5 min read

Πώς το Celo έδωσε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές σε μια μικρή κοινότητα υφαντών των Φιλιππίνων

Ο συνεταιρισμός υφαντών αργαλειού Nagbacalan στο δήμο Paoay των Φιλιππίνων, Ilocos Norte, ιδρύθηκε το 1992 για να οργανώσει τους εναπομείναντες επαγγελματίες της υφαντικής inabel, μιας παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που συναντάται μόνο γύρω από τη λίμνη Paoay.
Πώς το Celo έδωσε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές σε μια μικρή κοινότητα υφαντών των Φιλιππίνων

Από τους Bernard Joseph Guerrero και Angelo Kalaw

Ο συνεταιρισμός υφαντών αργαλειού Nagbacalan στο δήμο Paoay των Φιλιππίνων, Ilocos Norte, ιδρύθηκε το 1992 για να οργανώσει τους εναπομείναντες επαγγελματίες της υφαντικής inabel, μιας παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που συναντάται μόνο γύρω από τη λίμνη Paoay. Αποτελούμενος κυρίως από γυναίκες των οποίων η μοναδική πηγή εισοδήματος είναι η υφαντική, ο Συνεταιρισμός αποτελούσε βασικό οικονομικό μοχλό στην κοινότητα.

Αν και τα χρήματα που κερδίζουν από την υφαντική δεν εγγυώνται την έξοδο από τη φτώχεια, έχουν εξασφαλίσει στις υφάντρες τρία γεύματα την ημέρα και σχολική εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Αλλά όταν η πανδημία του κοροναϊού έπληξε την περιοχή στις αρχές του 2020, άλλαξαν τα πάντα. Οι λιγότεροι τουρίστες ανάγκασαν τους πελάτες λιανικής να κλείσουν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα οι υφάντρες να υποφέρουν οικονομικά.

Τα όμορφα υφάσματα του συνεταιρισμού υφαντών αργαλειού Nagbacalan.

Πριν από την πανδημία, οι υφάντρες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 3-4 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα. Όταν εφαρμόστηκε το πρώτο λουκέτο τον Μάρτιο του 2020, το εισόδημα από την υφαντική χάθηκε. Καθώς περνούσε ο καιρός, το ίδιο συνέβαινε και με το λουκέτο. Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σταμάτησε. Χωρίς κανένα καθημερινό εισόδημα, ορισμένες υφάντρες επέλεξαν να εγκαταλείψουν την τέχνη τους- άλλοι αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα από δανειστές με υψηλά επιτόκια.

Το ταξίδι στον κόσμο των κρύπτο με το Celo

Η πανδημία κατέπνιξε τον τουρισμό, ακύρωσε εκδηλώσεις μόδας, εμπορικές εκθέσεις και εκθέσεις και εξέθεσε την ευπάθεια της υφαντικής βιομηχανίας των Φιλιππίνων. Οι υφάντρες στερήθηκαν όχι μόνο την κύρια πηγή εισοδήματός τους αλλά και την ταυτότητά τους. Πολλές αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυτοαποκαλούνται υφάντρες όταν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα υλικά για να ασκήσουν την τέχνη τους. Ο Συνεταιρισμός ήταν έτοιμος να χάσει την ελπίδα του, όταν η είδηση για την κατάστασή τους έφτασε στα μέλη της κοινότητας Celo στις Φιλιππίνες.

Η κοινότητα Celo, σε συνεργασία με την ImpactMarket, μια πλατφόρμα χρηματοδότησης πλήθους που βασίζεται στο blockchain του Celo, προσέγγισε τον Συνεταιρισμό για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος κατά της φτώχειας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας. Οι υφάντρες συμφώνησαν, και για τους επόμενους επτά μήνες, επιλεγμένα μέλη του Συνεταιρισμού λάμβαναν ένα άνευ όρων εβδομαδιαίο εισόδημα 10 cUSD (δολάρια Celo) απευθείας στο τηλέφωνό τους μέσω της εφαρμογής κινητού πορτοφολιού Valora. Τα cUSD που λάμβαναν (που αντιστοιχούν σε 490-500 PHP) σήμαιναν οικονομική ασφάλεια σε περίοδο ανάγκης.

Επειδή οι περισσότερες υφάντρες δεν έχουν smartphones, έπρεπε να δανειστούν τηλέφωνα από τα παιδιά τους και στη συνέχεια να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα. Τα μέλη της κοινότητας βοήθησαν ο ένας τον άλλον να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν στις εφαρμογές, και η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα σφυρηλατήθηκε γρήγορα. Οι υφάντρες συμφώνησαν ακόμη και να ορίσουν τρία άτομα για να συγκεντρώσουν τα cUSD τους για να απλοποιήσουν την εξαργύρωση και να μειώσουν το συνολικό ποσό των τελών υπηρεσιών εξαργύρωσης.

Συνολικά, ο αντίκτυπος της εβδομαδιαίας εισοδηματικής βοήθειας μέσω του ImpactMarket ήταν ισχυρός. Παρακολουθήστε το Woven Lives στο Youtube.

Χρησιμοποιώντας το blockchain και τεχνολογία πρώτα για κινητά για να ενισχύσουν τη βιοτεχνία τους

Η βοήθεια του ImpactMarket κράτησε προσωρινά τις υφάντρες όρθιες, αλλά οι γυναίκες ήθελαν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν μακροπρόθεσμα, προσεγγίζοντας περισσότερους πελάτες. Ενώ τα προϊόντα τους είναι υψηλής ποιότητας για εξαγωγή, οι υφάντρες δεν είχαν άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ούτε τις γνώσεις για να διεισδύσουν σε αυτές. Ο μόνος τρόπος για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό ήταν μέσω μεσαζόντων, οι οποίοι κερδίζουν σημαντικά υποτιμώντας και υποτιμώντας τους τοπικούς τεχνίτες.

Για να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επιχείρησής τους και των περιθωρίων κέρδους τους, τα μέλη του Συνεταιρισμού είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το πορτοφόλι κινητής τηλεφωνίας Valora ως πλατφόρμα πληρωμών μέσω της οποίας θα μπορούσαν να δέχονται παραγγελίες από το εξωτερικό. Επέλεξαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Google Docs για να καταγράψουν τα προϊόντα τους. Τον Ιούλιο του 2021 δοκίμασαν την ιδέα προσφέροντας τα προϊόντα τους σε μέλη της κοινότητας Celo στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιλοτική δοκιμή ήταν επιτυχής, με τις υφάντρες να λαμβάνουν cUSD που αντιστοιχούν σε 955 δολάρια ΗΠΑ στο πορτοφόλι τους Valora από τους αγοραστές των προϊόντων τους.

Η εύχρηστη εφαρμογή Valora για κινητά άνοιξε νέες αγορές στην κοινότητα των υφαντρών, οδηγώντας τους να εξερευνήσουν μια άλλη αποκεντρωμένη εφαρμογή (dapp) που βασίζεται στο Celo, το PayChant. Το PayChant δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους όλων των μεγεθών να επωφεληθούν από τα κρυπτονομίσματα για γρήγορες, χαμηλού κόστους πληρωμές. Οι υφάντρες άνοιξαν ένα κατάστημα μέσω του PayChant, το οποίο αύξησε την προβολή τους και τις βοήθησε να γίνουν ακόμη πιο ανεξάρτητες.

Ενίσχυση της παράδοσης και των μικρών επιχειρήσεων

Η τεχνολογία Celo όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στον συνεταιρισμό υφαντών αργαλειού Nagbacalan και σε μικρές επιχειρήσεις όπως αυτή να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να δημιουργούν μεγαλύτερη αξία και να πωλούν τα προϊόντα τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εμπνέει τους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Celo, δημιουργώντας αποκεντρωμένες εφαρμογές για τεχνίτες και επιχειρηματίες στο Celo blockchain.

Για να υποστηρίξετε τον Συνεταιρισμό, κάντε δωρεά μέσω του ImpactMarket ή επισκεφθείτε το κατάστημα Paychant της ομάδας.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): How Celo Powered a Small Community of Philippine Weavers to Access International Markets

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 07 Ιανουαρίου 2022