5 min read

Το Ocean στο Moonriver

Το Ocean στο Moonriver
Τα έξυπνα συμβόλαια του Πρωτοκόλλου Ocean και του Ocean Market βρίσκονται στο κορυφαίο EVM Kusama Parachain, για να ξεκλειδώσουν την Οικονομία Δεδομένων Web3 για το οικοσύστημα Polkadot.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής πολλαπλών αλυσίδων του Ocean, αναπτύξαμε την τεχνολογία τουOcean στο Moonriver.

Το Moonriver είναι η κορυφαία αλυσίδα συμβατή με EVM στο οικοσύστημα Kusama / Polkadot. Αυτό της παρέχει εξαιρετική ασφάλεια και διαλειτουργικότητα μεταξύ των αλυσίδων, η οποία θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Το Moonriver είναι ένα parachain (υπο-αλυσίδα) που αξιοποιεί την ασφάλεια της αλυσίδας αναμετάδοσης Kusama (μητρική αλυσίδα). Είναι αδελφή της επερχόμενης αλυσίδας Moonbeam, ενός parachain της αλυσίδας αναμετάδοσης Polkadot. Το Kusama στοχεύει σε γρήγορες δοκιμές και εφαρμογές μακράς διάρκειας, ενώ το Polkadot στοχεύει σε πιο αργές εφαρμογές μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Moonriver τέθηκε σε λειτουργία στις 26 Αυγούστου του 2021. Η απήχησή του είναι ήδη εντυπωσιακή: μέσα σε τρεις εβδομάδες, έφτασε το 1 εκατομμύριο συναλλαγές και τις 100 χιλιάδες διευθύνσεις πορτοφολιών. Μιάμιση εβδομάδα αργότερα, οι συναλλαγές είχαν διπλασιαστεί σε 2 εκατομμύρια. Έχει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια σε εφαρμογές DeFi και άλλα 270 εκατ. δολάρια δεσμευμένα σε collator κλείδωμα, κάτι εξαιρετικό για οποιοδήποτε δίκτυο, πόσο μάλλον για ένα τόσο νεαρό.

Η βασική ομάδα του Ocean και η βασική ομάδα του Moonriver / Moonbeam (PureStake) συνεργάζονται από τον Ιανουάριο του 2021. Τον Απρίλιο, η βασική ομάδα του Ocean ανέπτυξε τα συστατικά του Ocean backend και το frontend του Ocean Market στο Moonbase Alpha δοκιμαστικό δίκτυο και στη συνέχεια μοιράστηκε αυτή τη δουλειά στην εκδήλωση της κοινότητας Moonbeam #Illuminate21. Οι ομάδες συνεργάστηκαν στενά για να διορθώσουν μικρές ατέλειες. Η ανάπτυξη του Ocean στο Moonriver είναι το πρώτο σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο σε αυτή τη συνεργασία και ως μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος Ocean - Polkadot.

Το Ocean και το Polkadot μεγάλωσαν μαζί. Οι δημιουργοί του Ocean (και πριν από αυτό του BigchainDB και του ascribe) και οι δημιουργοί του Kusama / Polkadot συνεργάζονται από την εποχή του Ethereum το 2014, μέσω της ίδρυσης του Parity (το γένος Ethcore) και του Web3 Foundation, από τους ελέγχους ασφαλείας μέχρι τη στρατηγική προώθησης στην αγορά, και πάντα με γνώμονα την ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Το 2017, ο ιδρυτής του Ocean, Trent McConaghy, παρουσίασε το όραμα "The Web3 Data Economy" στο εναρκτήριο συνέδριο Web3 Summit, που διοργανώθηκε από το Web3 Foundation [διαφάνειες] [βίντεο] [ανάρτηση στο ιστολόγιο]. Η ανάπτυξη του Ocean Moonriver κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα στο οικοσύστημα του Web3 Foundation.

Το Moonriver είναι πλήρως συμβατό με το Ethereum, γεγονός που του επιτρέπει να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια Ethereum και να χρησιμοποιεί tokens ERC20 τύπου Ethereum. Πρόκειται για μια αλυσίδα Απόδειξης Κλειδώματος με έναν σύγχρονο αλγόριθμο συναίνεσης που βασίζεται στην τεχνολογία Parity Substrate. Αυτό της επιτρέπει να έχει χαμηλές χρεώσεις gas και χαμηλή καθυστέρηση σε σύγκριση με το κύριο δίκτυο του Ethereum.

Το πρώτο σύνολο δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο Moonriver.

Με την ανάπτυξη του Ocean στο Moonriver, αυτό σημαίνει:

  • Οι χρήστες του Ocean Market μπορούν να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν, να διακινούν και να καταναλώνουν στοιχεία δεδομένων στο Moonriver.
  • Οι κατασκευαστές αγορών δεδομένων και άλλοι προγραμματιστές dApp μπορούν να χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες Ocean (ocean.js, ocean.py) και τα στοιχεία frontend (market) με το Moonriver.
  • Οι κάτοχοι των token μπορούν να μεταφέρουν το OCEAN στο κύριο δίκτυο του Ethereum στο OCEAN στο Moonriver και πίσω χρησιμοποιώντας τη γέφυρα AnySwap.

Τα συστατικά του Ocean που υποστηρίζονται στο Moonriver περιλαμβάνουν: (για υπηρεσίες δεδομένων), Aquarius (κρυφή μνήμη μεταδεδομένων) και Ocean Subgraph (ερωτήματα του The Graphj). Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Υποστηριζόμενα Δίκτυα.

Νοητικό Μοντέλο Διασταυρούμενης Αλυσίδας

Το Ocean έχει πλέον αναπτυχθεί σε τέσσερα δίκτυα παραγωγής: Το κύριο δίκτυο του Ethereum, το Polygon (Matic), το Binance Smart Chain (BSC) και το (νέο) Moonriver.

Ένας χρήστης του Ocean Market μπορεί να κάνει κλικ στην προτίμηση δικτύου στην επάνω δεξιά γωνία και να αλλάξει τις αλυσίδες για τις οποίες θα ήθελε να βλέπει τα περιουσιακά στοιχεία. Το Moonriver βρίσκεται τώρα σε αυτή τη λίστα και επιλέγεται από προεπιλογή για όλους τους νέους χρήστες.

Τα προεπιλεγμένα δίκτυα περιλαμβάνουν τώρα το Moonriver.

Σε κάθε ένα από αυτά τα δίκτυα, τα tokens στο δίκτυο έχουν πραγματική αξία, οπότε πρέπει να υπάρχουν γέφυρες tokens μεταξύ των δικτύων. Για το Moonriver αυτό είναι:

  • Το OCEAN στο κύριο δίκτυο του Ethereum γεφυρώνεται ως OCEAN στο Moonriver.
  • Το ETH για τα τέλη gas στο κύριο δίκτυο του Ethereum αντιστοιχεί στο MOVR για τα τέλη gas στο Moonriver.
Το MOVR είναι το εγγενές token στο Moonriver που χρησιμοποιείται για τα τέλη gas.

Για τους προγραμματιστές dApp, όπως και με άλλα δίκτυα, στο ocean.js το Moonriver chainId μεταβιβάζεται στον ConfigHelper για να λάβει όλα τα απαιτούμενα endpoints για την αρχικοποίηση του Ocean, ενώ στο ocean.py η αντίστοιχη διεύθυνση URL RPC πρέπει να οριστεί ως παράμετρος config του network.

Πόροι για το Ocean* Moonriver

"Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι το μοντέλο web2 είναι σπασμένο, με τεράστιες συγκεντρώσεις δεδομένων και ισχύος στα χέρια ενός πολύ μικρού αριθμού κεντροποιημένων οντοτήτων. Η μοναδική εφαρμογή της τεχνολογίας web3 από το Ocean για τη δημιουργία ανοικτών και αποκεντρωμένων αγορών δεδομένων δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός για την αποφυγή αυτών των καταχρήσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το Ocean για να εκδημοκρατίσουμε την πρόσβαση στα δεδομένα και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και λιγότερο χειραγωγούμενου διαδικτυακού περιβάλλοντος για όλους".

-Derek Yoo, Ιδρυτής του Moonbeam.

"Είναι υπέροχο συναίσθημα να βλέπεις να υλοποιείται κάτι που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Αυτή είναι μια από αυτές τις μέρες. Η ομάδα του PureStake υπήρξε εξαιρετικός συνεργάτης για να φέρει το Ocean στο Moonriver και στο ευρύτερο οικοσύστημα Kusama / Polkadot".

-Trent McConaghy, Ιδρυτής του Πρωτοκόλλου Ocean


Σχετικά με το Πρωτόκολλο Ocean

Η αποστολή του Πρωτοκόλλου Ocean είναι να δώσει το έναυσμα για μια οικονομία δεδομένων Web3 που θα αγγίξει τον κόσμο, δίνοντας την εξουσία πίσω στους ιδιοκτήτες των δεδομένων και επιτρέποντας στους ανθρώπους να αποκομίσουν αξία από τα δεδομένα για να βελτιώσουν τον κόσμο μας.

Επισκεφθείτε το oceanprotocol.com για να μάθετε περισσότερα.

Twitter | LinkedIn | Blockfolio | Ιστολόγιο | YouTube | Reddit | Telegram | Discord

Χάρη στον Matthias Kretschmann.

Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): Ocean’s on Moonriver

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Ocean Protocol Team

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 06 Οκτωβρίου 2021