7 min read

Το Πρωτόκολλο Aave V2

Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε... V2 του Aave Protocol στο mainnet! Το Aave Protocol V1 ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, με στόχο την απελευθέρωση της αξίας του DeFi και τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
Το Πρωτόκολλο Aave V2

Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε... V2 του Aave Protocol στο mainnet!

Το Aave Protocol V1 ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, με στόχο την απελευθέρωση της αξίας του DeFi και τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Το πρωτόκολλο αναπτύχθηκε γρήγορα σε μέγεθος αγοράς άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε λιγότερο από 6 μήνες, ανάπτυξη ρεκόρ για τον χώρο του DeFi! Το V1 έφερε στην αγορά καινοτομίες όπως τα Flash Loans και τα aTokens ως νέους τρόπους για να ξεκλειδώσουν κεφάλαια που είχαν προηγουμένως κλειδωθεί στο DeFi και να παρέχουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό χωρίς άδεια.

Το πρωτόκολλο Aave έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης με την παράδοση των κλειδιών διαχείρισης στην κοινότητα. Το ήθος του Aave είναι ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι όπως σας αρέσει, και με μια λειτουργική διακυβέρνηση και "Aavenomics", το μέλλον του πρωτοκόλλου είναι στα χέρια σας.

Αυτή την εβδομάδα το πρωτόκολλο Aave έφτασε σε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο, με $1 δις σε όγκο δανείων Flash! Λόγω της προμήθειας 0.09% για τα Flash Loans, αυτό δημιούργησε επιπλέον 906 χιλιάδες δολάρια που πηγαίνουν για την ανταμοιβή των καταθετών από την έναρξη της V1.

Σήμερα, η ομάδα Genesis είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει μερικά νέα χαρακτηριστικά Aavesome για να ξεκλειδώσετε περισσότερη αξία στο DeFi και να κάνετε τη συνολική εμπειρία πιο απρόσκοπτη.

Η ομάδα Genesis είναι ενθουσιασμένη με αυτή την αναβάθμιση και τα σχόλιά σας κατά τη διάρκεια της φάσης V1 αποτέλεσαν την έμπνευση για αυτές τις ενημερώσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το V2, μπορείτε να διαβάσετε το Whitepaper.

Τι νέο έχει το V2;

Ανταλλαγή αποδόσεων & εξασφαλίσεων

Στο DeFi, τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση ήταν δεσμευμένα, αλλά τώρα με το V2 είναι ελεύθερα προς διαπραγμάτευση. Οι χρήστες μπορούν να εμπορεύονται τα κατατεθειμένα περιουσιακά στοιχεία τους, σε όλα τα νομίσματα που υποστηρίζονται από το πρωτόκολλο Aave, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ως εγγύηση. Η ανταλλαγή εξασφαλίσεων μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποφυγή ρευστοποιήσεων. Εάν η τιμή της εξασφάλισής σας αρχίσει να πέφτει, για παράδειγμα, μπορείτε απλά να την ανταλλάξετε με ένα stablecoin, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τις διακυμάνσεις των τιμών και την πιθανή ρευστοποίηση. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει επίσης να ανταλλάσσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία για να λαμβάνετε τις καλύτερες αποδόσεις στην αγορά, δημιουργώντας ουσιαστικά την πρώτη αγορά για την εμπορία εξασφαλίσεων και αποδόσεων στο DeFi.

Αναβαθμισμένα δάνεια Flash

Τα Flash Loans ήταν η πρώτη επιλογή δανείου με υποεξασφάλιση που αναστάτωσε τον χώρο των DeFi, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών καινοτόμων εργαλείων και "λεφτά lego". Τα Flash Loans συνέχισαν να εμπνέουν ιδέες για να γίνουν δυνατά νέα χαρακτηριστικά στο Aave V2.

Αποπληρωμή με εξασφάλιση

Πριν από την V2, αν ένας χρήστης ήθελε να χρησιμοποιήσει μέρος της εγγύησής του για να αποπληρώσει ένα δάνειο, έπρεπε πρώτα να αποσύρει την εγγύηση, να τη χρησιμοποιήσει για να αγοράσει το δανειζόμενο περιουσιακό στοιχείο και, τέλος, να αποπληρώσει το χρέος και να ξεκλειδώσει την κατατεθειμένη εγγύηση. Αυτό απαιτεί τουλάχιστον 4 συναλλαγές σε πολλαπλά πρωτόκολλα, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα και καθιστώντας συνολικά μια όχι και τόσο απρόσκοπτη εμπειρία. Αυτή η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να κλείνουν τις θέσεις δανείων τους πληρώνοντας απευθείας με τις εξασφαλίσεις τους σε μόλις 1 συναλλαγή - ομαλά και απλά.

Ρευστοποιήσεις flash

Προηγουμένως, ένας εκκαθαριστής έπρεπε να έχει κεφάλαιο στο δικό του πορτοφόλι ή να το αντλήσει από κάπου αλλού προκειμένου να ρευστοποιήσει μια θέση και να λάβει το μπόνους ρευστοποίησης. Τα δάνεια Flash είναι ένας μεγάλος εξισορροπητικός παράγοντας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προσφέρει το DeFi. Με το Aave V2, οι εκκαθαριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Flash Loans για να δανειστούν με flash το κεφάλαιο από το ίδιο το πρωτόκολλο Aave προκειμένου να εκτελέσουν μια εκκαθάριση.

Δάνεια παρτίδας Flash

Τα δάνεια Flash γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Με την V1, οι δανειολήπτες Flash μπορούσαν να δανειστούν μόνο ένα νόμισμα κάθε φορά. Τα δάνεια Flash Batch επιτρέπουν στους προγραμματιστές να εκτελέσουν ένα δάνειο Flash με πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία μέσα στο ίδιο tx. Αυτό σημαίνει ότι ένας Flash-δανειολήπτης μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλη τη ρευστότητα του πρωτοκόλλου.

Tokenization Χρέους

Στο V2, οι θέσεις χρέους μετατρέπονται σε tokens, οπότε οι δανειολήπτες θα λαμβάνουν tokens που αντιπροσωπεύουν το χρέος τους. Αυτή η μετατροπή του χρέους σε tokens επιτρέπει την εγγενή ανάθεση πίστωσης στο πρωτόκολλο Aave και επιτρέπει στους δανειολήπτες να διαχειρίζονται τη θέση χρέους τους από τα ψυχρά πορτοφόλια.

Αντιπροσωπεία μητρικής πίστωσης

Τα δάνεια με υποεξασφάλιση στο DeFi είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος για να ανοίξει η πρόσβαση σε ρευστότητα χωρίς να απαιτείται υπάρχον κεφάλαιο, και η Native Credit Delegation θα επεκταθεί σε αυτό με την V2.

Η εξουσιοδότηση πίστωσης εισήχθη τον Ιούλιο και στη συνέχεια, η πρώτη εξουσιοδότηση πίστωσης στο πρωτόκολλο Aave προς την DeversiFi έγινε το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας το OpenLaw για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Η Credit Delegation έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, και τώρα το Aave V2 την καθιστά εγγενή! Η Credit Delegation έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να είναι ίδρυμα, επιχείρηση, ΜΚΟ, συναλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (όπως το DeversiFi) και πολλά άλλα, ανοίγοντας το DeFi ως πηγή ρευστότητας στον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό κόσμο. Η CD επιτρέπει στους εξουσιοδοτητές να κερδίζουν επιπλέον απόδοση επιπλέον της απόδοσης που ήδη κερδίζουν από το πρωτόκολλο και στους δανειολήπτες να έχουν πρόσβαση σε ένα δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προσθέσουμε την Εκχώρηση Πίστωσης στο UI, αλλά προς το παρόν, αν είστε προγραμματιστής, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο και να το δοκιμάσετε μόνοι σας.

Βελτιστοποιήσεις gas

Όποιος χρησιμοποιεί το Ethereum πρόσφατα, πιθανόν να έχει παρατηρήσει κάποια συμφόρηση του δικτύου και υψηλές τιμές gas για τις συναλλαγές. Για να βοηθήσει στον μετριασμό αυτού του κόστους, το Aave V2 εισάγει βελτιστοποιήσεις gas, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών του πρωτοκόλλου έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις!

Δανεισμός με σταθερό & κυμαινόμενο επιτόκιο

Το DeFi έχει ως στόχο να σας δώσει περισσότερες επιλογές, ώστε να μπορείτε να έχετε αυτό που θέλετε από τη χρηματοδότηση. Με το Aave V2, οι δανειολήπτες μπορούν να έχουν ταυτόχρονα μια σταθερή θέση δανεισμού και μια μεταβλητή θέση δανεισμού, με το ίδιο υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, από το ίδιο πορτοφόλι. Αυτό δίνει στους δανειολήπτες περισσότερες επιλογές και ευελιξία για τη θέση δανεισμού τους, ενώ οι δανειολήπτες εξακολουθούν να είναι σε θέση να εναλλάσσονται μεταξύ του μεταβλητού και του σταθερού επιτοκίου ανά πάσα στιγμή.

Αποκεντρωμένη πρόσβαση στο V2

Στο πνεύμα της αποκέντρωσης, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Aave V2 απευθείας από:

Εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε πώς θα είναι τα οικονομικά σας, και αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στα οικονομικά εργαλεία και υπηρεσίες του Aave απευθείας από τα αγαπημένα σας πορτοφόλια και πλατφόρμες.

Μετάβαση της ρευστότητας στην V2

Πρόσφατα ψηφίστηκε το AIP-3 για να γίνει η μετάβαση από την V1 στη V2 πιο απρόσκοπτη. Με τη χρήση ενός εργαλείου μετάβασης που τροφοδοτείται από το Flash Loan, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν τη μετάβαση χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν τις θέσεις των δανείων τους στην V1.

Αυτό το εργαλείο μετάβασης θα εισαχθεί αργότερα, οπότε αν έχετε θέσεις V1, δεν χρειάζεται να τις κλείσετε.

Ασφάλεια & έλεγχοι

Η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο Aave. Η τυπική επαλήθευση ολοκληρώθηκε από την Certora και μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ.

Το Aave V2 έχει ελεγχθεί από τις MixBytes, CertiK, ConsenSys Diligence και PeckShield, η οποία περιλαμβάνει μια πρόσθετη έκθεση ελέγχου στα κινεζικά. Το Aave είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο που το κάνει αυτό, απευθυνόμενη έτσι στην αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά. Ένας 5ος έλεγχος από την Sigma Prime θα πραγματοποιηθεί σύντομα και θα είναι επίσης διαθέσιμος στο κοινό.

Εκτός από τους ελέγχους των έξυπνων συμβολαίων, το Aave συνεργάζεται με την Gauntlet για να δοκιμάσει την οικονομική υποδομή του πρωτοκόλλου: ανθεκτικότητα σε επιθέσεις από κακούς παράγοντες καθώς και κίνητρα για τους έντιμους συμμετέχοντες. Μια έκθεση αξιολόγησης κινδύνου αγοράς θα παρουσιάσει τους κινδύνους αγοράς και ρευστότητας των περιουσιακών στοιχείων του Aave, καθώς και τις επιδόσεις τους σε ακραία σενάρια με βελτιστοποιημένες προτάσεις παραμέτρων. Περαιτέρω ανάλυση θα αξιολογήσει τον κίνδυνο συμφόρησης του Ethereum και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει το Aave πιο ανθεκτικό.

Αλλαγές του συντελεστή εφεδρείας και των παραμέτρων

Ο χώρος DeFi γνώρισε απίστευτη ανάπτυξη και δοκιμές μάχης που οδήγησαν σε μείωση του κινδύνου σε ολόκληρη την Αγορά Aave. Επιπλέον, το οικοσύστημα Aave είναι ώριμο με μια εμπλεκόμενη και εκπαιδευμένη κοινότητα. Η V2 ωθεί ορισμένα από τα τρέχοντα όρια δανεισμού του Aave με βελτιστοποίηση των παραμέτρων κινδύνου:

  • Αύξηση της ικανότητας εξασφάλισης για USDC, BAT, LINK, UNI, WBTC και WETH
  • Φθηνότερα επιτόκια δανεισμού σε σταθερό νόμισμα κάτω από τη βέλτιστη χρήση

Η V2 εισάγει επίσης έναν παράγοντα αποθεματικού για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του DAO. Ο συντελεστής αποθεματικού κατανέμει ένα μερίδιο του εισοδήματος του πρωτοκόλλου στο αποθεματικό του οικοσυστήματος. Αυτό το αποθεματικό χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του DAO και την πληρωμή των συνεισφερόντων. Ένα από τα βασικά έξοδα του DAO είναι η επιβράβευση αυτών που κλειδώνουν σε μονάδες ασφαλείας (Safety Module Stakers) που καλύπτουν τον κίνδυνο του ελλείμματος. Ως εκ τούτου, ο συντελεστής αποθεματικού είναι επίσης ένα ασφάλιστρο κινδύνου και έτσι βαθμονομείται με βάση τον συνολικό κίνδυνο του περιουσιακού στοιχείου.

Σας ευχαριστούμε που είστε μέρος του ταξιδιού

Το Aave συνεργάστηκε με την Coingecko για έναν επικό διαγωνισμό:

  • Με 5000 candies κερδίζετε ένα πακέτο Aave Ultraswag με 1 σακίδιο πλάτης, 1 μπλουζάκι, 1 σκούφο και ένα ειδικό NFT "Aave-Chan" (10 μονάδες)!
  • Με 1500 candies παίρνετε μια ειδική έκδοση Aave-Chan NFT (490 μονάδες)

Επιπλέον, για τον εορτασμό της έναρξης λειτουργίας της V2, οι πρώτες 100 διευθύνσεις που θα χρησιμοποιήσουν τη V2 και θα καταθέσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δολαρίων για τουλάχιστον 10 ημέρες θα λάβουν ένα ξεχωριστό NFT "πρωτοπόρων" σε συνεργασία με την POAP!

Η ομάδα Genesis ανυπομονεί να ακούσει τη γνώμη σας για τη V2! Μη διστάσετε να συμμετάσχετε στον διακομιστή Aave Discord, να ακολουθήσετε το Aave στο twitter και να συμμετάσχετε στο φόρουμ διακυβέρνησης για να μάθετε και να συζητήσετε τις μελλοντικές ενημερώσεις του πρωτοκόλλου.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): The Aave Protocol V2

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Aave Blog

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 03 Δεκεμβρίου 2020