VitaDAO και του Molecule Protocol;

28:20- 33.25: Η δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς του Desci

33.25- 38.80: Εμπειρία συνεργασίας με επιστημονικούς ερευνητές στο Desci

38.30- 43.30: Πώς διαφέρει ένα DAO στο Desci από άλλα DAOs

43.30- τέλος: Conclusion


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): How DeSci is funding longevity research

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Diksha Dutta

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 01 Μαρτίου 2022