6 min read

Προβολή Pilot: Πώς το Celo και η Mercy Corps Ventures συνεργάστηκαν για να ωφελήσουν τους μικροεπαγγελματίες στην Κένυα

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ίδρυμα Celo έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ και οργανώσεις αρωγής για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια με βάση το blockchain σε όσους την έχουν ανάγκη. Στις Φιλιππίνες, συνεργαστήκαμε μέσω του Ιδρύματος Grameen και στην Αϊτή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσω του Hope for Haiti.
Προβολή Pilot: Πώς το Celo και η Mercy Corps Ventures συνεργάστηκαν για να ωφελήσουν τους μικροεπαγγελματίες στην Κένυα

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ίδρυμα Celo έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ και οργανώσεις αρωγής για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια με βάση το blockchain σε όσους την έχουν ανάγκη. Στις Φιλιππίνες, συνεργαστήκαμε μέσω του Ιδρύματος Grameen και στην Αϊτή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσω του Hope for Haiti. Η επιτυχία αυτών των δύο προγραμμάτων επιβεβαιώνει ένα κεντρικό δόγμα της αποστολής του Celo: οι τεχνολογίες blockchain και κρυπτονομισμάτων μπορούν να μεταμορφώσουν ριζικά την πρόσβαση της κοινότητας σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας σημεία εισόδου για τους ανθρώπους να κατέχουν και να κατέχουν ψηφιακά νομίσματα.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, συνεργαστήκαμε πέρυσι με την Mercy Corps Ventures (MCV), τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων του παγκόσμιου οργανισμού ανάπτυξης Mercy Corps. Η Mercy Corps εργάζεται για την υπεύθυνη πιλοτική δοκιμή νέων λύσεων αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) με χαμηλό εισόδημα και πληθυσμούς που δεν έχουν και δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, τρέξαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Κένυα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, για να υποστηρίξουμε τους άνεργους και υποαπασχολούμενους νέους στο Ναϊρόμπι με νέες και αποτελεσματικές πηγές εισοδήματος. Ο πιλότος χρησίμευσε ως πεδίο δοκιμών για να διαπιστωθεί κατά πόσον το cUSD - το σταθερό περιουσιακό στοιχείο του Celo που παρακολουθεί το δολάριο ΗΠΑ - θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κόστος και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αποστολή και τη λήψη διασυνοριακών πληρωμών για ολοκληρωμένες ψηφιακές μικροεργασίες.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, η MCV δημοσίευσε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του πιλοτικού προγράμματος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μια περίληψη.

Η άνοδος της ψηφιακής μικροεργασίας στην Κένυα

Στην Κένυα, το 68% του συνολικού πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών. Αυτή η δημογραφική ομάδα είναι πρόθυμη να κερδίσει τα προς το ζην και είναι πιο ψηφιακά εγγράμματη από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά, αλλά αντιμετωπίζει υψηλό ποσοστό ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 που παρατίθενται στην έκθεση του MCV, το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην Κένυα ήταν 26,4%, αλλά η ανεργία μεταξύ των Κενυατών ηλικίας 15-34 ετών ήταν συντριπτικό ποσοστό 84%. Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μικροεργασία, μια μορφή ψηφιακής εργασίας που αναλύει την πολύπλοκη τεχνική εργασία σε χιλιάδες μικρές εργασίες, έχει αναδειχθεί ως ένας δημοφιλής τρόπος για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές να κερδίζουν εισόδημα. Αυτές οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν σχολιασμό εικόνων, κατηγοριοποίηση προϊόντων και μεταγραφή, για να αναφέρουμε μερικές από αυτές. Επειδή η μικροεργασία μπορεί να εκτελεστεί ακόμη και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις αναδυόμενες αγορές, όπου οι συσκευές αυτές είναι διάχυτες. Η Κένυα ειδικότερα έχει υψηλό ποσοστό υιοθέτησης κινητών τηλεφώνων - το 96% του πληθυσμού της καλύπτεται από δίκτυο 3G - και η χώρα κατατάσσεται σήμερα στην πέμπτη θέση στην υποσαχάρια Αφρική όσον αφορά τη συνδεσιμότητα στο κινητό διαδίκτυο.

"Δεν είχα ενεργή απασχόληση, οπότε ήμουν κυρίως στο σπίτι. Για μένα, η μικροεργασία ήρθε ως μια ευκαιρία να αξιοποιήσω τον επιπλέον χρόνο... και να κερδίσω κάτι ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ με κάποιες ευθύνες".

- Συμμετέχουσα στο PIlot Lucy Atieno, Ναϊρόμπι, Κένυα

Ακόμη και αν η μικροεργασία δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, οι χρήστες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση: οι τράπεζες και οι παγκόσμιες πλατφόρμες πληρωμών χρεώνουν υψηλά τέλη διασυνοριακών συναλλαγών, καθιστώντας τις μικροσυναλλαγές ασύμφορες. Σύμφωνα με την έκθεση, το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για διασυνοριακές συναλλαγές κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος ήταν μέσω της PayPal. Για μια συναλλαγή 5,00 δολαρίων ΗΠΑ, η χρέωση ήταν 28,8 τοις εκατό. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι Κενυάτες, όπως η Lucy Atieno, οι οποίοι βασίζονται στη μικροεργασία ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος, συχνά πρέπει να παραιτηθούν από σημαντικό μέρος των εσόδων τους για να καλύψουν το κόστος αυτών των τελών.

cUSD: Ένας καλύτερος τρόπος αποστολής και λήψης διασυνοριακών πληρωμών

Ενώ οι διαδικασίες διασυνοριακών πληρωμών με τη χρήση παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (TradFi) είναι πασίγνωστα πολύπλοκες, χρονοβόρες και δαπανηρές, η συναλλαγή με το σταθερό νόμισμα cUSD στο blockchain του Celo είναι γρήγορη, φθηνή και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone. Οι συναλλαγές χρειάζονται μόνο περίπου πέντε δευτερόλεπτα για να διακανονιστούν και τα τέλη ανέρχονται μόνο σε περίπου $,01. Επιπλέον, το cUSD μπορεί εύκολα να εξαργυρωθεί σε τοπικά νομίσματα fiat.

Οι Κενυάτες δεν είναι νέοι στη χρήση κρυπτονομισμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για σταθερά νομίσματα όπως το cUSD να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Η Κένυα κατέχει σήμερα την πέμπτη θέση στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων peer-to-peer παγκοσμίως και, με το M-Pesa, η χώρα διαθέτει υποδομή για κινητά χρήματα. Η M-Pesa, η οποία ρυθμίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κένυας, ξεκίνησε το 2007 ως εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έκτοτε έχει γίνει η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα κινητών χρημάτων της χώρας.

Ανασκόπηση: Πιλοτική Επισκόπηση και Αποτελέσματα

Η τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή εξέτασε τον αντίκτυπο των διασυνοριακών μικροπληρωμών cUSD για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους νέους της Κένυας. Στις αρχές του 2021, η ανεργία των νέων βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Κένυα λόγω του COVID-19, της περιορισμένης κινητικότητας εκτός σπιτιού και των αβέβαιων μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αυτό επέτρεψε στο Ίδρυμα Celo και την MCV να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των μικροπληρωμών cUSD σε ένα μοναδικό σύνολο συνθηκών με νέους που ζούσαν στους άτυπους οικισμούς του Ναϊρόμπι.

Η αρχική εκπαίδευση, η οποία διεξήχθη από τον τοπικό εταίρο NairoBits, παρείχε στους συμμετέχοντες καθοδήγηση σχετικά με τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα και cUSD, τον τρόπο ολοκλήρωσης εργασιών microwork και τον τρόπο εξαργύρωσης των κερδών στο M-Pesa. Μετά από αυτή τη φάση, και οι 200 συμμετέχοντες από την Κένυα συνέχισαν να ολοκληρώνουν ψηφιακές εργασίες microwork που παρείχε η Appen μέσω της εφαρμογής Toca (τώρα Corsali). Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την ολοκλήρωση των εργασιών τους στο Corsali, οι συμμετέχοντες πληρώθηκαν σε cUSD. Αφού συνέδεσαν τον λογαριασμό τους στο Corsali με την εφαρμογή Valora.app, ένα δημοφιλές πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στο Celo, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να μεταφέρουν τα κέρδη τους στη Valora με χρέωση μόλις 0,02%, ανεξάρτητα από το μέγεθος της συναλλαγής.

Η πληρωμή σε cUSD προσέφερε και άλλα πλεονεκτήματα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εύκολα τα κέρδη τους από τα cUSD στους λογαριασμούς τους M-Pesa, να στέλνουν cUSD σε φίλους και συγγενείς ή να διατηρούν τα κέρδη τους στη Valora για να κερδίζουν ανταμοιβές από τα υπόλοιπα των cUSD, αυξάνοντας περαιτέρω το εισόδημά τους.

"Έχω πετύχει τόσα πολλά χάρη σε αυτό το πρόγραμμα. Κατέληξα να ξεκινήσω μια επιχείρηση εξαιτίας του, οπότε η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Έμαθα πώς να χρησιμοποιώ τα δολάρια Celo... για να μεταφέρω χρήματα από εδώ στην Κένυα από το ένα άτομο στο άλλο, στα μέλη της οικογένειάς μου ή ακόμη και στο εξωτερικό. Η Valora είναι μια σπουδαία εφαρμογή - είναι πολύ φθηνότερη η αποστολή χρημάτων μέσω της Valora από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα".

- Πιλοτική συμμετέχουσα Sarah Turuma, Ναϊρόμπι, Κένυα

Όπως δείχνει η έκθεση, οι συναλλαγές με το cUSD μέσω κινητού τηλεφώνου μείωσαν το μέσο τέλος συναλλαγής κατά σχεδόν 93%, γεγονός που αύξησε δραστικά τα κέρδη των συμμετεχόντων από τη μικροεργασία. Με το φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό και τη λειτουργία ανταμοιβών της Valora, η αύξηση των κερδών έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Κοιτάζοντας μπροστά

Σε μια εποχή που πολλοί οργανισμοί διατυμπανίζουν την υπόσχεση της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος MCV-Celo καταδεικνύει πώς οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες με απτούς και μετασχηματιστικούς τρόπους. Με την εισαγωγή του μοντέλου πληρωμών cUSD για διασυνοριακές συναλλαγές μικροεργασίας, εκατοντάδες νέοι της Κένυας είναι τώρα σε θέση να επωφεληθούν από τις χαμηλές χρεώσεις και την ταχύτητα που προσφέρει το blockchain του Celo για να κερδίσουν τα προς το ζην και να διασφαλίσουν οικονομικά το μέλλον τους. Επιπλέον, οι εργοδότες σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσουν παγκόσμια ταλέντα και να τα αποζημιώσουν όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.

Τους επόμενους μήνες, θα παρουσιάσουμε άλλα έργα ψηφιακής μικροεργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου που ξεκίνησε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), όπου δοκιμάσαμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του σιδηροδρόμου πληρωμών με βάση την κρυπτογράφηση σε κλίμακα και παρουσιάσαμε στους συμμετέχοντες περισσότερες λύσεις DeFi με βάση το Celo. Μείνετε συντονισμένοι.

Εν τω μεταξύ, καλούμε όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις ΜΚΟ για το κοινωνικό καλό να συμμετάσχουν μαζί μας στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών για το cUSD και τα άλλα σταθερά νομίσματα του Celo - το cEUR, το οποίο παρακολουθεί την αξία του ευρώ, και το cREAL, το οποίο παρακολουθεί την αξία του βραζιλιάνικου ρεάλ - σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Pilot Spotlight: How Celo and Mercy Corps Ventures Partnered to Benefit Microworkers in Kenya

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Celo Foundation

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 22 Φεβρουαρίου 2022