6 min read

Πώς η οικονομία token μπορεί να συμβάλει στη διανομή της αξίας

Πώς η οικονομία token μπορεί να συμβάλει στη διανομή της αξίας

Σε αυτό το επεισόδιο του Voices of the Data Economy, μιλήσαμε με τους συνιδρυτές του Unit - Michael Healy και Thy-Diep ("Yip") Ta.

Το Unit.Network είναι ένα parachain που βασίζεται στο Substrate και συνδέεται με το δίκτυο PolkaDot, το οποίο (1) παρέχει εργαλεία για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός token, (2) επιτρέπει το αποκεντρωμένο (ελεύθερη αγορά) τραπεζικό σύστημα και (3) είναι θεμελιωδώς σχεδιασμένο για να καταλύσει την οικονομία των token - την ευρεία υιοθέτηση των token για χρήση (όχι μόνο για επένδυση) σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας μιλήσαμε για το πώς τα token θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διανομή της αξίας στον κόσμο, το μέλλον της οικονομίας των token, το ρόλο των ταμείων κρυπτονομισμάτων και πολλά άλλα.

Ακολουθούν επεξεργασμένα αποσπάσματα από το podcast.

(Αγγλικοί και Ελληνικοί Υπότιτλοι)

Τι είναι η οικονομία token και πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανισότητας στην κοινωνία;

Φανταστείτε μια οικονομία με tokens. Η έννοια των tokens είναι εξαιρετικά νέα. Αυτή τη στιγμή, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για νομίσματα ή tokens - σκέφτονται το Bitcoin ή το Ethereum.

"Ο τρόπος που βλέπουμε τα tokens είναι ότι είναι απλώς ένας τρόπος για να ρέει η αξία στην οικονομία πιο αποτελεσματικά και ελεύθερα και ένας τρόπος για να μοιράζεται και να διανέμεται η αξία με πιο δίκαιο τρόπο. Επί του παρόντος, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος είναι ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται από την καλή πορεία των επιχειρηματικών οργανισμών είναι μόνο οι ιδρυτές και οι επενδυτές. Ωστόσο, οι οργανισμοί δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την πελατειακή βάση και τους εργαζόμενους. Δεν θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν ή να επιβιώσουν χωρίς αυτούς. Όταν ένα εγχείρημα όπως η Uber φτάνει να αξίζει 80 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο, τίποτα από αυτά δεν πηγαίνει στα 2 εκατομμύρια οδηγούς που αποτελούν ένα τεράστιο σύστημα υποστήριξης για την Uber. Το εμπνευσμένο όραμα της οικονομίας των tokens είναι ότι τα πάντα στον κόσμο έχουν ένα token - είτε πρόκειται για το τοπικό σας εστιατόριο είτε για τον φίλο σας που είναι καλλιτέχνης. Έχετε μια ιδέα για ένα έργο και δημιουργείτε tokens", λέει ο Michael.

"Το Token είναι το δοχείο που επιτρέπει τη ροή των οικονομικών συναλλαγών σε έναν κόσμο όπου κάθε ενδιαφερόμενος που συμβάλλει στη συνεισφορά της αξίας μπορεί να έχει ένα δίκαιο μερίδιο σε αυτήν", πρόσθεσε ο Yip.

Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν για τα κρυπτονομίσματα εξετάζουν επίσης μια σειρά λειτουργικών ερωτημάτων, όπως το τι να χτίσουν ή πώς να φτιάξουν ένα token. Σύμφωνα με τον Michael, η τεχνολογία blockchain πρόκειται να γίνει εμπόρευμα. Οι άνθρωποι συγκρίνουν ποιο blockchain είναι καλύτερο και κάνει περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο ή είναι πιο αποκεντρωμένο.

"Δεν έχει σημασία σε ποια αλυσίδα θα εκδώσετε το token σας. Δεν έχει σημασία ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε για να τοποθετήσετε τα δεδομένα. Θα έχει να κάνει μόνο με το πώς θα κερδίσετε χρήματα, και το καλύτερο πράγμα σχετικά με το blockchain είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Ακόμα και με εμάς να είμαστε συνιδρυτές, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να τα κατεβάσουμε όλα αύριο", λέει ο Michael.

Ωστόσο, μια αποκεντρωμένη οικονομία tokens μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με τη βοήθεια ενός απρόσκοπτου συστήματος ταμειακής διαχείρισης. Ένα σύστημα ταμείου είναι ένας ελεγχόμενος από την κοινότητα και αποκεντρωμένος συνεργατικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της συντήρησης του blockchain. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ταμείου, υποβάλλονται, συζητούνται και ψηφίζονται προτάσεις έργων- τα έργα που κατατάσσονται στην πρώτη θέση χρηματοδοτούνται από το ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ταμείου υποστηρίζει την ρευστή δημοκρατία/εξουσιοδοτική ψηφοφορία για καλύτερη συνεργατική νοημοσύνη. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να ψηφίζουν απευθείας για τα προτεινόμενα έργα είτε να αναθέτουν τις ψήφους τους σε εμπειρογνώμονες. Το βασικό συστατικό του είναι ένα κατανεμημένο, καθολικά συνθέσιμο, ασφαλές και επαληθεύσιμο πρωτόκολλο ψηφοφορίας από άκρη σε άκρη. Η ακεραιότητα των αποφάσεων ψηφοφορίας του ταμείου είναι εγγυημένη ακόμη και όταν όλα τα μέλη της επιτροπής ψηφοφορίας είναι διεφθαρμένα. Ο Michael σχολιάζει την έννοια του ταμείου που κατασκευάζει η Unit:

"Ακούγεται πολύ απλό - βάλτε κεφάλαια σε ένα ταμείο, και το ταμείο παρέχει αυτή τη θεμελιώδη λογιστική αξία. Αυτό είναι πολύ καλό για να αντιμετωπιστεί και να κατανοήσουμε πώς να αποτιμήσουμε τα διάφορα tokens. Για παράδειγμα, μπορείτε επί του παρόντος να εξετάσετε διαφορετικά νομίσματα και tokens σε δύο δημοφιλείς ιστότοπους- CoinMarketCap και CoinGecko. Αλλά δεν υπάρχει καμία παράμετρος για την αξιολόγηση της υποκείμενης αξίας που δημιουργείται ή παράγεται υποστηρίζοντας το token. Το Ταμείο του Unit το λύνει πραγματικά αυτό".

Το μέλλον της οικονομίας Token

Πόσο μεγάλη είναι η οικονομία token; Αν κοιτάξετε τα tokens, είναι περίπου 8000 tokens. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρύπτο της αγοράς των token είναι μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακούγεται σαν πολλά χρήματα, αλλά η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως είναι η Apple, η οποία είναι περίπου 2 έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια- η Tesla μόλις πέρασε το όριο, με αξία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή είναι μόνο μία εταιρεία.

"Υπάρχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι κάθε άτομο θα έχει ένα token. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχει μόνο ένα προσωπικό token, αλλά και ένα token για μια κοινότητα ή για διάφορες επιχειρήσεις και έργα. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο με μόλις 8000 tokens. Αν αυτό ήταν ένα πάρτι, η μουσική δεν έχει γυρίσει ακόμα και κανείς δεν είναι εδώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι περισσότερες εταιρείες, οι περισσότεροι ηγέτες δεν βλέπουν ακόμη το δυναμικό και τις δυνατότητες των tokens. Υποθέτω λοιπόν ότι η ευθύνη, το όραμα, η αποστολή και ο σκοπός μας πίσω από τη μονάδα είναι να φέρουμε το μέλλον και την αξία των tokens σε ολόκληρο τον κόσμο", λέει ο Michael.

Περιπτώσεις χρήσης της οικονομίας token

Τα πάντα στον μη διαδικτυακό και μη κινητό κόσμο μεταφέρθηκαν τελικά στο διαδίκτυο. Εφημερίδες, ψώνια, εκπαίδευση, ταξίδια - τα πάντα πέρασαν στο διαδίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα token και το blockchain. Υπάρχει μια ευκαιρία αν δεν υπάρχει μια αποκεντρωμένη εφαρμογή ή ένα token για έναν συγκεκριμένο κλάδο ή μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο ανήκει και λειτουργεί κεντρικά, υπάρχει μια ευκαιρία για να δημιουργήσετε ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο έχει αποκεντρωμένη ιδιοκτησία και αποκεντρωμένες λειτουργίες.

Ο Yip αναφέρει ότι άλλες περιπτώσεις χρήσης θα είναι όλα όσα σχετίζονται με τη βοήθεια του gaming και της metaverse οικονομίας:

" Οι άνθρωποι θα περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε περιβάλλοντα Εικονικής και Μικτής Πραγματικότητας και όλα αυτά χρειάζονται δημιουργούς. Πολλοί άνθρωποι μπορούν ήδη να αρχίσουν να κερδίζουν τα προς το ζην, παράγοντας περιεχόμενο όπως αυτό. Το θέμα δεν είναι να καταναλώνεις παιχνίδια, αλλά να μπορείς να τα καταναλώνεις και να παράγεις ταυτόχρονα. Μπορείτε να γίνετε δημιουργός σε αυτή τη νέα οικονομία και ήδη να παίζετε και να κερδίζετε, αλλά και να δημιουργείτε και να κερδίζετε. Αυτό θα μειώσει πολλές ανισότητες στην αγορά".

Ακολουθεί μια λίστα με τις επιλεγμένες χρονοσφραγίδες για τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του podcast:

2:15 έως 5.36: Τι σημαίνει για εσάς ιδιοκτησία δεδομένων;

5.36 έως 11.40: Τι είναι η οικονομία token και ποια προβλήματα μπορεί να λύσει; Πώς βοηθά το UNIT στην οικοδόμηση των tokens;

11.40 έως 13.40: Γιατί Polkadot;

13.40 έως 16.40: Ποιο είναι το μέγεθος της οικονομίας των tokens; Πώς αναπτύσσεται;

16.40 έως 20.25: Πώς αξιολογείτε ποιο token είναι νόμιμο; Τι είναι το ταμείο και πώς είναι αποκεντρωμένο;

20.25 έως 27.56: Περιπτώσεις χρήσης της οικονομίας των tokens

27.56 έως 30.40: Δημιουργία ενός κοινωφελούς χωριού στην Ινδονησία με οικονομία token

30.40 έως 32.18: Η δομή, η αποστολή και το όραμα του Unit

32.18 - τέλος: Τι σκέφτονται τα παραδοσιακά Επιχειρηματικά Κεφάλαια για τα κρύπτο και τα tokens


Ακολουθήστε το Ocean Protocol στο Twitter, το Telegram, το LinkedIn, το Reddit, το GitHub και το Newsletter για ενημερώσεις και ανακοινώσεις του έργου και συνομιλήστε απευθείας με άλλους προγραμματιστές στο Discord.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): How token economy may contribute to distributing value

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Diksha Dutta

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 12 Νοεμβρίου 2021