14 min read

Ριζοσπαστικές Αγορές και η Οικονομία Δεδομένων

Ριζοσπαστικές Αγορές και η Οικονομία Δεδομένων
Μια Οικονομία Δεδομένων Web3 που θα Λειτουργήσει ως Καταλύτης της Ευημερία για την Κοινωνία

[Με βάση την ομιλία μου στο Συνέδριο RadicalxChange στο Βερολίνο, 22 Νοεμβρίου 2019.

Εισαγωγή

Η προσέγγιση του Adam Smith στα οικονομικά αντιμετωπίζεται ως το υφιστάμενο καθεστώς. Ωστόσο, ο Adam Smith ήταν "ριζοσπάστης": έλεγε διαφορετικά πράγματα από το υφιστάμενο καθεστώς της εποχής του. Είχε ξανασκεφτεί την ιδιοκτησία και τα κίνητρα, προς την κατεύθυνση της καλύτερης ευημερίας της κοινωνίας.

Η προϋπόθεση του κινήματος των Ριζοσπαστικών Αγορών είναι να αναζωπυρώσει το ριζοσπαστικό πνεύμα του Adam Smith για τη σημερινή εποχή. Ζούμε πλέον στην εποχή των δεδομένων- στο πνεύμα του Adam Smith, αυτό το άρθρο αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επανεξετάσουμε την οικονομία των δεδομένων, προς την κατεύθυνση της καλύτερης ευημερίας της κοινωνίας.

Κυβερνήσεις & Ευημερία

Περιεκτική vs Εξαγωγική

Οι Μάγια και οι Αζτέκοι της Νότιας Αμερικής κάποτε ευημερούσαν, με πληθυσμούς εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, αυτοί οι πολιτισμοί δεν υπάρχουν πια. Ακόμη και σήμερα, τα σημερινά έθνη της Νότιας Αμερικής αγωνίζονται να ευημερήσουν, σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.

Νότια Αμερική, Βόρεια Αμερική

Τι συνέβη; Στο βιβλίο τους Why Nations Fail, οι Acemoglu και Robinson διαμορφώνουν τη βασική υπόθεση ως εξαγωγική έναντι περιεκτικής κυβέρνησης. Στη Νότια Αμερική, οι εξαγωγικές κυβερνητικές πολιτικές (μια ηθική επιλογή) οδήγησαν σε εξαγωγικούς θεσμούς (μια επιλογή κινήτρων), οι οποίες προκάλεσαν ένα καθοδικό σπιράλ ευημερίας (αποτέλεσμα). Αντίθετα, οι περιεκτικές κυβερνητικές πολιτικές οδήγησαν σε περιεκτικούς οικονομικούς θεσμούς και σε ένα ανοδικό θετικό σπιράλ.

Οι οικονομικοί θεσμοί είναι ο συνδετικός κρίκος από την ηθική επιλογή στην ευημερία μιας κοινωνίας.

Ξεκινά με την ηθική επιλογή. Είστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ελέγχει τους πολιτικούς θεσμούς και δεν επιθυμεί να αλλάξει; (Αυτό είναι εξαγωγικό.) Ή, συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι στη λήψη αποφάσεων, με στόχο την ευημερία για όλους; (Περιεκτικό.)

Αυτό οδηγεί στη δημιουργία οικονομικών θεσμών που απαντούν σε θέματα όπως: έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να κατέχουν ιδιοκτησία ή μπορεί η κυβέρνηση να τους την αφαιρέσει; Μπορούν οι άνθρωποι να ιδρύσουν εταιρείες που μπορούν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν;

Αυτοί οι θεσμοί επηρεάζουν την επιλογή κινήτρων για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα είναι απρόθυμοι να ιδρύσουν επιχειρήσεις αν γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση τους το παίρνει (με τη βία ή με φόρους). Αντίθετα, αν οι θεσμοί το ενθαρρύνουν, τα επιχειρηματικά άτομα θα αναλάβουν δράση. Για παράδειγμα, η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε όχι μόνο με την εφεύρεση μιας πρακτικής ατμομηχανής, αλλά και με νέους θεσμούς: καλύτερους νόμους για τις εταιρείες και την προστασία των εφευρέσεων του καθενός (πνευματική ιδιοκτησία). Ο James Watt ήταν επιχειρηματίας.

Κλειδωμένο-ανοιχτά Περιεκτικό;

Η τεχνολογία blockchain μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι ενδιαφέρον. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια ηθική επιλογή που δεν είναι μόνο περιεκτική, αλλά κλειδωμένη-ανοιχτά περιεκτική. Με την ανάπτυξη της δημόσιας τεχνολογίας blockchain, δημιουργούμε οικονομικούς θεσμούς που εφαρμόζουν αυτή την ηθική επιλογή, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην ευημερία μιας κοινωνίας ή ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε "κλειδωμένους-ανοιχτούς" περιεκτικούς οικονομικούς θεσμούς με τη βοήθεια της τεχνολογίας blockchain, με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας μιας κοινωνίας.

Το έχουμε ήδη δει αυτό να συμβαίνει με το Bitcoin. Το Bitcoin είναι ένας κλειδωμένος-ανοιχτός περιεκτικός οικονομικός θεσμός. Βοήθησε κάποιους ανθρώπους να ευημερήσουν δίνοντάς τους έναν νέο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς αξίας κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα (αντί να βλέπουν τις οικονομίες τους να διογκώνονται στο μηδέν).

Το πρόβλημα των Δεδομένων

Η Μεγάλη, Κρυφή Οικονομία Δεδομένων

Εμείς, ως κοινωνία, ζούμε σε μια εποχή δεδομένων. Η οικονομία μας είναι όλο και περισσότερο μια οικονομία δεδομένων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αυτή η οικονομία διοικείται ουσιαστικά από εξαγωγικούς οργανισμούς (Facebook κ.ά.) με εξαγωγικές υπηρεσίες (οικονομικοί θεσμοί) που δρουν ενάντια στην ευημερία της κοινωνίας (το κίνητρο είναι μόνο ο πλουτισμός των μετόχων). Ας εμβαθύνουμε περισσότερο.

Το Facebook, η Google και οι παρόμοιες εταιρείες ανακάλυψαν πώς να βγάζουν πολλά χρήματα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σας για να πωλούν διαφημίσεις. Συγκεκριμένα: περισσότερα δεδομένα δημιουργούν πιο ακριβή Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), για καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις, για υψηλότερα έσοδα. Αυτό τις έκανε τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον πλανήτη.

Στην πορεία, τα δεδομένα έχουν γίνει ο πιο πολύτιμος πόρος στον κόσμο. Τα δεδομένα αποτελούν ήδη μια βιομηχανία αξίας έντεκα τρισεκατομμυρίων δολαρίων - το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Θα φτάσει το 25 τοις εκατό μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Είναι τεράστιο μέγεθος και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Το Facebook κ.ά. έχουν ένα αρμπιτράζ: διαθέτουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να μετατρέψουν τα δεδομένα σας σε αξία, ενώ εσείς (συνήθως) όχι. Γνωρίζουν ακριβώς την αξία των δεδομένων σας γι' αυτούς- εσείς δεν την γνωρίζετε- και έχουν ισχυρό κίνητρο να μην σας το πουν. Θέλουν τις πληροφορίες κρυμμένες.

Έχουμε ήδη μια οικονομία δεδομένων. Αλλά είναι μια σκιώδης οικονομία δεδομένων. Είναι τεράστια, αλλά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Η σημερινή οικονομία δεδομένων είναι ήδη τεράστια, αλλά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Είναι μια σκιώδης οικονομία δεδομένων.

Στρατηγική Υψηλού Επιπέδου για το Πρόβλημα Δεδομένων

Τι μπορεί να γίνει για το πρόβλημα δεδομένων; Μπορούμε να βασιστούμε στο πλαίσιο των Acemoglu και Robinson για την κοινωνική ευημερία, για μια προσέγγιση υψηλού επιπέδου:

 1. Ξεκινήστε με την ηθική επιλογή να δημιουργήσετε μια κλειδωμένη-ανοιχτά περιεκτική οικονομία δεδομένων.
 2. Εφαρμογή ως οικονομικός θεσμός: ένα κλειδωμένο-ανοικτά δημόσιο δίκτυο κοινής ωφέλειας για δεδομένα, με χρήση της τεχνολογίας blockchain.
 3. Το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει καταλυτικά στην ευημερία της κοινωνίας.

Η Οικονομία Δεδομένων Web3 είναι ο οικονομικός θεσμός (2) που βασίζεται στην ηθική επιλογή (1). Είναι ριζοσπαστική σκέψη στο πνεύμα του Adam Smith. Αλλά αν μπορέσουμε να το πετύχουμε, είναι μια πιο φωτεινή πορεία για την οικονομία των δεδομένων και, επομένως, για την κοινωνία.

Έμπνευση: Ανοίγοντας την Οικονομία του Χρήματος

Θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει; Πώς; Ας χρησιμοποιήσουμε την οικονομία του χρήματος ως έμπνευση. Η σκιώδης χρηματική οικονομία ήταν ο μακροχρόνιος κανόνας με τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργάζονται... προς όφελός τους. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν, η Wall Street γινόταν πλούσια.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το Bitcoin εμφανίστηκε από το πουθενά ως αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης αξίας. Ακολούθησε το Ethereum, για αποκεντρωμένες εφαρμογές. Στη συνέχεια ήρθε η Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi). Η Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi) απορροφά τη Wall Street, μία εφαρμογή τη φορά. Πρόκειται για κλειδωμένους-ανοικτά οικονομικούς θεσμούς. Μαζί, σχηματίζουν την Οικονομία των Token: μια διαφανή, χωρίς άδεια οικονομία χρήματος.

Άνοιγμα της Οικονομίας των Δεδομένων

Ακριβώς όπως το blockchain έχει ανοίξει το χρήμα, ας το χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τα δεδομένα. Ας δημιουργήσουμε μια διαφανή, χωρίς άδεια οικονομία δεδομένων που διατηρεί την ιδιωτικότητα. Πείτε το Οικονομία Δεδομένων Web3 .

Πώς το blockchain μπορεί να επανασχεδιάσει την οικονομία του χρήματος (επάνω σειρά) και την οικονομία των δεδομένων (κάτω σειρά).

Πώς θα Μπορούσε να Μοιάζει μια Οικονομία Δεδομένων;

Μοντέλο Οικονομίας με Token

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα απλό μοντέλο της Οικονομίας Token για έμπνευση. Στην Οικονομία Token, υπάρχει ένα βασικό στρώμα, το τελευταίο μίλι χρήσης και το οικονομικό τελευταίο μίλι (βλ. ακόλουθη εικόνα). Το βασικό στρώμα (κάτω σειρά) έχει μία αποθήκη αξίας και ένα αποθεματικό νόμισμα- μια πλατφόρμα εφαρμογών με μια μονάδα ανταλλαγής μέσω της αγοράς και πώλησης πραγμάτων- και μια πλατφόρμα χρηματοδότησης εφαρμογών. Στην κορυφή του βασικού στρώματος βρίσκεται το τελευταίο μίλι χρήσης (μεσαία σειρά), όπου για αποκεντρωμένες εφαρμογές. Το οικονομικό τελευταίο μίλι (πάνω σειρά) περιλαμβάνει θεματοφύλακες, συναλλακτήρια & αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) και εξόρυξη. Τα Tokens ρέουν μέσω της Οικονομίας Token.

Μοντέλο Οικονομίας Δεδομένων στο Web3

Μπορούμε να μοντελοποιήσουμε την Οικονομία Δεδομένων Web3 ως καθρέφτη της Οικονομίας Token. Το βασικό της στρώμα (κάτω σειρά) διαθέτει ένα αποθεματικό νόμισμα και μια αποθήκη αξίας, μια πλατφόρμα δεδομένων/περιουσιακών στοιχείων και μονάδα ανταλλαγής και μια πλατφόρμα χρηματοδότησης δεδομένων/περιουσιακών στοιχείων. Η χρήση του τελευταίου μιλίου της (μεσαία σειρά) περιλαμβάνει εφαρμογές επιστήμης δεδομένων / Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιούν δεδομένα. Το οικονομικό τελευταίο μίλι (επάνω σειρά) για την επιτήρηση δεδομένων και τη διαχείριση δεδομένων- αγορές δεδομένων και εφαρμογές δεδομένων * Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi) και δίκτυα υπηρεσιών αποθήκευσης / υπολογισμού. Τα tokens δεδομένων ρέουν μέσω της Οικονομίας Δεδομένων Web3.

Πώς θα Μπορούσαμε να Εφαρμόσουμε μια Οικονομία Δεδομένων;

Αρχιτεκτονική

Το Πρωτόκολλο Ocean έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως το υπόστρωμα βάσης για την Οικονομία Δεδομένων Web3. Η ακόλουθη εικόνα δείχνει την αρχιτεκτονική του (αριστερά). Ξεκινά με τον έλεγχο πρόσβασης στα δεδομένα με βάση το blockchain και τις υπηρεσίες δεδομένων. Καθορίζει ποιος μπορεί να διαβάσει, να γράψει ή να πραγματοποιήσει εκτέλεση στα δεδομένα. Ένα επίπεδο πιο πάνω είναι τα μεταδεδομένα, για να βοηθηθεί η δυνατότητα ανακάλυψης μέσω περιήγησης, αναζήτησης και φιλτραρίσματος. Τέλος, στο τελευταίο μίλι, είναι οι εφαρμογές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών δεδομένων, των κοινών δεδομένων και των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)/επιστήμης δεδομένων.

Παραλληλισμοί με τα ταξίδια, Κοινή Χρήση Αρχείων, DNS

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αρχιτεκτονική είναι παρόμοια με άλλα συστήματα, στα ταξίδια (πτήσεις, ξενοδοχεία), στην κοινή χρήση αρχείων και στο DNS. Υπάρχει μια λεπτή βάση δεδομένων κατά μήκος του πυθμένα που έχει ελάχιστη έκθεση στην ιδιωτικότητα. Ένα επίπεδο πιο πάνω, έχετε τα μεταδεδομένα όπου οι τοπικοί ιστότοποι φροντίζουν πραγματικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Στο ανώτερο επίπεδο βρίσκονται οι εφαρμογές του τελευταίου μιλίου.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των πτήσεων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αγοράσετε μια πτήση: μπορείτε να πάτε απευθείας στον ιστότοπο μιας αεροπορικής εταιρείας και να αγοράσετε απευθείας, ή να χρησιμοποιήσετε έναν αθροιστή όπως το Kayak ή το Expedia. Στο παρασκήνιο, όλοι εξετάζουν τα ίδια δεδομένα. Η Sabre είναι μια παγκόσμια βάση δεδομένων για όλες τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Η Kayak, η Expedia, η easyJet, η Air Canada κ.λπ. έχουν πρόσβαση σε αυτή την παγκόσμια βάση δεδομένων και με απλές χειραψίες στον υπολογιστή, έχετε ένα εισιτήριο για να διασχίσετε τον κόσμο.

Tokens Δεδομένων

Μπορούμε να πάμε την αρχιτεκτονική ένα βήμα παραπέρα με την κωδικοποίηση των ελέγχων πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων - αυτό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να κρατάει Bitcoin, Ether ή CryptoKitties - μπορεί επίσης να κρατάει τα δεδομένα σας. Για την ακρίβεια, κατέχει το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα (έναντι των ίδιων των δεδομένων). Αυτό το δικαίωμα ενσωματώνεται σε ένα token τύπου blockchain. Το πορτοφόλι για τα κρυπτονομίσματα σας, σας δίνει την επιμέλεια αυτού του δικαιώματος. Μπορείτε επίσης να μεταβιβάσετε αυτό το δικαίωμα απλά πατώντας "αποστολή" στο πορτοφόλι. Το αποτέλεσμα: τα πορτοφόλια για τα κρυπτονομίσματα γίνονται μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση δεδομένων.

Αυτά τα σημεία δεδομένων μπορεί να είναι εμπορεύσιμα ή μη εμπορεύσιμα: ERC20 ή ERC721. Μπορεί να διατίθενται με περιορισμένη ποσότητα ή να “κόβονται” νομίσματα συνεχώς ή να καίγονται (π.χ. σε μια καμπύλη δέσμευσης). Μπορούν να ομαδοποιούνται σε μεγαλύτερες ομάδες.

Εφαρμογές

Αυτή η ενότητα διερευνά εφαρμογές για μια Οικονομία Δεδομένων Web3, οι οποίες υποδεικνύουν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ευδοκιμήσουν, προς την κατεύθυνση της ευημερίας.

Αγορές Δεδομένων

Οι ιδιώτες και οι εταιρείες έχουν από καιρό κατανοήσει ότι τα δεδομένα τους μπορεί να είναι πολύτιμα. Όμως, οι εύλογες ανησυχίες τους για τον έλεγχο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής εμπόδισαν τις προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας για αγορές για την πώληση των δεδομένων τους:

 • Έλεγχος. Οι δυνητικοί πωλητές δεδομένων είναι απρόθυμοι να παραδώσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, καθώς όταν αυτά "ξεφύγουν" από τις εγκαταστάσεις τους δεν γνωρίζουν πού θα καταλήξουν ή πού θα χρησιμοποιηθούν.
 • Απόρρητο. Οι πωλητές δεδομένων διστάζουν να πουλήσουν δεδομένα που θεωρούν ιδιωτικά, επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα γι' αυτούς ή επειδή ανησυχούν για πρόστιμα λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως ο ΓΚΠΔ.

Το Ocean έχει σχεδιαστεί για να ξεπεράσει αυτές τις ανησυχίες:

 • Έλεγχος. Στα κρυπτονομίσματα, έχουμε δει την άνοδο των αποκεντρωμένων συναλλακτηρίων token, όπου ο μεσάζων δεν ελέγχει τα tokens. Το Ocean εφαρμόζει την ίδια προσέγγιση στους αγορές δεδομένων.
 • Απόρρητο. Το Ocean προσφέρει λύση και εδώ. Μπορείτε να έχετε αγορές για να αγοράζετε και να πουλάτε ιδιωτικά δεδομένα, χωρίς να θίγετε το απόρρητο. Αυτό ακούγεται παράδοξο με την πρώτη ματιά! Το κόλπο είναι να φέρουμε τον υπολογισμό στα δεδομένα. Είναι μόνο για τα "μάτια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)".

Μπορούμε επίσης να αποκτήσουμε νέα χαρακτηριστικά για τις αγορές δεδομένων, αξιοποιώντας τις υποδομές των κρυπτονομισμάτων και τις ιδέες των Ριζοσπαστικών Αγορών:

 • Αυτόματα συναλλακτήρια δεδομένων. Φανταστείτε ότι έχετε χιλιάδες ή και εκατομμύρια σύνολα δεδομένων. Η πλειονότητα θα έχει μόνο μικρό όγκο πωλήσεων. Αυτό δεν πειράζει! Απλά βάλτε κάθε token σε ένα αποκεντρωμένο συναλλακτήριο όπως το Uniswap (2 tokens ταυτόχρονα) ή το Balancer (n tokens ταυτόχρονα), προσθέστε λίγη ρευστότητα και τώρα έχετε ρομπότ που είναι πάντα εκεί για να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάθε σύνολο δεδομένων.
 • Συγκέντρωση. Θα δούμε χαρτοφυλάκια δεδομένων προς πώληση, δείκτες για πολλές ροές δεδομένων και θα δούμε συγκεντρώσεις δεδομένων, αποθήκευσης και υπολογισμού ταυτόχρονα. Κάθε στοιχείο της συγκέντρωσης θα είναι ένα token (ή μια άλλη συγκέντρωση!).
 • Τιμολόγηση: Δημοπρασίες Καναλιών. Οι δημοπρασίες καναλιών συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία των Ολλανδικών δημοπρασιών (δυναμική της τιμής προς τα κάτω) και των αγγλικών δημοπρασιών (τιμή προς τα πάνω).
 • Τιμολόγηση: Καμπύλες δέσμευσης. Αυτές παρέχουν μέσα για την εύκολη τιμολόγηση δεδομένων όπου η τιμή αυξάνεται με τη ζήτηση (συλλογισμός: πλεονέκτημα πρώιμης κίνησης) ή μειώνεται με τη ζήτηση (συλλογισμός: φθηνότερο σε κλίμακα).
 • Τιμολόγηση: Φόροι Harberger. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες ιδέες του Radical Markets, όπως οι φόροι Harberger, οι οποίοι προσφέρουν μια επιλογή κάπου μεταξύ ενοικίασης και ιδιοκτησίας. Είναι σαν το

https://thisartworkisalwaysonsale.com/

 • , αλλά για δεδομένα.

Αυτή η ανάρτηση και αυτή η ανάρτηση διερευνούν περαιτέρω την τιμολόγηση δεδομένων.

Φόροι Harberger σε έργα τέχνης. https://thisartworkisalwaysonsale.com/, από τον @simondlr. Μπορεί να εφαρμοστεί και στα δεδομένα!

Αποκεντρωμένες Εφαρμογές (DApps) Επιστήμης Δεδομένων

Το "τελευταίο μίλι Χρήσης" της Οικονομίας Δεδομένων Web3 ξεκινά με το υπάρχον οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) : γλώσσες/πλατφόρμες όπως η Python και η Conda, βιβλιοθήκες Τεχνικής Νοημοσύνης (AI)/Εκμάθησης Μηχανής (ML) όπως η scikit-learn και η Tensorflow, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)/Εκμάθησης Μηχανής (ML) βασισμένες σε Γραφικό Περιβάλλον Χρήστη (GUI), όπως τα Jupyter Notebooks ή το Azure ML Studio, και άλλα μέρη της υποδομής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Καθένα από αυτά μπορεί να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση σε υποστρώματα δεδομένων Web3 και στις αγορές δεδομένων.

Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Περισσότερα δεδομένα, όπως η πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα με ταυτόχρονη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής
 • Κρυπτο-ασφαλής προέλευση των δεδομένων και
 • Νέες ευκαιρίες εισοδήματος.

Αυτή η ανάρτηση έχει λεπτομέρειες.

Φύλαξη και Διαχείριση Δεδομένων

Χρησιμοποιώντας tokens δεδομένων Ocean, τα υπάρχοντα υλικά πορτοφόλια, όπως το Trezor, μπορούν να κρατούν δεδομένα και να τα στέλνουν σε άλλους (να μοιράζονται δεδομένα). Αυτό υποδεικνύει διαχείριση δεδομένων επιχειρηματικού επιπέδου. Αντί όλοι σε μια εταιρεία να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, ή ίσως κάποια άτυπη κοινή χρήση κλειδιών μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων, θα μπορούσε να επισημοποιηθεί, όπως η πολλαπλή υπογραφή μεταξύ πέντε ατόμων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν ψηφιακά εγγενείς και να μειώσουν τις παραβιάσεις δεδομένων. Συμπληρώνει άλλες πλατφόρμες blockchain για επιχειρήσεις, όπως το Πρωτόκολλο Baseline που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η διαχείριση δεδομένων με βάση το Ocean μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για επιχειρήσεις, αλλά σε κάθε μέγεθος οργανισμού, από μικρό έως μεγάλο: προσωπικά (διαχείριση προσωπικών δεδομένων), Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις (σκεφτείτε τους συνεταιρισμούς δεδομένων μέσω των δεδομένων Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Οργανώσεων) (DAOs), πόλεις (σκεφτείτε τις έξυπνες πόλεις) και έθνη (σκεφτείτε τη GAIA-X). Αυτή η ανάρτηση έχει λεπτομέρειες.

Ιδρύματα, Σωματεία και Συνεταιρισμοί Δεδομένων

Η διαχείριση δεδομένων με βάση το Ocean μπορεί να μεταβεί από έναν μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, μέσω πορτοφολιών πολλαπλών υπογραφών, σε έναν μεγαλύτερο αριθμό, μέσω Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Οργανώσεων (DAOs). Πείτε τες Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις (DAOs) Δεδομένων. Οι Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις (DAOs) δεδομένων μπορούν να υλοποιήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις για μια ποικιλία πιθανών μορφών: ιδρύματα δεδομένων, σωματεία δεδομένων και συνεταιρισμοί δεδομένων.

Για παράδειγμα, φανταστείτε να γίνετε μέλος ενός "Συνεταιρισμού Τοποθεσίας" με 100,000 άλλους Βερολινέζους, όπου ο Συνεταιρισμός διαθέτει μια χούφτα υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης για την εμπορία και την πώληση της τοποθεσίας σας σε πραγματικό χρόνο με βάση το FOAM (μαζί με 99,999 άλλους), εξασφαλίζοντας μια καλή τιμή και τη δεοντολογική και νόμιμη χρήση των δεδομένων σας. Τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας, τον σχεδιασμό της αστικής συγκοινωνίας, τις συστάσεις και (μόνο αν το επιτρέπει ο συνεταιρισμός σας!) τη διαφήμιση με στόχο την τοποθεσία. Θυμηθείτε το αρμπιτράζ που έχουν το Facebook κ.ά.: διαθέτουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να μετατρέψουν τα δεδομένα σας σε αξία- ενώ εσείς συνήθως όχι. Οι Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις (DAOs) δεδομένων, όπως οι Συνεταιρισμοί Τοποθεσίας, το αλλάζουν αυτό, καθιστώντας εύκολη για τους απλούς πολίτες τη νομισματοποίηση των δεδομένων τους, χωρίς να τους εκμεταλλεύονται, επειδή τα συμφέροντα είναι ευθυγραμμισμένα.

Το κίνημα του Radical Markets προωθεί εδώ και καιρό τις συλλογικές διαπραγματεύσεις γύρω από τα δεδομένα. Οι Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Οργανώσεις (DAOs) δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του οράματος, ως βασικό κομμάτι του ευρύτερου οράματος για μια Οικονομία Δεδομένων Web3.

Αποκεντρωμένη Οικονομία++

Η υποδομή δεδομένων Web3 προσφέρει ευκαιρίες στην Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi) πέρα από τις αγορές δεδομένων.

 • Χρηματοοικονομικές αλυσίδες εφοδιασμού. Η ροή tokens συμβολαίων της Centrifuge συναντά τη ροή των tokens δεδομένων του Ocean.
 • Και άλλα. Ασφάλιση δεδομένων σε μορφή token, προσφορά συνόλων δεδομένων σε μορφή ICO, δανεισμός/επιτόκιο δεδομένων για τα ίδια τα δεδομένα, και σταθερά νομίσματα με εγγύηση σύνολα δεδομένων. Οι ευκαιρίες είναι ευρείες.

Αυτή η ανάρτηση έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συμπέρασμα

Η κοινωνία έχει εξαρτηθεί από τα δεδομένα και την αναδυόμενη οικονομία των δεδομένων. Ωστόσο, επί του παρόντος έχουμε μια σκιώδη οικονομία δεδομένων, η οποία είναι εξαγωγική και εμπλουτίζει έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Εάν η κοινωνία πρόκειται να ευημερήσει μέσα σε μια οικονομία δεδομένων, χρειαζόμαστε η οικονομία να είναι κλειδωμένα-ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς: μια Οικονομία Δεδομένων Web3.

Το Ocean Protocol είναι η υποδομή που θα τροφοδοτήσει την Οικονομία Δεδομένων Web3. Οδηγεί σε εφαρμογές όπως:

 • Αγορές δεδομένων για την πώληση δεδομένων, όπου ο ιδιοκτήτης των δεδομένων διατηρεί το απόρρητο και τον έλεγχο- τάξεις μεγέθους περισσότερα δεδομένα προς πώληση- και με νέα προαιρετικότητα για την τιμολόγηση των δεδομένων.
 • Περισσότερα δεδομένα, αποδεικτικά στοιχεία για τα δεδομένα και νέες ευκαιρίες νομισματοποίησης για τις υπάρχουσες ροές εργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)/Εκμάθηση Μηχανής (ML).
 • Κρυπτο-ασφαλής φύλαξη και διαχείριση δεδομένων, για ιδιώτες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, πόλεις, ακόμη και κράτη.
 • Ευκολότερη υλοποίηση σωματείων, ιδρυμάτων και συνεταιρισμών δεδομένων, όπως οι συνεταιρισμοί τοποθεσίας.

Ο "ριζοσπάστης" γνωστός ως Adam Smith επανεξέτασε τις βιομηχανικές οικονομίες. Ας ξανασκεφτούμε τις οικονομίες των δεδομένων. Η κοινωνία θα είναι καλύτερη γι' αυτό.


Ακολουθήστε το Ocean Protocol μέσω του Newsletter και του Twitter, συνομιλήστε μαζί μας στο Telegram ή το Discord και δημιουργήστε στο Ocean ξεκινώντας από τα έγγραφά μας.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Radical Markets and the Data Economy

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Trent McConaghy

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 05 Μαρτίου 2020