3 min read

Υπολογισμός σε Δεδομένα του Ocean Κυκλοφορία v2

Υπολογισμός σε Δεδομένα του Ocean Κυκλοφορία v2
Ξεκλείδωμα Ιδιωτικών Δεδομένων με ταυτόχρονη Διατήρηση του Απορρήτου

Η ομάδα του Πρωτοκόλλου Ocean στοχεύει να τροφοδοτήσει μια οικονομία ανοικτών δεδομένων, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες και τους καταναλωτές δεδομένων να ανταλλάσσουν και να νομισματοποιήσουν δεδομένα με ασφάλεια. Έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες προγραμματισμού, δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα χιλιάδων ατόμων και συνάπτοντας συνεργασίες με οργανισμούς που πιστεύουν στο όραμά μας. Τώρα, μετά από σχεδόν 3 χρόνια σε αυτό το ταξίδι, φτάσαμε στο επόμενο σημαντικό στάδιο: ο Υπολογισμός σε Δεδομένα v2 του Ocean είναι live.

Ο Υπολογισμός σε Δεδομένα του Ocean έρχεται 10 μήνες μετά την κυκλοφορία του Δικτύου Pacific, του Κύριου Δικτύου Απόδειξης Εξουσιοδότησης (POA) του Ocean. Οι προγραμματιστές μας έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος ενός έτους ερευνώντας και σχεδιάζοντας τη στρατηγική για τον καλύτερο τρόπο παράδοσης αυτού του ορόσημου, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσαν πρωτότυπα με τους συνεργάτες υπηρεσιών του Ocean και άλλους. Μετά από ενδελεχείς και αυστηρές δοκιμές, είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε την έκδοση v2, Υπολογισμός σε Δεδομένα.

Ο Υπολογισμός σε Δεδομένα του Ocean παρέχει ένα μέσο για την ανταλλαγή δεδομένων με ταυτόχρονη διατήρηση του απορρήτου, επιτρέποντας στα δεδομένα να παραμείνουν στον πάροχο δεδομένων, αλλά επιτρέπει στους καταναλωτές δεδομένων να εκτελούν εργασίες υπολογισμού σε δεδομένα για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία με διάφορους τρόπους.

Οι προγραμματιστές μπορούν να λανσάρουν γρήγορα το δικό τους χώρο αγοράς δεδομένων, χρησιμοποιώντας στοιχεία λογισμικού του Ocean, ενώ παράλληλα είναι συνδεδεμένοι με το αποκεντρωμένο δίκτυο κοινής χρήσης δεδομένων του Ocean.

Οι ιδιοκτήτες δεδομένων μπορούν να πωλούν τα ιδιωτικά δεδομένα σε μια αγορά διατηρώντας τον έλεγχο:

  • Απόρρητο: πώληση προσωπικών δεδομένων, με ταυτόχρονη διατήρηση του απορρήτου. Παραμένουν ιδιωτικά, επειδή μόνο οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) βλέπουν άμεσα τα δεδομένα.
  • Έλεγχος: τα περιουσιακά στοιχεία δεδομένων παραμένουν ασφαλή. Ο έλεγχος παραμένει στους ιδιοκτήτες των δεδομένων, επειδή τα δεδομένα δεν φεύγουν ποτέ από τις εγκαταστάσεις.

Οι καταναλωτές δεδομένων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χωρίς την ευθύνη της άμεσης θέασης ιδιωτικών δεδομένων.

Οι επαγγελματίες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και οι επιστήμονες δεδομένων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα, ιδιωτικά δεδομένα που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για τη βελτίωση της έρευνας και των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Πώς λειτουργεί;

Οι πάροχοι δεδομένων εγκρίνουν αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να εκτελούνται στα δεδομένα τους και στη συνέχεια ο Υπολογισμός σε Δεδομένα ενορχηστρώνει τον εξ αποστάσεως υπολογισμό και την εκτέλεση σε δεδομένα για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο των δεδομένων. Τα Έξυπνα Συμβόλαια που βασίζονται στο blockchain εξασφαλίζουν ότι κάθε πάροχος δεδομένων/επαγγελματίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορεί να επαληθεύσει την ορθή εκτέλεση του αλγορίθμου του.

Τι είναι τώρα δυνατό;

Ο Υπολογισμός σε Δεδομένα βασίζεται στην έκδοση του κύριου δικτύου μας, Pacific, και προσφέρει περισσότερα χρήσιμα νέα τεχνικά στοιχεία για την ενίσχυση της οικονομίας των ανοικτών δεδομένων.

Με τον Υπολογισμό σε Δεδομένα του Ocean:

  • Οι Πάροχοι Υπολογισμού ή αλλιώς Πάροχοι Δεδομένων μπορούν να πωλούν υπολογισμό σε δεδομένα, χρησιμοποιώντας OCEAN tokens για να διευκολύνουν την πληρωμή.
  • Οι Καταναλωτές Δεδομένων μπορούν να εκπαιδεύουν τους αλγορίθμους τους σε ιδιωτικά δεδομένα.

Έχουμε επίσης δύο νέες υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών:

  • Η Υπηρεσία Χειριστή διαχειρίζεται τα αιτήματα ροής εργασιών και εκτέλεσης.
  • Η Μηχανή Χειριστή ενορχηστρώνει την υπολογιστική υποδομή.

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα στοιχεία στον οδηγό μας για τον Υπολογισμό σε Δεδομένα.

Θα σας κρατάμε ενήμερους καθώς θα γίνονται διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το v3/v5. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επέκταση του οικοσυστήματος μας και τη διάδοση του μηνύματος και της τεχνολογίας του Ocean. Αφιερώνουμε χρόνο για να εντάξουμε προγραμματιστές στο Ocean και να συντηρήσουμε ό,τι έχουμε ήδη δημιουργήσει.

Είστε έτοιμοι να το πάτε στο επόμενο επίπεδο;

Αυτή η έκδοση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον χάρτη πορείας του Πρωτοκόλλου Ocean, το οποίο ενημερώθηκε νωρίτερα φέτος για να αντικατοπτρίζει τους στόχους των προϊόντων μας για το 2020. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλούμε την κοινότητά μας να δοκιμάσει τον Υπολογισμό σε Δεδομένα και να μας δώσει ανατροφοδότηση. Η ομορφιά του ανοιχτού κώδικα είναι ότι ο κώδικάς μας είναι δημόσιος για να τον δουν και να τον αξιοποιήσουν όλοι.

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία Υπολογισμού σε Δεδομένα του Ocean εδώ.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του Υπολογισμού σε Δεδομένα, μιλήστε με την βασική μας ομάδα στο Gitter.

Για τις τελευταίες ενημερώσεις, ακολουθήστε μας στο Twitter και στο LinkedIn. Και για μια μηνιαία σύνοψη, εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.


Ακολουθήστε το Ocean Protocol στο Twitter, το Telegram, το LinkedIn, το GitHub και το Newsletter για ενημερώσεις και ανακοινώσεις σχετικά με το έργο. Και συνομιλήστε απευθείας με άλλους προγραμματιστές στο Gitter.


Πρωτότυπο Άρθρο (Αγγλική): v2 Ocean Compute-to-Data Release

Συντάκτης Πρωτότυπου Άρθρου: Ocean Protocol Team

Ημερομηνία Συγγραφής Πρωτότυπου Άρθρου: 22 Μαΐου 2020